Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

11 χρόνια μεγαλύτερη

Γνώρισα μια γυναίκα  11 χρόνια μεγαλύτερη, είμαι 31 είναι 42.
……………..
Ξεκινήσαμε να βγαίνουμε όλο και πιο πολύ μέχρι που γίναμε ζευγάρι. Διαπιστώσαμε ότι επικοινωνούμε θαυμάσια σε όλα τα επίπεδα.
 
Προέρχεται από έναν αποτυχημένο γάμο χωρίς παιδιά   και μια αποτυχημένη σχέση και είναι αρκετά επιφυλακτική. Υπάρχουν μικροπράγματα που μας χωρίζουν, όπως μουσικά ακούσματα, ντύσιμο κ.ά., αλλά ήμασταν διατεθειμένοι και η δυο να προσαρμοστούμε.

Μέχρι που έμαθε την ηλικία μου που μέχρι τώρα δεν το είχαμε συζητήσει (δεν θέλαμε? δεν μας ένοιαζε? φοβόμασταν? ΔΕΝ ΞΕΡΩ! Μάλλον με υπολόγιζε γύρω στα 35. Μετά από την αποκάλυψη έγινε απίστευτα δύσπιστη για το κατά πόσον είναι αυτή η σχέση είναι βιώσιμη.

Τι με συμβουλεύατε;

Σ.

Στις σχέσεις με αρκετή ως μεγάλη διαφορά ηλικίας έχουμε αναφερθεί σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις. Η εξέλιξή τους εξαρτάται από τους στόχους και τα στερεότυπα των μελών της σχέσης, σε συνδυασμό με την ισχύ των συναισθημάτων τους. Μια διαφορά 11 χρόνων είναι διαφορά μιας γενιάς, θεωρείται ωστόσο φυσιολογική αν ο άντρας είναι μεγαλύτερος αλλά προβληματική αν είναι η γυναίκα… Εγώ θα έλεγα πως μόνο το θέμα της τεκνοποίησης είναι αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει. Οι άντρες τεκνοποιούν μέχρι πολύ μεγάλες ηλικίες, ενώ οι γυναίκες έχουν βιολογικούς περιορισμούς.

Αρχικά, πόσον καιρό έχετε σχέση; Και δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρετε τις ηλικίες σας; Περίεργο αυτό, μάλλον υποσυνείδητα φοβόσασταν να ακούσετε τη διαφορά που γνωρίζατε πως υπήρχε… Λες πως ταιριάζετε πολύ σε όλα και διαφέρετε μόνο σε μικροπράγματα της καθημερινής ζωής. Το τελευταίο είναι φυσικό, γιατί ανήκετε σε διαφορετική γενιά. Αν όμως υπάρχουν συναισθήματα και ιδεολογική συμφωνία, αυτά πράγματι ξεπερνιούνται.
Η συμφωνία αυτή έχει δοκιμαστεί στο χρόνο;  Τα συναισθήματα είναι και από τις δυο πλευρές ισχυρά; Η επιφυλακτικότητα της φίλης σου είναι φυσιολογική μετά από αλλεπάλληλες απογοητεύσεις, ανεξαρτήτως διαφοράς ηλικιών, αλλά δώσετε χρόνο στη σχέση σας να ξεπεραστούν; Αν η απάντηση σε όλα τα προηγούμενα είναι καταφατική και συνδέεστε ήδη πάνω από ένα χρόνο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Αν όχι, είναι νωρίς να ανησυχείτε, γιατί δεν ξέρετε αν η σχέση θα συνεχιστεί και θα σοβαρέψει.

Αν λοιπόν  μιλήσουμε για μέλλον, ποιες είναι οι επιθυμίες του καθενός σας; Η φίλη σου θέλει άμεσα γάμο και παιδιά, δεδομένου πως δεν έχει μεγάλα περιθώρια τεκνοποίησης; Μήπως δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει παιδιά και γι αυτό δεν απόχτησε στο γάμο της; Στην αντίθετη περίπτωση που εκείνη θέλει οικογένεια, εσύ τώρα είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

Αν και οι δυο δεν επιθυμείτε οικογένεια, διατηρείτε τη σχέση σας και ο χρόνος θα αποδείξει πόσο ισχυρή είναι. Μην προβληματίζεστε για την ηλικία, γιατί οι σχέσεις μπορούν να χαλάσουν και χωρίς τη διαφορά. Γιατί να αγωνιάτε για κάτι που ίσως δεν προκύψει; Γιατί να μην το χαρείτε όσο υπάρχει;

Αν και οι δυο επιθυμείτε οικογένεια, επειδή αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, μετρήστε καλά την αντοχή σας στα στερεότυπα και την οικονομική και κοινωνική σας ετοιμότητα γι αυτό. Η διαφορά της ηλικίας επιφέρει κοινωνικά -κυρίως-  προβλήματα και κατά δεύτερο λόγο φυσιολογικά και θα πρέπει να έχετε ψυχική αντοχή και δυνατή σχέση για να τα ξεπεράσετε.
Αν εκείνη θέλει άμεσα οικογένεια κι εσύ δεν είσαι ακόμη έτοιμος, μην προχωρήσεις! Καλό είναι να διακόψετε και η κοπέλα να αναζητήσει ένα σύντροφο που θα μπορέσει να της την προσφέρει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.