Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ποιος φταίει όταν γινόμαστε θύματα;

Ειμαι παντρεμενη και εχω ενα αγορακι 10 ετων. Εγω ειμαι 40 και ο αντρας μου 52. Εδω και 8-9 χρονια περιπου αρχισε την τακτικη «κατσε στο σπιτακι σου να φροντισεις το παιδακι σου».Μου φανηκε σαν να καναμε παιδι για να με ξεφωρτωθει. Εκεινος επεμενε για το παιδι, εγω τοτε δεν ηθελα γιατι ξεκινουσα μια δικη μου δουλεια. Μου εδωσε ενα δικο του χωρο για να ανοιξω το γραφειο μου (ηταν ξενοικιαστος).

Εφτιαξα τη ζωη μου ετσι ωστε να μην χρειαζεται να λειπω πολυ απο το σπιτι και ειχα και την βοηθεια της μαμας μου για το παιδι. Σιγα-σιγα με απομονωσε απο ολους, ακομα και απο τους γονεις μου, και χωρις καλα-καλα να το καταλαβω εμενα συνεχεια μεσα με το παιδι. Εκεινος εβγαινε δηθεν με τους φιλους του, όμως αποδειχτηκε αργοτερα οτι καθε φορα ηταν και με αλλη.

Πριν απο 2χρονια γνωρισε μια κυρια 50 χρονων φρεσκοχωρισμενη και ειναι ακομα μαζι της συν τις αλλες της μιας βραδιας. Ακομη, εδω και 1,5 χρονο, μου εκλεισε τη δουλεια γιατι δηθεν ηθελε να νοικιασει τον χωρο.Απο τοτε ειμαι χωρις λεφτα (ολα τα εξοδα του παιδιου τα πληρωνει ο πατερας μου). Εχω παχυνει πολύ.

Οταν του ειπα να χωρισουμε  μου ειπε οτι μας αγαπαει αλλα αν δεν μου αρεσει μπορω να φυγω. Δεν θελει να φυγει απο το σπιτι (ειναι δικο του), δεν θελει να χωρισει με την αλλη γυναικα, δεν θελει να σταματησει να βγαινει δεν θελει να μας δινει λεφτα. Γενικα δεν θελει να αλλαξει κατι και στελνει εμενα να δουλεψω για να εχω δικα μου λεφτα. Αφου εκεινος μας εφερε σε αυτην την κατασταση (δεν αφηνει τους γονεις μου να ερθουν στο σπιτι), οποτε το παιδι τι θα το κανω? Πως θα δουλεψω ?Ακομα δεν ενδιαφερεται καθολου για το παιδι και δεν αφηνει ουτε 1 ευρω στο σπιτι. Πως μπορω να βγω απο τον φαυλο κυκλο? Σιγουρα την περιπτωση μου δεν την εχετε συναντησει...

Ν.

Δυστυχώς την έχω συναντήσει αρκετές φορές την περίπτωσή σου… Πάντα υπάρχουν άντρες που συμπεριφέρονται έτσι και γυναίκες που τους ανέχονται. Πώς θα μάθουν οι άνθρωποι να σέβονται τον εαυτό τους, να κάνουν σωστές επιλογές και αν δεν το καταφέρουν να φεύγουν από καταστάσεις που τους κάνουν δυστυχείς; Πιστεύω πως είναι θέμα προσωπικής ανάπτυξης και καλό θα ήταν τέτοιοι άνθρωποι να ζητούσαν ψυχολογική βοήθεια.

Τι σε κρατά σ’ αυτή την κοροϊδία-γάμο; Σε απατά ασύστολα. Κοινωνική και οικονομική στήριξη δεν υπάρχει. Το παιδί σου το μεγαλώνεις μόνη οικονομικά και συναισθηματικά (δεν το λες, αλλά δεν πιστεύω πως ο σύζυγος ασχολείται συναισθηματικά με το παιδί). Επαγγελματικά έπαψε να σε στηρίζει. Ωστόσο θέλει να διατηρήσει το γάμο σας (αφού τίποτα δεν του στοιχίζει αυτό συναισθηματικά και οικονομικά).

ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΕΙΣ? Υπάρχουν συναισθήματα; και πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό όταν ο άλλος σου φέρεται έτσι; Φοβάσαι το στερεότυπο της χωρισμένης; Σίγουρα είναι καλύτερο από τον κοινωνικό τίτλο της «κερατωμένης». Φοβάσαι το οικονομικό; Μα έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρει κάτι… Σε όλα αυτά βέβαια έχεις κι εσύ το ρόλο σου: Τι κάνεις τόσα χρόνια τώρα και δεν αντιδράς; Λες πως σε αποξένωσε από τους γονείς σου. Κι εσύ γιατί το δέχτηκες; Ωστόσο οι γονείς σου πληρώνουν τώρα τα έξοδα του παιδιού…

Λες πως «σε στέλνει» να δουλέψεις για να έχεις δικά σου λεφτά. Μόνη σου πρέπει να πας και να δουλέψεις για να ανεξαρτητοποιηθείς, και κακώς δεν το έχεις κάνει ως τώρα. Το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο και δε χρειάζεται συνεχή προσοχή. Μπορείς να του εξηγήσεις πως πρέπει να δουλέψεις και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει με τον τρόπο του. Εξάλλου έχεις και τους γονείς σου. Φρόντισε να συμφιλιωθείς μαζί τους, να παραδεχτείς τα λάθη σου, και να τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν.

