Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Γυναικείο ήθος


Θέλω να ρωτήσω εαν πιστεύετε οτι τα σημερινά κορίτσια διαθέτουν σεμνότητα, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Εδώ και δεκαετίες η σεξουαλική ζωή τους έχει παρεκτραπεί και τι θέλω να πω. Σεξ με πολλούς άντρες σε ΜΙΚΡΗ ηλικία , ομαδικό σεξ και γενικά. Ποιός ευθύνεται για όλα αυτά? θα υπάρξει ποτέ ισότητα ?

Σ.

Πιστεύω πως υπάρχουν κορίτσια –και γενικότερα άνθρωποι- που έχουν σεμνότητα, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και άλλοι που δεν έχουν. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και εποχής, οπότε δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ομάδες. Όμως τα στοιχεία αυτά δεν κρίνονται μόνο από τη σεξουαλική ζωή του ατόμου αλλά από τη γενικότερη στάση του προς τη ζωή.

Αναφέρεσαι στα σημερινά κορίτσια. Με τους άντρες τι γίνεται; Μόνα τους κάνουν τα κορίτσια ό,τι κάνουν; Υπάρχει το στερεότυπο της «σεμνής» κοπέλας και του «πεπειραμένου» άντρα. Αν η κοπέλα κάνει τα ίδια με τον άντρα χαρακτηρίζεται ανήθικη, ενώ ο άντρας χαρακτηρίζεται «μάγκας» (για να μην αναφέρω άλλους χυδαίους χαρακτηρισμούς που έχουν καταλήξει να θεωρούνται τιμητικές εκφράσεις για τους άντρες). Αυτό που λες περί ισότητας δεν το καταλαβαίνω…  Σήμερα άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται (πιο) ισότιμα και αυτό είναι το σωστό.

Ας ξεφύγουμε όμως από τα στερεότυπα του φύλου και ας μιλήσουμε γενικά για τους σημερινούς ανθρώπους. Δεν θεωρώ πως τις παλιότερες εποχές οι άνθρωποι ήταν πιο ηθικοί στο σεξ. Απλώς τα στερεότυπα ήταν πολύ ισχυρότερα, η ανατροφή των παιδιών ήταν πολύ αυστηρή και τα ΜΜΕ δεν είχαν τόση ισχύ. Οι άνθρωποι γνώριζαν λιγότερα και φοβόνταν περισσότερο. Τα αγόρια ξεκινούσαν τη σεξουαλική τους ζωή στους οίκους ανοχής, όπου οι επαγγελματίες πόρνες θεωρείτο πως «διαφύλασσαν το ήθος» των άλλων γυναικών. Υπήρχαν άντρες που απατούσαν κατά σύστημα τις γυναίκες τους «κι ούτε γάτα ούτε ζημιά» και γυναίκες που είχαν κρυφή σεξουαλική ζωή η οποία όταν αποκαλυπτόταν προκαλούσε την κοινωνική κατακραυγή. Υπήρχαν βιασμοί, ακόμη και ενδο-οικογενειακοί, οι οποίοι κρύβονταν με την ανοχή όλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταπίεζαν τη σεξουαλικότητά τους από κοινωνικό φόβο και αυτό δεν ονομάζεται ηθική.

Η σημερινή απελευθέρωση των ηθών κατά τη γνώμη μου αφήνει ελεύθερο το πεδίο να εκφράσει ο κάθε άνθρωπος την προσωπική του ηθική, ή καλύτερα, την προσωπική του στάση προς όλα τα πράγματα, μεταξύ αυτών και το σεξ.

Άποψή μου είναι πως ό,τι γίνεται μεταξύ ελεύθερων, ενήλικων ανθρώπων με την πλήρη συνείδηση και συναίνεσή τους και χωρίς να ενοχλούν τους άλλους, δεν είναι κατακριτέο. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να επιλέξει το δικό του δρόμο. Όσο για τους νέους, αγόρια και κορίτσια, φυσικό είναι να περάσουν μια περίοδο πειραματισμών σε όλους τους τομείς, μέχρι να ωριμάσουν και να κάνουν πιο ουσιαστικές επιλογές ζωής. Στην περίοδο αυτή υπερβολές και λάθη είναι φυσικό επακόλουθο, λόγω της νεότητας που εμπεριέχει ανωριμότητα και αυξημένη libido.

Λες πως τις τελευταίες δεκαετίες η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών έχει παρεκτραπεί. Εγώ θα πω πως η σεξουαλική ζωή πολλών ατόμων έχει υπερεκτιμηθεί και έχει εκπέσει στο επίπεδο του «σπορ» και πως η υπερεκτίμηση αυτή δεν κρύβεται ή «καμουφλάρεται» πλέον.

Ζούμε σε μια εποχή που το σεξ βρίσκεται παντού και είναι εμφανές. Λύση για να μην υπερεκτιμάται το σεξ στους νέους είναι οι καλές οικογενειακές σχέσεις, η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών για τη διαμόρφωση σωστής ιδεολογίας, η έμπνευση πνευματικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών κτλ ενδιαφερόντων στα παιδιά κά. Δεν έχει έννοια να βάζουμε αυστηρές απαγορεύσεις στα παιδιά, αλλά να τα στρέφουμε προς την προσωπική ανάπτυξη, έτσι ώστε αν τους βάζουμε τα βασικά όρια, μέσα στο πλαίσιο αυτό εκείνα θα βάζουν μόνα τους τα υπόλοιπα όρια στον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.