Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η σωστή διατροφή



Είμαι 46 ετών και προσέχω τη διατροφή μου (αποφεύγω ψωμιά, γλυκά, τηγανητά), έτσι διατηρώ ένα κανονικό βάρος. Τελευταία όμως αισθάνομαι κάπως πεσμένη. Ποιά είναι η σωστή διατροφή; Από διάφορα που διαβάζω σε περιοδικά και στο internet, άλλοι υποστηρίζουν τις πρωτεΐνες, άλλοι τους υδατάνθρακες, άλλοι τη χορτοφαγία. Ή μήπως εξαρτάται από την περίπτωση. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
 Λ.

Η δίαιτα εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα ιδιαίτερα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει κάποιος σε μια περίοδο της ζωής του.
Η εξατομίκευση αυτή δεν αφορά το είδος των τροφών αλλά την αναλογία των βασικών ειδών διατροφής μεταξύ τους.

Υπάρχουν τρείς κύριες κατηγορίες τροφών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και βρίσκονται σε αφθονία στο φυτικό και ζωικό βασίλειο: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (σάκχαρα) και λίπη-έλαια. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από μια ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών καθημερινά (0.5-1 γρ/κιλό βάρους) για τη δόμηση των ιστών του και τη παραγωγή βασικών στοιχείων του οργανισμού (ορμόνες, ένζυμα, βιταμίνες κ.ά). Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε μεγάλη αναλογία στα ζωικά προϊόντα και σε μικρότερη στα φυτικά, ιδιαίτερα σε όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού λαμβάνεται από τους υδατάνθρακες, βασικές κατηγορίες των οποίων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι αμυλούχες τροφές. Τα λίπη είναι ενεργειακές και δομικές μονάδες και χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες. Τα κεκορεσμένα είναι ζωικής προέλευσης και τα ακόρεστα κυρίως φυτικής. Τα ακόρεστα έλαια είναι πολύ πιο χρήσιμα από ότι τα κεκορεσμένα λίπη, μόνο που με τη θερμότητα οξειδώνονται και χάνουν την ευεργετική τους δράση.

Γενικά περίπου 60% των καθημερινών θερμιδικών αναγκών πρέπει να ικανοποιούνται από τους υδατάνθρακες, 25% από τις πρωτεΐνες και 15% από λίπη και έλαια.

Γενικά καλό είναι η διατροφή να είναι λιτή, με απαραίτητο το πρωινό και ένα ελαφρό βραδινό. Συχνά το θέμα της εξάντλησης του οργανισμού οφείλεται σε υπερφόρτωσή του με θερμίδες ή κακούς συνδυασμούς τροφών, ενώ ποτέ δεν υπάρχει κόπωση με μια λιτή διατροφή. Το θέμα της ιδανικής διατροφής είναι σχεδόν ουτοπία. Χρειάζεται κάποιος να αξιοποιεί το ένστικτό του, αρκεί αυτό να μην έχει αλλοιωθεί από τη σύνδεση της διατροφής με συναισθηματικές ελλείψεις.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.