Δε βλέπω άλλη λύση από το να φύγεις άμεσα. Το έχεις υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου και στο παιδί σου, το οποίο στην κατάσταση που ζείτε σίγουρα δεν μεγαλώνει σωστά. Πήγαινε στους γονείς σου για κάποιο διάστημα με το παιδί σου μέχρι να μπορέσεις να ορθοποδήσεις και μετά να νοικιάσεις ένα μικρό χώρο κατοικίας.

Από το φαύλο κύκλο θα βγεις μόνο χρησιμοποιώντας αυτό το πράγμα που λέγεται ΛΟΓΙΚΗ. Φρόντισε ωστόσο να δεις τι σε κάνει να ανέχεσαι μαζοχιστικά την κακομεταχείριση τόσα χρόνια και βάζεις η ίδια τον εαυτό σου στη θέση του θύματος.

1 σχόλιο:

  1. Ειμαι παντρεμενη εδω και δυο χρονια και εχω δυο παιδακια.παντρευτηκα γιατι ημουν εγκυος και ειχε προηγηθει μια εκτρωση απο αλλο συντροφο και δεν ηθελα παλι να κανω αυτο που εκανα τοτε και να περασω παλι τον ψυχολογικο πονο της εκτρωσης.τον τοτε συντροφο τον αγαπουσα κ τον αγαπαω παρα πολυ.χωρισαμε γιατι οι γονεις μου δεν τον θελανε γιατι ηταν αλβανος.με γεμιζε με συμπληρωνε σε ολα.εμεινα εγκυος.φοβηθηκαμε.δεν ημουν ετοιμη για ενα μωρο κ ποσο μαλλον να το ανακοινώσω στην οικογενεια μου.πηραμε την αποφαση να το ριξουμε.ακομα το σκεφτομαι.εχουν περασει κοντα 3 χρονια.καταφεραν κ μας χωρισαν μετα απο καιρο.γνωρισα τον αντρα μ.καναμε σχεση κ μεσα σε ενα μηνα έμεινα παλι εγκυος.δεν επαιρνα προφυλαξεις.κακος.το κρατησανε οπως αναφερα κ κάναμε κι αλλο.εκανα παιδια με κάποιον που δεν γνωριζα.αν ταιριαζαμε δεν ηξερα τιποτα.γιατι το εκανα...γιατι δεν το κανα με τον ανθρωπο που αγαπω;;ακομα κ σημερα εχω επικοινωνια μαζι του.μαγαπαει κ τον αγαπω.μα δεν μπορεί να μου μεγαλωσει τα ξενα παιδια.ηθελε να ηταν δικα του.τον αντρα μ δεν νοιωθω πως τον αγαπω κ δεν ξερω αν θα τον αγαπησω ποτε.φοβαμαι το διαζυγιο.δεν θελω.δεν θελω τα παιδιά μου να μεγαλωσουν με γονεις χωρισμενους.κ αν χωρισω τι;τι θα κανω;θα ειμαι μονη μου;πως θα μεγαλωσω μονη τα παιδια μου;δεν ξερω...οσο για τα παιδια μου;;ειναι 2 χρονων κ 4μιση μηνων.επικρατει ενας χαμος.τα νευρα μ δεν ειναι καλα.ολα μου φταινε.ξεσπαω στα παιδια.λυπαμαι που το λεω.δεν εχω υπομονη.ο αντρας μ λειπει σχεδον συνεχεια.δουλευει εχει κ προπονηση 3φορες τη βδομαδα.εγω δεν δουλευω.εχω ερθει στο σπιτι του αντρα μ σε ενα απομακρυσμενο χωριο.οι δικοι μ ειναι μακρυα.φιλους δεν εχω.δεν βγαινω καθολου.ολη μερα ειμαι μεσα.ολη μερα με τα παιδια.εχω θολωσει.τα πεθερικα μ ειναι απο κατω μας.δεν μιλαμε.μου καναν πολεμο εξ αρχης.ειναι παλαιων αρχων.δεν με θελανε.εχουν συμβει παρα πολλα.δεν τους αφηνω να δουν τα παιδια.πλεον δεν τα ζητανε.ουτε ο αντρας μ τους μιλάει.εχω δικιο απολυτο μαζι τουςκ το ξερει κ ο αντρας μου. Με εδιωξαν με εβρισαν πολυ ασχημα σηκωσαν χερι να με χτυπησουν εγκυος τωρα στο δευτερο.απο τοτε σταματησα να χω επαφες.γεννησα δεν ηρθαν στο νοσοκομειο δεν πηραν τηλ δεν εμφανιστηκαν πουθενά ουτε στη βαπτιση των παιδιων.κ ειχαν κ απαιτηση να παρουν κ τα ονόματα τους τα παιδια.τα εδωσα.μα το εκανα για τον αντρα μου.το χω μετανιώσει τωρα.ειμαι πολύ χαλια ψυχολιγικα.νομιζω πως ειμαι σε αδιέξοδο.δεν ξερω τι να κανω.σε παρακαλω βοηθησε με.δεν μαρεσει η ζωη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.