Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ερωτική έλξη για το θεραπευτή

ΕΙΜΑΙ 40 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΈΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΌΤΑΝ ΉΜΟΥΝ 14 ΕΤΩΝ. ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΈΝΙΩΘΑ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΗΣΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΈΧΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΌΤΑΝ ΉΜ ΟΥΝ 33 ΕΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΈΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΗΡΚΕΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΈΦΤΑΣΑ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΞΑΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ. ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ  ΚΑΙ ΔΙΕΚΟΨΑ!

ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΈΝΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. ΌΜΩΣ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΩ 'ΕΛΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΈΛΞΗ ΠΟΥ ΝΙΩΘΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΩ! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΌΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΈΛΞΗ! ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ. ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΌΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ Ή ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΈΤΣΙ, ΑΦΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΆΝΤΡΑΣ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ! ΤΟΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ. ΌΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΖΩ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΚΟΙΤΑΖΩ ΑΛΛΟΥ! ΤΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ! ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ. ΞΕΡΩ ΉΔΗ ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΌΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΌΤΙ ΕΙΜΑΙ 40 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΈΧΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΣΕΞ ΠΟΥ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ- ΈΧΟΥΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ. ΕΙΜΑΙ ΈΝΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ!  

Μ

 

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην αρχή της εφηβείας αποτελεί σοβαρό λόγο διαταραχής της σεξουαλικής ζωής του ατόμου από κει και πέρα. Η συνειδητή ή υποσυνείδητη αποφυγή των σεξουαλικών σχέσεων είναι ένα από τα πιθανά επακόλουθα. Πολύ καλά έκανες και κατέφυγες σε ψυχοθεραπεία.

Ξεκίνησε όμως μια ιστορία με θεραπευτές, η οποία ως τώρα δεν έχει αποδώσει, και μάλιστα σχετίζεται με το σεξ. Αυτό θα πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις για το δικό σου ρόλο στη θεραπεία σου και για την επιλογή και την αντιμετώπιση των θεραπευτών σου.

Αρχικά, να επαναλάβω τους παράγοντες καλής έκβασης της ψυχοθεραπείας:

1.    Ετοιμότητα του πελάτη  για αλλαγές

2.    Ικανότητα του θεραπευτή

3.    Συμβατότητα της σχολής που ακολουθεί ο θεραπευτής με την προσωπικότητα και τα θέματα του πελάτη

4.    Συμβατότητα προσωπικοτήτων και ιδεολογίας μεταξύ πελάτη-θεραπευτή και αμοιβαία δέσμευση

5.    Εξακολούθηση της θεραπείας για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, με συμφωνία και των 2 πλευρών.

Δεν αμφιβάλλω πως, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι θεραπευτές, όπως και άτομα που τηρούν ή όχι τη δεοντολογία. Ωστόσο με ξαφνιάζει που έχεις κάνει τρεις προσπάθειες και όχι μόνο δεν βοηθήθηκες, αλλά στις 2 τελευταίες περιπτώσεις υπήρξε σεξουαλικό ζήτημα.

Υπάρχουν διαφορές στη δεοντολογία που πρεσβεύουν οι διάφορες σχολές ψυχολογίας. Ανάλογα με τη σχολή στην οποία ανήκει, ο θεραπευτής μπορεί να είναι πιο τυπικός ή πιο φιλικός, να επιτρέπει ή όχι τηλεφωνήματα και μηνύματα για σημαντικά θέματα εκτός συνεδριών, να μιλά στον ενικό ή στον πληθυντικό, να κάνει ένα βαθμό αυτοαποκάλυψης, να κάνει μια φιλική κίνηση, όπως ένα χτύπημα στον ώμο ή άγγιγμα του χεριού κτλ. Κάποια πράγμα όμως είναι πολύ σαφή: Δεν θα γίνουμε φιλαράκια, δεν θα βγαίνουμε μαζί και βέβαια δεν θα υπάρχει ίχνος σεξουαλικής κατάστασης.

Σε περίπτωση που ο πελάτης υποψιαστεί σεξουαλική προσέγγιση εκ μέρους του θεραπευτή, οφείλει να φύγει. Ακόμη κι αν ο πελάτης έχει παρανοήσει, αυτό σημαίνει πως –έστω άδικα- η εμπιστοσύνη του έχει κλονιστεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει θεραπευτική δουλειά. Μήπως παρανόησες τη στάση της δεύτερης θεραπεύτριας; Μήπως ανήκει σε πιο «ελεύθερη» σχολή και παρεξήγησες μια φιλική κίνηση; Πχ εγώ συχνά φιλάω σταυρωτά τους παλιούς μου πελάτες μετά από τις διακοπές ή για να ευχηθώ για τη γιορτή τους ή για κάποιο γάμο, γέννηση, αποφοίτηση κτλ. Πώς σου φαίνεται αυτή η κίνηση;

Αυτό που γίνεται με τον τωρινό σου θεραπευτή το θεωρώ απαράδεκτο. Αν δεν πρόκειται και πάλι για δική σου παρανόηση, πρέπει να φύγεις αμέσως, κατά προτίμηση λέγοντάς του ευγενικά την αλήθεια. Αν του εκφραστείς, υπάρχει και η πιθανότητα να βρείτε πως τα συναισθήματά σου αποτελούν μέρος της διαδικασίας μεταβίβασης, οπότε να χρησιμοποιηθούν από το θεραπευτή δημιουργικά ως θεραπευτικό μέσο.

Εκείνος, αν πραγματικά νιώθει έλξη, θα πρέπει να διακόψει τη συνεργασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ειδικοί πρέπει να καταφεύγουμε σε  εποπτεία και να υποστηριζόμαστε στο πώς θα τις διαχειριστούμε. Η δεοντολογία υπαγορεύει ξεκαθάρισμα και άμεση διακοπή της θεραπευτικής σχέσης. Αν όμως τα συναισθήματα είναι δυνατά και από τις 2 πλευρές, περιμένουμε μερικούς μήνες να περάσει η επιρροή της θεραπευτικής σχέσης και μετά είμαστε 2 ελεύθεροι άνθρωποι και μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέση θέλουμε. Στη δική σας περίπτωση βέβαια, ανεξαρτήτως ρόλων, θα ήταν καταστροφικό να αρχίσεις την ερωτική σου ζωή με έναν παντρεμένο.

Κάνω μια υπόθεση: Στην πραγματικότητα φοβάσαι τις σχέσεις και το σεξ, γι αυτό επιλέγεις «απαγορευμένες» περιπτώσεις. Φοβάσαι επίσης να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου γι αυτό όλο σου "τυχαίνουν" αντιδεοντολογικοί θεραπευτές. Μπορεί πάλι να εκτονώνεις τη σεξουαλική σου διάθεση που είναι καταπιεσμένη επιλέγοντας υποσυνείδητα τέτοια άτομα ή παρεξηγώντας τη συμπεριφορά τους. Αυτά μόνο με σωστή ψυχοθεραπεία θα διερευνηθούν.

Φύγε αμέσως από την άρρωστη αυτή θεραπευτική σχέση και επίλεξε κάποιον άλλο θεραπευτή, κατά προτίμηση γυναίκα, μετά από δοκιμές, μέχρι να βρεις κάποια να νιώθεις εμπιστοσύνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.