Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η κόρη μου δεν έχει παρέες

Εχω μια κορη 13 χρονων. Ειμαι χωρισμενη απο όταν ηταν 6 μηνων. Εγω ειμαι ξαναπαντρεμενη με ένα κοριτσακι 4 χρονων. Οι σχεση ολων μας στο σπιτι θεωρω ότι είναι αρκετα καλη και την εχει ισορωπησει με τα χρονια.
Ο πατερας της μεχρι πριν 2 μηνες δουλευε στο εξωτερικο κ ερχοταν ελλαδα κάθε δευτερο σαββατοκυριακο για να είναι μαζι της. Τους 2 τελευταιους μηνες ξαναηρθε ελλαδα και δουλευει.
Η σχεση τους παρολο που είναι καλη , δεν είναι ευκολη η επικοινωνια μεταξυ τους, ισως κ λογω χαρακτηρα του πατερα της που είναι αρκετα δυσκολος.
Ο χαρακτηρας της ....ντροπαλη, χωρις ιδιαιτερη αυτοπεποιθηση,και ανγχωδης και τωρα στην εφηβεια νομιζω ότι εχει μεγενθυθει η κατασταση αυτή.
Εχει μια φιλη παιδικη, εκτος σχολειου, που κανουν παρεα που κ που , συνηθως σκ.
3 φιλες στο σχολειο κ πολλες γνωστες,χωρις να κανουν παρεα Ενώ νιωθω ότι εχει την αναγκη να κανει παρεα με παιδια, για καποιο λογο πολλες φορες απομονωνεται ,λεει ότι δεν θελει να βγει,ότι δεν θελει να παρει τηλεφωνο γιατι δεν θελει να γινεται βαρος  ουτε να τις παρακαλαει,γιατι ολο κατι εχουν να κανουν κ εκεινη δεν εχει να κανει τιποτα.
Στην επιμονη πολλες φορες ερωτηση μου...εχεις κανονησει κατι?θες να πας μια βολτα?μπορω να σε παω αν θες, η απαντηση που συνηθως παιρνω είναι..
Με ποιον να βγω ? αφου δεν μπορει καμμια, εχουν κανονησει.
Μιλησες μαζι τους?Να μη σε νοιαζει, μου απανταει.
Πολλες φορες επιμενω κ την παροτρυνω να παρει τηλεφωνο.
Ξερω ότι εχει δυναμισμο σαν χαρακτηρας μεσα της, είναι επισης επιλεκτικη και ξεκιναει να κανει παρεες που σελίγο απομακρύνον απομακρυνονται.
Δεν ξερω το λογο, μονο να υποθεσω μπορω γιατι δεν μου μιλαει ιδιαιτερα
Επειδη ειμαι εργαζομενη δεν μου μενει πολυς χρονος, αλλα προσπαθω να ειμαι οσο πιο κοντα της γινεται.
Α

Αντιλαμβάνομαι την πίεση στην οποία βρίσκεσαι: Μια γυναίκα εργαζόμενη και παντρεμένη σε δεύτερο γάμο, με μια κόρη στο κατώφλι της εφηβείας και μια μικρούλα, προσπαθεί να ισορροπήσει τη νέα οικογένεια με τον δύσκολο πρώτο σύζυγο. Μήπως η πίεση από όλα αυτά σε κάνει να αντιμετωπίζεις την κοινωνικότητα της μεγάλης σου με ιδιαίτερο άγχος;
Το να τη ρωτάς και να τη σπρώχνεις επίμονα προς την κοινωνικοποίηση κάνει το κορίτσι να νιώθει υποδεέστερο και να αντιδρά με άσχημο τρόπο, έτσι όπως μπαίνει και στην εφηβεία. Προτείνω να σταματήσεις να ρωτάς και να λάβεις άλλα μέτρα:

·       Τα παιδιά κατά κανόνα αντιγράφουν τις συνήθειες της οικογένειας. Έχετε φίλους με τον άντρα σου ως ζευγάρι; εσύ έχεις φίλες; πώς παίρνει το παιδί παραδείγματα κοινωνικοποίησης; καλό είναι να βγαίνετε με φιλικές ή συγγενικές παρέες που κατά προτίμηση έχουν παιδιά στην ηλικία της κόρης σου

·       Το κορίτσι έχει λίγες φίλες. Ρώτησέ την αν θέλει να καλέσει τις φίλες της σε μια γιορτούλα που θα ετοιμάσετε πχ για τα γενέθλιά της ή απλώς ένα βραδάκι στο σπίτι σας να παραγγείλουν πίτσα και να δούνε ταινίες.

·       Έχει εξωσχολικά ενδιαφέροντα; μαθαίνει πχ ξένη γλώσσα; Σε τέτοιους χώρους μπορεί να κάνει φίλους. Φρόντισε να την εγγράψεις σε κάποια αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα της αρεσκείας της γιατί εκεί τα παιδιά, ασχολούμενα με ένα κοινό ενδιαφέρον, αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις.

·       Φρόντισε να κάνετε κάτι οι δυο σας σε τακτική βάση πχ να πάτε μαζί κολυμβητήριο ή γυμναστήριο, κάπου βέβαια που θα υπάρχουν και άλλα παιδιά της ηλικίας της. Έτσι θα «ανοιχτεί» σε έναν ευρύτερο χώρο υπό την επίβλεψή σου και επιπλέον θα επιβεβαιώσει πως ασχολείσαι μαζί της και της δίνεις αξία.

·       Μίλησε με τους καθηγητές της στο σχολείο, ζήτησε την άποψή τους και πρότεινε να ευνοήσουν την ένταξή της σε ομαδικές δραστηριότητες πχ θεατρική ομάδα, περιβαλλοντική ομάδα κ.ά. ή σε ομαδικές εργασίες.
Θα πρέπει επιπλέον να συνειδητοποιήσεις πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πως η κοινωνικότητά όλων δεν ακολουθεί τα ίδια μέτρα. Επίσης, κάποιες παιδικές ή προεφηβικές καταστάσεις δεν σημαίνει  πως θα συνεχιστούν και στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή.
Κάποιες φορές ψυχολογικά θέματα του παιδιού εκδηλώνονται στη συμπεριφορά του. Είναι πιθανό με την έλλειψη κοινωνικοποίησης να θέλει να προσελκύσει την προσοχή σου, που ίσως νιώθει πως μοιράστηκε με τη νέα σου οικογένεια, και την προσοχή του πατέρα της. Ασχολήσου μαζί της όσο μπορείς και δείχνε της αποδοχή και αγάπη. Το ίδιο βέβαια και ο σύζυγός σου και ο πατέρας της, όσο γίνεται να συνεννοηθείς μαζί του.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.