Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Εφηβεία και πανελλήνιες

Ξεκιναω το φροντιστήριο για τις πανελλήνιες μου και θελω να περασω ψυχολογία που ηταν το ονειρο μου απο μικρη ...πιστευω πως καμια αλλη σχολη δε θα μου αρεζε...οσο η ψυχολογια..εχω σχεση εδω και 2 χρονια με ενα αγορι που ειναι ενα χρονο μεγαλυτερος μου ..μενουμε στην ιδια πολη και θα ξαναδωσει πανελληνιες για να περασουμε στην ιδια πολη....το προβλημα μου ειναι πως πιστευω οτι δεν θα μπορω να συγκεντωθω να αφοσιωθω στα μαθηματα και περα απο αυτο φοβαμαι οτι θα αποτυχω γιατι ετσι οπως παρουσιαζουν τις πανελληνιες δε θα μπορω να βγαινω μια ωρα τη βδομαδα...ομως δεν μπορω αν δεν δω τον ανθρωπο μου..δεν μπορω..να κανω τιποτα...τι προτεινετε ?
Μ

Ξεκινάς θερινό φροντιστήριο, άρα έχεις τελειώσει τη δευτέρα λυκείου. Είναι πολύ καλό που έχεις συγκεκριμένο στόχο, αλλά θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχεις και άλλες εναλλακτικές σχολές από τις οποίες θα μπορούσες να φτάσεις στο στόχο σου. Πχ οι σχολές Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας-παιδαγωγικής –ψυχολογίας είναι πιο χαμηλόβαθμες και σου δίνουν τη δυνατότητα να μεταβείς στην Ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές. Αν σκεφτείς έτσι θα μειωθεί κάπως το άγχος σου.
Οι πανελλήνιες είναι μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή κάθε εφήβου, αλλά δεν είναι και κανένα… στρατόπεδο συγκέντρωσης! Όλα τα παιδιά που είναι σήμερα φοιτητές, πριν 1-2 χρόνια ήταν ανασφαλείς μαθητές σαν κι εσένα. Γιατί εσύ αν μην τα καταφέρεις;
Έχεις σοβαρή σχέση 2 χρόνια και κάνετε όνειρα μαζί. Οι εφηβικοί έρωτες είναι όμορφοι, αλλά σπάνια κρατούν καθώς οι συνθήκες ζωής των νέων και οι ίδιοι οι νέοι αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Αν περάσετε στην ίδια πόλη είναι πιο εύκολο, αν περάσετε αλλού θα είναι πιο δύσκολο, όχι όμως καταστροφή. Αν η σχέση σας είναι η εξαίρεση που θα κρατήσει, τότε θα κρατήσει με τις οποιεσδήποτε συνθήκες.
Το θέμα της αφοσίωσης στο διάβασμα το βλέπεις λάθος: Το οργανωμένο και ποιοτικό διάβασα είναι πολύ καλύτερο από το πολύ διάβασμα. Και εξηγούμαι: Ένα παιδί που διαβάζει όλη την εβδομάδα και καμιά φορά πάει βόλτα 1 ώρα μετά το φροντιστήριο και επίσης βγαίνει κάθε Σάββατο βράδυ, γεμίζει τις μπαταρίες του, ξεκουράζεται και μπορεί να συγκεντρωθεί και να αποδώσει καλύτερα. Κάνε την εξής απλή σκέψη: Αν το Σάββατο το βράδυ δεν βγεις, τι θα κάνεις; Δεν θα ξεκουραστείς; Δεν θα δεις τηλεόραση; Δεν θα ασχοληθείς με τον υπολογιστή; Πάλι δεν θα διαβάσεις και είναι φυσικό αυτό, γιατί όλοι χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση. Προτιμότερο είναι να βγεις με το αγόρι σου, να περάσεις όμορφα και να πάρεις δύναμη για την επόμενη εβδομάδα.
Μια έξοδος το Σαββατοκύριακο και μια βόλτα μια ωρίτσα 1-2 φορές την εβδομάδα είναι απολύτως θεμιτά και μάλιστα χρήσιμα για ένα παιδί που διαβάζει. Αρκεί τις άλλες ώρες να διαβάζει σοβαρά και συγκεντρωμένα. Επίσης, η επικοινωνία με το αγόρι σου με τηλέφωνα ή μηνύματα μπορεί να γίνεται σε κάποια διαλείμματα της μελέτης, για λίγα λεπτά όχι πάνω από 2-3 φορές τη μέρα.
Μην ακούς λοιπόν καταστροφολογίες και ανθρώπους που σε αγχώνουν! Ένα ήρεμο και συστηματικό παιδί μπορεί μια χαρά να προετοιμάζεται σοβαρά για εξετάσεις και να ζει μια φυσιολογική ζωή.


