Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Μοναξιά

Ο Χ. μου έγραψε μεταξύ άλλων:

Είμαι 58 χρονών και τα τελευταία 5 χρόνια είμαι μόνος. Η σύζυγός μου με εγκατέλειψε για έναν άλλον άντρα και ο γιος μας ζει στο εξωτερικό. Ήμουν παντρεμένος πολλά χρόνια και απόλυτα πιστός στη γυναίκα μου. Ωστόσο εκείνη έλεγε πως η σχέση μας είχε γίνει αδελφική. Δεν ενδιαφέρομαι για ερωτικές σχέσεις, που στην ηλικία μου τις θεωρεώ και αστείες, αλλά για σύντροφο ζωής. Έχω εξαντλήσει τον κοινωνικό μου κύκλο και να αναζητήσω σχέση μέσα από το διαδίκτυο το θεωρώ εξευτελιστικό. Το πρόβλημα της μοναξιάς έχει γίνει πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο που συνταξιοδοτήθηκα. Έχω κάποια ενδιαφέροντα να περνώ το χρόνο μου (σκάκι, χαρτιά, διάβασμα), αλλά δεν φτάνουν να καλύψουν το κενό μου. Τι θα με συμβουλεύατε;

Όταν επιθυμούμε σχέση και δεν βρίσκουμε, είναι πιθανό να υπάρχει ένα υποσυνείδητο κομμάτι μας που να αντιστέκεται στην ιδέα της σχέσης. Αν βίωσες τραυματικά την αποχώρηση της συζύγου σου, είναι πιθανό υποσυνείδητα να φοβάσαι τις σχέσεις για να μην κινδυνεύσεις να εγκαταλειφθείς ξανά.

Οι γνωριμίες γίνονται συνήθως μέσα από τον κοινωνικό μας κύκλο και τα ενδιαφέροντά μας. Μήπως ο κοινωνικός σου κύκλος είναι πολύ περιορισμένος; Τα ενδιαφέροντά σου, όσα αναφέρεις, είναι μοναχικά. Θα πρέπει να ανοιχτείς προς πιο κοινωνικές δραστηριότητες.

Σε καμιά ηλικία οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι αστείες. Πρέπει να αποβάλεις το στερεότυπο της ηλικίας. Ακόμη και για τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου, η ποιότητά τους εξαρτάται από τον τρόπο που τις επιλέγεις και τις αντιμετωπίζεις.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από την αρχή το μέλλον μιας σχέσης, αν θα γίνει δηλαδή σχέση ζωής. Ξεκινάς κάτι και μπορεί να εξελιχτεί σε φιλία, φλερτ, ερωτική σχέση ή σοβαρή σχέση και χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος και για αποτυχίες.  Όλα τα είδη έχουν να σου προσφέρουν εμπειρίες που ίσως σου λείπουν και που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις μια σοβαρή σχέση που θα προκύψει καλύτερα από τη σχέση με τη σύζυγό σου.

Ανεξαρτήτως σχέσης, πρέπει να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και τη μοναξιά σου και να φροντίσεις να κάνεις τη ζωή σου πιο ευχάριστη. Έτσι θα είσαι πιο ευχάριστος και σε μια πιθανή γνωριμία.

Κατερίνα

1 σχόλιο:

  1. Χαζεύοντας στο internet και στο facebook διάβασα την απάντηση προς τον άγνωστο κύριο και ομολογώ πως την βρήκα απολύτως ολοκληρωμένη και χρησιμότατη προς προβληματισμό για οποιονδήποτε,έστω κι αν νομίζει πως δεν τον αφορά. Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.