Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η ταμπέλα «χωρισμένη με παιδί»

Είμαι διαζευγμένη με παιδί. Γνωρισα κάποιον που στα 40 του δεν ειχε παντρευτει ποτε. Και αφου περασαμε δυο μηνες εξαιρετικους μαζι,τωρα τεθηκε απο πλευρας του το θεμα του γαμου με ενα υποστρωμα "δεν μπορω ομως να παντρευτω μια γυναικα με ενα παιδι" δηλαδη εμενα.

Συνηθισμενα τα βουνα στα χιονια, του προτεινα να χωρισουμε για να κυνηγησει ο καθενας τα ονειρα του, ομως λιγες μερες μετα επανηλθε δριμυτερος κ ορμητικοτερος αλλα λιγες μερες αργοτερα εθεσε το θεμα οτι ειμαστε τελεια μαζι αλλα δεν μπορει να το δει για παρακατω.

Επειδη δεν εχω σκοπο να ξαναπαντρευτω κ πολυ περισσοτερο να κανω αλλο παιδι αλλα κυριως γιατι θεωρω ιδιαιτερα υποτιμητικο να μου λεει ο αλλος καταμουτρα οτι δε με βλεπει ως ολον αλλα ως κατασταση (η χωρισμενη με το παιδι) τον χωρισα οριστικα αυτη τη φορα.

Ομολογω ομως οτι εχω πληγωθει.Οχι απο τον ερωτα μου για εκεινον αλλα γιατι υπαρχουν ανδρες με τετοια στερεοτυπα σε μια εποχη που ενας στους τρεις γαμους διαλυεται κ καλλιστα μπορει κ εκενοι αυριο να βρεθουν στην ιδια θεση.Θα θελες να το σχολιασεις στο blog σου?Τι κρυβεται πισω απο τετοιες αποψεις?Πώς γινεται νεοι,μορφωμενοι,ταξιδεμενοι ανδρες να σκεφτονται ετσι?Οι ανδρες δεν ειναι εκεινοι που απο τη φυση τους ειναι προστατες?
Νομιζω οτι απασχολει πολυ κοσμο...

Χ

 

Τα πάντα είναι θέμα ανθρώπου. Ναι, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι προσκολλημένοι στα στερεότυπα, πχ για έναν σαραντάχρονο άντρα: γάμος με μια ελεύθερη κοπέλα γύρω στα 30-35, που προτίθεται άμεσα για γάμο και παιδιά.  

Η τυπική μόρφωση δυστυχώς δεν λέει συνήθως πολλά πράγματα για την προσωπική-ιδεολογική ανάπτυξη του ανθρώπου…

Με παραξενεύει ωστόσο που δεν έχεις συναντήσει και διαφορετικές περιπτώσεις. Υπάρχουν άντρες που δεν έχουν πρόβλημα να συνδεθούν και ίσως να παντρευτούν με μια χωρισμένη με παιδί. Υπάρχουν άλλοι που δεν επιθυμούν το γάμο και τους βολεύει μια χαρά μια κοπέλα που δεν θα έχει τέτοιες απαιτήσεις.  ΄Η που έχουν ήδη παιδιά.

Ο άντρας είναι από τη φύση του προστάτης; Πού το άκουσες αυτό; Και αν ισχύει, τότε πολλοί θα ήθελαν να παντρευτούν και να «προστατέψουν» μια μόνη γυναίκα με παιδί! Αλλά εσένα, όπως λες, δεν σε ενδιαφέρει ο γάμος.

Είναι σίγουρα υποτιμητικό να είσαι μια «κατάσταση», όπως πολύ εύστοχα γράφεις. Ναι, υπάρχουν άτομα που το βλέπουν έτσι . Απλώς αυτοί εσένα δεν πρέπει να σε αφορούν.

Ηθικόν δίδαγμα: Όταν γνωρίζεις έναν άντρα, στις αρχές μην επενδύεις. Αυτός γνωρίζει πως έχεις παιδί, αλλά δεν γνωρίζει πως δεν σκοπεύεις να ξαναπαντρευτείς και να κάνεις άλλο. Στις πρώτες συναντήσεις το ξεκαθαρίζεις και ξέρει πού βαδίζει. Οπότε, ή κάνετε μια ευκαιριακή σχέση στην οποία περνάτε καλά για κάποιο διάστημα (αν εκείνος θέλει να τηρήσει το στερεότυπο) ή είναι ομοϊδεάτης και κάνετε κάτι πιο σταθερό. Στην πρώτη περίπτωση εσύ εννοείται πως δεν επενδύεις.

