Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μαθητής βρέχει το κρεβάτι του

Ο γιος μου 6,5 χρονων εδω κι ενα μήνα ξεκίνησε πρωτη δημοτικού. Είναι ζωηρό παιδάκι κ τον στριμωχνω λιγο για να συγκεντρωθει. Το θεματακι μας είναι ότι ...βρέχει το κρεβάτι του κάθε δυο τρεις μερες. Αποψε βραχηκε δύο φορες . (Στο νηπιαγωγείο δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα)Το ερώτημα είναι: πως αντιμετωπιζουμε τη βραδυνη κατασταση, και τι μπορεί να φταίει. (Έχουμε και μια μπουμπού 22 μηνων)

Κ.

 Αν έχουν αποκλειστεί οργανικά αίτια, η κατάσταση αυτή αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας του μικρού και ονομάζεται παλινδρόμηση. Οι μηχανισμοί άμυνας εμφανίζονται σε περιπτώσεις που το άτομο (ενήλικας ή παιδί) βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και έχουν ως στόχο τη μείωση του άγχους του. Συγκεκριμένα με την παλινδρόμηση το άτομο υποσυνείδητα επιδιώκει να επιστρέψει σε μια προηγούμενη κατάσταση όπου δεν είχε τα προβλήματα που έχει τώρα. Χαρακτηριστικά φαινόμενα παλινδρόμησης στα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι το βρέξιμο του κρεβατιού, η μωρουδίστικη ομιλία, η προτίμηση σε μωρουδίστικες τροφές ή παιχνίδια κτλ.

Το τι μπορεί να θεωρηθεί ως δύσκολη κατάσταση ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Σε άλλα παιδάκια μπορεί να είναι ένα αντικειμενικά τραυματικό γεγονός (όπως κακοποίηση, απώλεια γονέα κτλ) ενώ σε άλλα παιδάκια να είναι κάποιες αλλαγές στην οικογένεια, η απόκτηση αδελφού, η έναρξη του σχολείου, η αλλαγή στις επαγγελματικές ενασχολήσεις και ωράρια των γονέων και άλλα πολύ απλά και φυσικά γεγονότα.

Στη δική σας περίπτωση, οι εμφανείς αλλαγές στη ζωή του γιού σας είναι η έναρξη του σχολείου και η απόκτηση της αδελφούλας. Αυτά τα γεγονότα υπήρχαν από πέρυσι αλλά με άλλη μορφή: το νηπιαγωγείο δεν ενέχει τόσες πιέσεις για το παιδί όσες η πρώτη δημοτικού και το μωρό ήταν ίσως πιο αδρανές και συμμετείχε λιγότερο στην οικογενειακή ζωή σε σχέση με τώρα. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να ήταν πολύ βαρύς για το παιδί. Δεν ξέρω αν στην οικογένειά σας υπήρξαν άλλα επιβαρυντικά γεγονότα. Πχ κάποια κρίση μεταξύ των γονέων, μια μετακόμιση, μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενός γονέα, η απομάκρυνση ενός παππού-γιαγιάς ή μιας κυρίας που πρόσεχε τα παιδιά και πολλά άλλα είναι πιθανό να επιβαρύνουν ένα ευαίσθητο παιδί.

Από πότε βρέχει το κρεβάτι του το παιδί; Μήπως αυτό συνέπεσε με κάποιο γεγονός;

Για την αντιμετώπιση του θέματος αρχικά μιλήστε στο παιδί. Μην το μαλώσετε ή το τιμωρήσετε. Μιλήστε του λογικά και εξηγήστε πως το γεγονός δεν ταιριάζει σε ένα μεγάλο παιδάκι αλλά να μην ανησυχεί γιατί θα περάσει γρήγορα. Ρωτήστε το αν κάτι το πιέζει ή το στενοχωρεί. Μιλήστε με τη δασκάλα του για το άγχος που μπορεί να εμφανίζει στο σχολείο και άλλες συμπεριφορές του ή προβλήματα. Ενημερώστε την για το πρόβλημα και ζητήστε της να αντιμετωπίζει το παιδί με ιδιαίτερη αγάπη και ενθάρρυνση αλλά όχι βέβαια να του συγχωρεί άσχημες συμπεριφορές. Μην το πιέζετε ιδιαίτερα για τα σχολικά μαθήματα, είναι προτιμότερο αν μην είναι άψογος μαθητής αλλά ψυχολογικά υγιής.

Η παλινδρόμηση του παιδιού αποτελεί μια κραυγή για προσοχή και αγάπη. Φροντίστε να του αφιερώνετε χρόνο και να του δείχνετε την αγάπη σας. Αν εσύ δεν έχεις πολύ χρόνο λόγω της μικρής, ας  αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο ο σύζυγος. Ζωηρά παιχνίδια και αθλητισμός μειώνουν το άγχος και εκτονώνουν ένα ζωηρό παιδί. Τονίζετέ του πως είναι μεγάλο αγόρι σε σχέση με την αδελφή του που είναι μικρή και χρειάζεται προσοχή στα πάντα. Δώστε του κάποιες μικρές υπευθυνότητες σε σχέση με το κοριτσάκι, πχ. να της δώσει νερό ή να την απασχολήσει με κάποιο παιχνίδι για να βρεις χρόνο να ετοιμάσεις το φαγητό κτλ.

Αγάπη, επιβράβευση και ενθάρρυνση στο παιδί είναι το κλειδί για όλα τα προβλήματα.

Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ γενικά. Συστήνω μερικές επισκέψεις σε ψυχολόγο για να δοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της δικής σας περίπτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.