Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Στα πρόθυρα διαζυγίου

Είμαι παντρεμένος 22 χρόνια, με 4 παιδιά. Η σύζυγος Χ εργαζόταν και είχε και τη φροντίδα του σπιτιού. Σταδιακά άρχισε να βγαίνει από το σπίτι για μαθήματα ζωγραφικής και μετά για αθλητισμό. Συμμετείχε σε αθλητικούς αγώνες με επιτυχία. Ζήτησε από έναν συναθλητή της (εργένη 3 χρόνια μικρότερό της) να κάνουν προετοιμασία μαζί για έναν αγώνα και από τότε έγιναν αυτοκόλλητοι.
Είχα διακρίνει εδώ και καιρό συμβατικό τρόπο ζωής μεταξύ μας αλλά έδειχνα απόλυτη εμπιστοσύνη τη στιγμή που η ίδια ήταν καθησυχαστική. Μέχρι το περασμένο τέλος Σεπτεμβρίου που μετά την αποκάλυψη ότι έχασα 20.000 ευρώ στα παράγωγα του Χρηματιστηρίου χωρίς να την έχω ενημερώσει, μου ανακοίνωσε ότι χωρίζουμε. Άρχισε να καθιστά τον συναθλητή της ως τρίτο πρόσωπο απροκάλυπτα και ζήτησε να φύγω από το σπίτι για να ηρεμήσει.
Το έκανα αρχές Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Ιουνίου που επέστρεψα είχαν ολοκληρώσει τη σχέση τους. Τώρα τρέχουμε στους δικηγόρους γιατί μου έκανε και ασφαλιστικά μέτρα. Αρκετά καθυστερημένα κατάλαβα ότι η γυναίκα μου ερωτεύτηκε άλλον και αποφάσισε τη μεγάλη έξοδο. Αφήνει εμένα ''παιδί μάλαμα'' σύμφωνα με τη φήμη που με ακολουθεί, χωρίς νυχτοπερπατήματα και ξενοκοιτάγματα, σπιτόγατο έχοντας μάτια μόνο για αυτήν.
Από τα παιδιά μας, τα 2 μεγαλύτερα είναι υπέρ της ευτυχίας της μαμάς, ο τρίτος είναι στη μέση (τον ενδιαφέρει περισσότερο ο εαυτός του) και μόνο ο μικρότερος δεν επιθυμεί το χωρισμό. Προφανώς δε γυρίζει πίσω και σκοπό έχει να χαρίσει απόγονο στο φίλο της.
 Δε γνωρίζω τι στάση να κρατήσω απέναντι σε όλη αυτή τη κατάσταση ώστε να μπορώ να έχω έστω και λίγη αξιοπρέπεια αλλά και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην ίδια και κυρίως στα παιδιά μου, ιδιαίτερα στον μικρότερο.
Σ.

Η Χ κάποια στιγμή άρχισε να φλερτάρει με τον άλλον άντρα. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει σε άντρες ή γυναίκες που είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια και πιθανότατα θα έμενε ένα περαστικό ανολοκλήρωτο συμβάν αν ο γάμος σας δεν ήταν ήδη διαβρωμένος. Λες όμως πως τον τελευταίο καιρό ζούσατε συμβατικά. Η Χ σε επιβεβαίωνε πως δεν συμβαίνει κάτι. Εσύ τι έκανες για να ζείτε πιο ουσιαστική ζωή; Και εφόσον η πραγματικότητα έδειχνε άλλα, πώς πείστηκες πως δεν συμβαίνει κάτι; Επιπλέον, η οικονομική ατασθαλία που έκανες χωρίς να την ενημερώσεις αποτελεί σοβαρό λόγο κλονισμού ενός γάμου. Πώς συνδυάζεται αυτό με το «παιδί μάλαμα»; Για να διατηρηθεί ζωντανός ένας γάμος, δεν αρκεί μόνο να είμαστε «σπιτόγατοι»!
Δε λέω πως η στάση της ήταν σωστή να δημιουργήσει εξωσυζυγική σχέση, αλλά κι εσύ έχεις το ρόλο σου στη διάλυση του γάμου σου και τώρα υφίστασαι τις συνέπειες.
Η προσωρινή απομάκρυνση δυο συζύγων που βρίσκονται στα πρόθυρα διαζυγίου αποτελεί μια καλή λύση. Μπορούν να εξετάσουν πιο ψύχραιμα τα συναισθήματά τους, να δυο τι θέλουν να κάνουν και να πάρουν ώριμα την απόφαση είτε της επανασύνδεσης είτε του διαζυγίου.
Η σύζυγος δήλωσε πως θέλει διαζύγιο και στη συνέχεια θα αποχτήσει παιδί με το φίλο της; Και όλο αυτό το έχει ανακοινώσει στα παιδιά σας; Τα ασφαλιστικά μέτρα τι αφορούν; Δεν κατάλαβα….
Προτείνω να κάνεις οπωσδήποτε μια σοβαρή συζήτηση μαζί της, στην οποία να ξεκαθαρίσετε ο καθένας τις επιθυμίες του.
·        Εσύ θέλεις να τα ξαναβρείτε; Δήλωσέ το! Και δήλωσε επίσης ποιες αλλαγές μπορείς να κάνεις για να είστε καλά μαζί, όπως κι εκείνη θα πρέπει να δεσμευτεί για ανάλογες αλλαγές.
·        Δεν θέλεις να τα ξαναβρείτε, μη μπορώντας να συγχωρήσεις την εξωσυζυγική σχέση; Συνεργαστείτε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να χωρίσετε και ρυθμίστε τα των παιδιών και τα οικονομικά. Ό,τι αποφασίσουν οι γονείς, τα παιδιά θα προσαρμοστούν και θα ηρεμήσουν αν και οι δυο σας είστε ήρεμοι και συνεργατικοί. Η συμβουλευτική ζευγαριού θα σας βοηθήσει.
·        Εσύ θέλεις και η σύζυγος δε θέλει; Κι επιπλέον διατηρεί τα ασφαλιστικά μέτρα; Δεν μπορείς να κάνεις κάτι, γιατί ως γνωστόν οι σχέσεις είναι σαν το γινόμενο… Αν ο ένας παράγων είναι 0, τότε και το γινόμενο είναι 0, όσο μεγάλος και να είναι ο άλλος παράγων. Οπότε και πάλι επέρχεται διαζύγιο.
·        Δεν είστε σίγουροι ακόμα; Μπορείτε να παραμείνετε λίγους μήνες ακόμη σε διάσταση, θέτοντας ένα χρονικό όριο στο μέλλον για την οριστική απόφαση.
Όλες αυτές οι επιλογές είναι αξιοπρεπείς, αν εσείς τις αντιμετωπίσετε με αξιοπρέπεια. Τι διδάχτηκες για τον εαυτό σου από την ιστορία αυτή; Αν απευθυνόμουν στη σύζυγο θα τη ρωτούσα κι αυτή το ίδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.