Έχω και προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα: Είχα από μικρή αποφασίσει πως δεν θέλω παιδιά. Αυτό χάλασε κάποιες νεανικές μου σχέσεις και ήταν μια από τις αιτίες της πολύ σύντομης διάλυσης του νεανικού πρώτου μου γάμου.  Μετά έβαλα μυαλό και δήλωνα εξ αρχής πως γάμος και παιδιά δεν με ενδιαφέρουν, αλλά με ενδιαφέρει ένας σύντροφος ζωής . Είχαμε πλέον μεγαλώσει και αυτό κάποιους άντρες τους βόλευε γιατί ή δεν ήθελαν οικογένεια ή ήταν χωρισμένοι με παιδιά. Ο σημερινός μου σύζυγος ήταν διαζευγμένος με παιδί και δεν ενδιαφερόταν για δεύτερο.  Τον γάμο δεν τον απέκλειε, αλλά δεν με πίεσε κιόλας. Τελικά κάναμε έναν «διαδικαστικό» πολιτικό γάμο, καθαρά για πρακτικούς λόγους, μετά από 3 χρόνια καλής σχέσης συμβίωσης.
Θα σε συμβούλευα κι εσένα να μην είσαι απόλυτη ως προς το γάμο, γιατί αν βρεις τον κατάλληλο σύντροφο που θα σε δεχτεί όπως είσαι, ίσως αλλάξεις γνώμη.

5 σχόλια:

  1. Κατερίνα, καταρχάς σ ευχαριστώ για την αμεση ανταπόκριση στον προβληματισμό μου! Η δέσμευσή σου απέναντι στους αναγνώστες σου είναι συγκινητική και πραγματικά το θαυμάζω!
    Να σταθώ λίγο στο κομμάτι "άνδρας-προστάτης" που με προβληματίζει πολύ, όχι γιατί ψάχνω προστάτες αλλά γιατί το πρότυπο του άνδρα για μένα είναι του ισχυρού, εκείνου που στηρίζει και που δε φοβάται να αναλάβει ευθύνες. Από καταβολής κόσμου ο άνδρας αναλάμβανε να προστατέψει την εστία, να φέρει την τροφή, να πάρει αποφάσεις. Δεν είναι αυτό καταγεγραμμένο στο DNA του? Οπότε κάθε φορά που συναντώ άνδρες οι οποίοι βλέπουν ευθύνες και τρέχουν μακριά με εντυπωσιάζει - και φαντάσου ότι δεν έχω ανάγκη από υλική-οικονομική στήριξη ούτε εγώ ούτε το παιδί μου!
    Η αλήθεια είναι ότι έχω γνωρίσει άνδρες που είναι διαθέσιμοι για σχέση χωρις την προοπτική γάμου αλλά φαίνεται ότι για κάποιο λόγο δε με ελκύουν καθόλου. Σύνδρομο "θέλω το δύσκολο", θα μου πεις και μάλλον θα χεις δίκιο...
    Τέλος, σε αυτήν μου τη σχέση ενημέρωσα τον άνδρα ότι είχα παιδί και αν έχει κάποιο θέμα με τις γυναίκες που έχουν παιδιά καλό θα ήταν να το δει ώστε να μην προχωρήσουμε την γνωριμία μας... φαίνεται ότι τελικά καμία μέθοδος δεν έχει 100% αποτελέσματα. Παρόλαυτά, έχοντας μάθει το μάθημά μου κράτησα μικρό καλάθι κι έτσι δεν νιώθω ότι πληγώθηκα από έρωτα ή διάψευση προσδοκίας αλλά επειδή το σερί των αποτυχημένων σχέσεων καλά κρατεί. Αν ήμουν παίχτης σε ομάδα, με τέτοια στατιστικά δε θα ήμουν καθόλου περιζήτητη την περίοδο των μεταγραφών :-(
    Και πάλι σ ευχαριστώ πολύ πολυ!!!
    Φιλικά,
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους τα στερεότυπα και γενικά η ιδεολογία υπερισχύει των στερεοτύπων.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητη φιλη Χ

      Οι περισσοτεροι ανδρες δεν μπορουν,η μαλλον δεν θελουν να αντιμετωπισουν περιπλοκες συναισθηματικες καταστασεις.Επισης η πλειοψηφεια οταν βλεπει στον οριζοντα ευθυνες προσπαθει να τις αποφυγει.

      Τις αποδεχεται οταν πλεον ειναι ενα τετελεσμενο γεγονος.Οταν μπορει να τις αποφυγει θα τις αποφυγει.

