Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Παθολογική ζήλια



Είμαι 25 ετών και έχω στο παρελθόν μου δυο πολύ άσχημες σοβαρές σχέσεις, στις οποίες οι άντρες με κεράτωναν και με κορόιδευαν με το χειρότερο τρόπο.
………………………….
Τώρα είμαι με κάποιον 1 χρόνο και 4 μήνες. Μένει μόνιμα στο εξωτερικό. Μου φέρεται άψογα, διατηρεί ζωντανή τη σχέση, περιμένει να πάω κι εγώ εκεί μόνιμα. ΟΜΩΣ, όταν βλέπω φεισμπουκ ανοιχτά, όταν βλέπω κοπέλες γύρω του, όταν βγαίνει χωρίς εμένα, Η ΖΗΛΕΙΑ ΜΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ. Του έχω σπάσει τα νεύρα ΑΠΕΙΡΕΣ φορές, το ανέχεται, του έχω εξηγήσει τι πέρασα και το κατάλαβε. Όμως, είναι άδικο για εκείνον να μην τον εμπιστεύομαι και ακόμα πιο άδικο για μένα να αρρωσταίνω κάθε μέρα, να με πνίγει η ανασφάλεια, να μη μπορώ να κοιμηθώ γιατί φοβάμαι μη μου συμβούν πάλι τα ίδια. Έχω φτάσει να τα βλέπω στον ύπνο μου, να κλαίω στα όνειρα μου γιατί δεν αντέχω να με τρώει το σαράκι.
Σ.

Η αδικαιολόγητη ζήλεια είναι συνήθως θέμα χαμηλής αυτοεκτίμησης αυτού που ζηλεύει. Και εσύ έχεις υποστεί άσχημες καταστάσεις που σου μείωσαν πολύ την αυτοπεποίθηση, σε πλήγωσαν πολύ και έτσι ζηλεύεις αδικαιολόγητα -όπως λες- το σύντροφό σου.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πώς έγινε και επέλεξες δυο φορές άντρες που σε απάτησαν τόσο άσχημα. Μήπως δεν έχεις το σωστό κριτήριο επιλογής; Μήπως τους εμπιστεύτηκες απόλυτα από την αρχή και επένδυσες χωρίς να σου δώσουν συναισθηματικές «εγγυήσεις»; Μήπως δεν μπόρεσες να δεις εγκαίρως τα σημάδια που δείχνουν πως ο άλλος σε απατά;
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, κάθε σχέση είναι ανεξάρτητη από την άλλη. Αν υπέστης δυο φορές άσχημες καταστάσεις, δεν σημαίνει πως θα υποστείς τα ίδια και την τρίτη. Αυτό είναι άδικο για το σύντροφό σου, που όπως λες σου φέρεται άψογα.
Το γεγονός πως μένετε σε διαφορετικές χώρες είναι βέβαια προβληματικό, γιατί ο ένας μπορεί να υποθέτει ό,τι θέλει για τη ζωή του άλλου, με αφορμή ασήμαντα γεγονότα.
Θα σε συμβούλευα να μη βιαστείς να επενδύσεις. Έχετε σχέση αρκετό καιρό, αλλά αν είναι από μακριά πάντα μπαίνουν κάποια ερωτηματικά. Θα έλεγα να προσπαθήσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, για να δείτε ο ένας πραγματικά το χαρακτήρα του άλλου. Αν  το πάτε σοβαρά χρειάζεται σίγουρα να ζήσετε μαζί τουλάχιστον κάποιους μήνες πριν αποφασίσεις να μετακομίσεις οριστικά. Εκεί θα φανούν πολλά. Εμπιστεύσου τον σταδιακά και όσο σου αποδεικνύει την πίστη του θα πρέπει να τον εμπιστεύεσαι κι άλλο.

Στο μεταξύ, καλό είναι που του εξήγησες για τη ζήλεια σου και για τους λόγους που την προκάλεσαν, για να σε δικαιολογεί και να μη νιώθει πολύ αδικημένος. Εξήγησέ το ξανά αν χρειαστεί. Μην λες όμως πολλές λεπτομέρειες, ειδικά σεξουαλικές, γιατί θα δημιουργήσεις άδικα κακή ατμόσφαιρα.

4 σχόλια:

  1. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα του συμβεί σε μια σχέση και αν ο άλλος θα τον κερατώσει. Σίγουρα το να έχεις δυο τέτοιες εμπειρίες είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι πολύ πιιο άδικο για σένα να μη δίνεις ευκαιρία να ξεκινήσεις από την αρχή προσπαθώντας να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν. Όσο και να σε έχει πονέσει αυτό που σου συνέβη, πρόσεξε να μην μπλοκάρεις την καινούρια σου σχέση εξαιτίας αυτού! Η ζήλεια κουράζει πάρα πολύ και, αν και είναι καλό σημάδι ότι ο σύντροφός σου κατανοεί την κατάσταση, πρέπει να προσπαθήσεις κυρίως εσύ να απεγκλωβιστείς από αυτό το συναίσθημα. Αν συνεχιστεί μπορεί να χαλάσει μια ενδεχόμενη καλή σχέση. Ο άλλος δε θα αντέξει να κατανοεί συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα μπορεί να χαλάσει η σχέση και το γνωρίζω... όμως μου έχουν γίνει έμμονες ιδέες όλα αυτά.. και ώρες ώρες νομίζω πως θα τρελαθώ.. δεν μπορώ να ζητάω συγνώμη συνέχεια, το καταλαβαίνω ότι κουράζεται... είμαστε από απόσταση εναμισι χρόνο, πιστεύω πως - ο συγκεκριμένος - αν δεν αγαπούσε, δε θα το κράταγε, είναι 33.... Μακάρι να βρω τη δύναμη μέσα μου να διώξω όλο αυτό το φορτίο. Κάθε μέρα προσεύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως η προσευχή είναι αρκετή... Η ψυχοθεραπεία φέρνει πιο σίγουρα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
  3. Γιατι τοσο καιρο δεν εχεις παει να μεινεις εκει? Γιατι το αντιθετο δεν προκειται να γινει απ οτι καταλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.