Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ψυχολογικό «κενό» και χρήση ουσιών

Είμαι 23 χρονών. Από τα 17 μου μέχρι πέρυσι είχα σχέση με την Χ. Η σχέση μας δεν ήταν εύκολη λόγω απόστασης και λόγω του ότι η οικογένειά της δε με αποδέχτηκε ποτέ. Τελικά η Χ με χώρισε.
Από τότε έχω ξεκινήσει μια αυτοκαταστροφική πορεία που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και ινδικής κάνναβης καθημερινά. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι συνεχίζω ακόμη να σκέφτομαι τη Χ, ενώ πραγματικά δεν ξέρω πια πώς νιώθω γι αυτή. Δεν έχω συνάψει ερωτική σχέση για όλο αυτό το διάστημα (εκτός από ασήμαντες ευκαιριακές και με πολύ μικρή διάρκεια) ενώ η αυτοεκτίμηση μου είναι ανύπαρκτη. Νιώθω μεγάλη αμηχανία όταν βρίσκομαι με κόσμο ακόμα και με φίλους, ενώ πάντα σκέφτομαι ότι δεν έχω τι να συζητήσω με τον οποιονδήποτε κάτι που μου δημιουργεί τεράστια αμηχανία με αποτέλεσμα να κλείνομαι στον εαυτό μου και πια να μην κάνω καμιά προσπάθεια κοινωνικοποίησης. Πολλές φορές θυμώνω με μένα τον ίδιο  επειδή ''θυματοποιώ'' τον εαυτό μου, είμαι πάντοτε δυστυχισμένος και χωρίς καμιά ελπίδα για το αύριο.
Δεν θέλω άλλο να βρίσκομαι σε αυτήν την κατάσταση, απλά δεν ξέρω πως να ξεφύγω. Λαχταρώ αυτό που είχα αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να το έχω ξανά ποτέ ακόμη και αν η Χ αποφασίσει σήμερα να ξαναγυρίσει σε μένα. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάτι ώστε να αρχίσω να ξαναζώ. (επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι μεγάλωσα χωρίς πατέρα και στην παιδική μου ηλικία είχα βιαστεί επανειλημμένα από αντρικό συγγενικό πρόσωπο).
Θ

Η κατάστασή σου είναι δύσκολη και δυστυχώς λίγο μπορώ  να  σε βοηθήσω από δω.
Αρχικά, ένα παιδί που έχει υποστεί την αποτρόπαιη εμπειρία του βιασμού, ξεκινά τη ζωή του με ένα έλλειμμα που δύσκολα αναπληρώνεται και μόνο μέσα από συνεπή ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Η οικογένειά σου πού βρισκόταν σε όλο αυτό; τώρα τι σχέση έχεις μαζί τους; δεν αναφέρεσαι καθόλου και υποθέτω πως κι από την οικογένειά σου δεν υπάρχει ουσιαστική επαφή και υποστήριξη
Προσκολλήθηκες πολύ νωρίς σε μια κοπέλα και αυτό ίσως σου κάλυψε κάπως τα ψυχολογικά κενά για 5 χρόνια. Η σχέση αυτή όμως διαλύθηκε, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις νεανικές σχέσεις. Οπότε το κενό σου έγινε τόσο επιτακτικό, που χρειάζεται να «γεμίζει» με εξαρτητικές ουσίες. Οι καταθλιπτικές τάσεις, η αυτό-υποτίμηση και η κοινωνική απομόνωση είναι φυσικά συνεπακόλουθα και ανατροφοδοτούνται με τη χρήση. Ο χωρισμός σου με την Χ ήταν απλώς η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα. Ακόμη κι αν τα ξαναφτιάξεις μαζί της, τα προβλήματα αυτά δυστυχώς θα υπάρχουν και θα ξαναβγούν στην επιφάνεια στις πρώτες δυσκολίες της σχέσης ή γενικά της ζωής.
Χρειάζεται να καταφύγεις άμεσα σε ομάδες θεραπείας εξαρτημένων ατόμων και να αγωνιστείς να ξεπεράσεις τους εθισμούς σου και τα προβλήματα που τους προκάλεσαν. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και μοναχικός, δηλαδή καμιά σχέση δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει.
Θα ήταν καλό να κάνεις μερικές επισκέψεις σε ψυχολόγο που θα σου εξηγήσει την έννοια της χρήσης ουσιών και θα σε κατευθύνει στις ανάλογες κρατικές δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.