      Αλλα ας μην ειμαστε πολυ αυστηροι.

      Ας το δουμε ομως και απο μια αλλη πλευρα.

      Ποσες γυναικες ειναι διαθεσιμες να παντρεφτουν ενα χηρο με παιδι υπο την επιμελεια του?
      Και αρκετες που το εκαναν,μολις εκαναν τα δικα τους παιδια,ξερεις σε ποσες περιπτωσεις στο τελος,τα παιδια του ανδρα τους κατεληξαν να τα μεγαλωνει η γιαγια(μητρικη η πατρικη)??

      Γιατι αυτες στην ουσια,θελαν καθαρα δικη τους οικογενεια.Και οι ανδρες τους τελικα το δεχτηκαν, απο το φοβο μη χαλασει,απο διαζυγιο αυτη τη φορα,η νεα οικογενεια.

      Μην εισαι τοσο αυστηρη με τους ανδρες λοιπον.Το παραμυθι της σταχτομπουτας με τη κακια μητρια παντα βρισκει αρκετες μιμητριες!!

      Απο τη στιγμη που εχεις κανει τον κυκλο σου.Δηλαδη δημιουργησες μια οικογενεια στο παρελθον και εχεις ενα παιδι απο ολο αυτο,δεν βρισκω το λογο να επαναλαβεις τον κυκλο.Και κυριως οσον αφορα τη αποκτηση ενος δευτερου παιδιου.

      Πρεπει να ξερεις οτι ο δευτερος γαμος,για μια γυναικα με παιδι υπο την επιμελεια της απο πρωτο γαμο, ειναι μια επιλογη με μεγαλο ρισκο.

      Ειναι μια επιλογη με μεγαλο ρισκο,γιατι τεινει ο γαμος να ειναι εξαιρετικα ασταθης.Οι περισσοτερες γυναικες κατεληξαν στο τελος,με 2 διαζυγια και 2-3 παιδια,ενα-δυο απο καθε γαμο.

      Ηρεμα λοπον θα ασχοληθεις με τη δουλιτσα σου και το παιδακι σου.
      Και θα το οργανωσεις ολο αυτο με τετοιο τροπο ωστε να επιτρεπεις στον ευατο σου προσωπικο χρονο.
      Τα παιδια δεν παθαινουν τιποτα αν διανυκτερευουν και μια φορα την εβδομαδα στη μητερα σου.

      Οπως επισης σε αυτο,προστιθεται και ο χρονος που πρεπει τα παιδια να περνανε με τον πατερα τους και με την ευρυτερη οικογενεια του.

      Στοχος σου ειναι να μεγαλωσεις ισσοροπημενες προσωπικοτητες και οχι ατομα που θα κρεμονται απο σενα,για να ικανοποιουν τις προσωπικες ανασφαλειες τις καθε μητερας.

      Δεν χρειαζεται καμια απογοητευση για καμια αποτυχημενη σχεση,καθε σχεση θα κανει τον αναποφευκτο κυκλο της,αφου δεν θα περασει ουτος η αλλος στο επομενο σταδιο.

      Και η...ζωη...συνεχιζεται και νεοι συντροφοι θα ερθουν στον...οριζοντα για να κανουν και αυτοι τον κυκλο τους.Και θα περνας καλα,χαλαρα και ερωτικα.

      Το σημαντικο ειναι,το παιδι σου να το κρατας απολυτος μακρυα απο ολο αυτο.Απλα δεν χρειαζεται και δεν εχει ουτε την αναγκη ουτε τη διαθεση, να ερχεται σε καμια επαφη με τους κατα καιρους δεσμους σου.Οι σταθερες στη ζωη του εισαι εσυ,ο πατερας του και οι οικογενειες σας.

      Διαγραφή
  2. Τα ένστικτα στη σημερινή εποχή έχουν αντικατασταθεί σε μερικούς ανθρώπους από τα στερεότυπα.
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζεται καμια απογοητευση για καμια αποτυχημενη σχεση,καθε σχεση θα κανει τον αναποφευκτο κυκλο της,αφου δεν θα περασει ουτος η αλλος στο επομενο σταδιο.

    Και η...ζωη...συνεχιζεται και νεοι συντροφοι θα ερθουν στον...οριζοντα για να κανουν και αυτοι τον κυκλο τους.Και θα περνας καλα,χαλαρα και ερωτικα.

    Όλο αυτό που περιγράφεις, είναι τουλάχιστον τραγικό! Γι αυτό μας λένε π@@τ@νες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.