3 σχόλια:

  1. Θεματοθέτρια θα διαφωνήσω με την πρόταση της ψυχολόγου να δηλώσεις τις σχολές που αναφέρει σαν εναλλακτικές, διοτι παρόλο που έχουν σχετικά μαθήματα δεν έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Απο την κοινωνιολογία βγαίνεις κοινωνιολόγος και απ το ΦΠΨ μόνο φιλόλογος και δε θα χεις κανένα δικαίωμα απ το νόμο να ασκήσεις το επάγγελμα του ψυχολόγου, ακόμα και την κατεύθυνση ψυχολογίας να επιλέξεις στις σχολές αυτές. Μη σε ξεγελάει ο τίτλος ή τα μαθήματα μιας σχολής. Για παράδειγμα υπάρχει σχολή που βγαίνεις οικονομολόγος χωρίς να χεις κάνει οικονομικά μέσα και υπάρχει σχολή που κάνεις πολλές πληροφορικές χωρίς να βγαίνεις πληροφορικάριος.

    Το ιδιο ισχύει και για τα μεταπτυχιακά. Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν παρέχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, δηλαδή αν κάνω μάστερ στα οικονομικά και γνωρίζω και μόνος μου άριστα οικονομικά, δε σημαίνει οτι παίρνω τα δικαιώματα του οικονομολόγου. Μάλλον στο λέει για να σου δώσει θάρρος, αλλα εφόσον εσυ ξέρεις ποιο αντικείμενο σ εκφράζει, αυτό πρέπει να ακολουθήσεις και μόνο. Άλλωστε οι πανελλήνιες και ειδικά απο θεωρητική, είναι θέμα στρωσίματος και οχι ευφυίας. Εαν έχεις πάθος για την σχολή της ψυχολογίας πρέπει να τα δώσεις όλα για μια χρονιά.

    Όσο για τη σχέση σου αφου θα διαβάζει κι αυτός δε θα μένει και πολύς χρόνος, δεν είναι λοιπόν οτι εσύ θα λιώνεις στα βιβλία και αυτός θα χασομεράει. Και μια αλλη ιδεά, μήπως να μην ξαναδώσει αυτός και να περάσεις εσυ εκει που πέρασε ηδη? Δ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Δ,
    Επίτρεψέ μου να γνωρίζω καλύτερα τι γίνεται στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Και ποτέ δεν θα έλεγα ανακρίβειες για να δώσω ψεύτικες ελπίδες σε έναν υποψήφιο.
    Το επάγγελμα του ψυχολόγου ασκούν, εκτός από τους αποφοίτους των σχολών ψυχολογίας: 1. απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων με φοίτηση στο εξωτερικό 2. απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων με φοίτηση στην Ελλάδα 3. απόφοιτοι συναφών Ελληνικών σχολών με μεταπτυχιακό ψυχολογίας. Αυτοί εντάσσονται στον κωδικό "σύμβουλος ψυχικής υγείας" και μπορούν κανονικά να ασκούν το επάγγελμα ιδιωτικά. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο "ψυχολόγος", ούτε να καταλαμβάνουν σχετικές θέσεις δημοσίου. Η κατηγορία (1) έχει δικαίωμα να δώσει μερικά μαθήματα στις Ελληνικές σχολές ψυχολογίας και να πάρει και τον τίτλο του ψυχολόγου στην Ελλάδα.
    Εννοείται πως ο κάθε υποψήφιος πρέπει να δουλέψει σκληρά για τον πρώτο του στόχο. Αν όμως δεν τον πετύχει, πρέπει να ξέρει πως υπάρχουν και πλάγιοι δρόμοι, εκτός από το να ξαναδώσει.
    Παράδειγμα: Υπάρχει στο ΕΜΠ μεταπτυχιακό "Ενεργειακή Μηχανική", το οποίο δέχεται αδιακρίτως Μηχανικούς και Φυσικούς. Ένας Φυσικός που θα πάρει το μεταπτυχιακό, δεν λέγεται βέβαια "Μηχανικός ΕΜΠ" αλλά λέγεται "Φυσικός, MSC Ενεργειακής Μηχανικής ΕΜΠ" και συχνά μπορεί να κάνει κάπου την ίδια δουλειά με τον αντίστοιχο Μηχανικό. Άλλο παράδειγμα: Υπάρχει στην Κέρκυρα "Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας". Δεν μπορεί κάποιος να έχει τον επίσημο τίτλο του Μεταφραστή-Διερμηνέα αν δεν έχει βγάλει τη συγκεκριμένη σχολή. Αν όμως κάποιος απόφοιτος ξένης Φιλολογίας έχει τελειώσει το μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ "Μετάφραση και Διερμηνεία" μπορεί θαυμάσια να το ασκεί στον ιδιωτικό τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σας ευχαριστω πολυ!!! εχετε δικιο και αν θελεις κατι τιποτα δε σε εμποδιζει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.