Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ό,τι κάνουν στους φίλους μου είναι σαν να το κάνουν σε μένα;

Είμαι 19. Γνωρίζω μερικά παιδιά εδώ και λίγους μήνες περίπου με τα οποία απλά κάνουμε παρέα και βγαίνουμε.Μια φορά που ήμασταν έξω,ένας από αυτούς είπε κάτι σε μια φίλη μου που την ενόχλησε σε σημείο που τώρα να τον αντιπαθεί πολύ. Αν ήμουν εγώ στη θέση της,όπως και της το είπα, δεν θα με επηρέαζε καθόλου και δεν θα έδινα σημασία, καθώς με αυτά τα παιδιά οι σχέσεις μας είναι κυρίως επιφανειακές και πιστεύω οτι δίνει σημασία σε πράγματα που δεν αξίζουν και συγχύζεται. Συνεχίζουμε να κάνουμε που και που παρέα με αυτό το παιδί και εγώ δεν έχω αλλάξει τη συμπεριφορά μου προς αυτόν γιατί γενικά μου είναι  συμπαθής και αυτό που είπε στη φίλη μου το θεωρώ πολύ ασήμαντο και δεν συμμετέχω όταν τον κατηγορεί.Σε μια κουβέντα μας μου είπε πως κανονικά θα έπρεπε να με έχει ενοχλήσει και εμένα, γιατί όπως μου είπε ότι κάνουν στις φίλες μου είναι σα να το κάνουν σε μένα. Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένη γιατί νομίζω οτι εξαρτάται από τη σοβαρότητα του θέματος. Δηλαδή τι σημαίνει να είσαι φίλος?να συμφωνείς με τον άλλο χωρίς να το θες μόνο και μόνο για να μην τον στεναχωρήσεις ή μην παρεξηγηθεί?δηλαδή να μην λέω την γνώμη μου? ούτε εγώ είμαι η αλάνθαστη, αλλά όταν βλέπω οτι η φίλη μου εκνευρίζεται άδικα ή αυτά που κάνει να μην της κάνουν καλό να μην της  το λέω?

Μ

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά νέα παιδιά, είτε πρόκειται για φιλία είτε για σχέση. Όταν κάποιος παρεξηγηθεί με έναν στενό μας φίλο ή με το σύντροφό μας, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Συχνά με τους φίλους μας έχουμε κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις, γεγονός που δίνει και ενδιαφέρον στη σχέση. Οι αντιλήψεις αυτές, μαζί με τη διαφορετική ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα του καθενός, μας κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους/εύθικτους σε κάποια θέματα. Έτσι, κάτι μπορεί να προσβάλλει τη φίλη σου αλλά όχι εσένα. Επιπλέον, υπάρχει και η περίπτωση να αντιμετωπίζεις το θέμα πιο αδιάφορα γιατί δεν απευθυνόταν σε σένα. Άλλες φορές πάλι μπορεί να απορρίψουμε κάποιον επειδή φέρθηκε με τρόπο που εμείς θεωρούμε άσχημο σε κάποιο άτομο, φίλο μας ή μη. Στη δική σας περίπτωση, η φίλη σου προσβλήθηκε από μια κουβέντα του νεαρού, του έκοψε την καλημέρα και τον κατηγορεί, ενώ εσύ δεν βρίσκεις την κατάσταση άξια λόγου και θέλεις να εξακολουθήσεις να μιλάς κανονικά στο παιδί αυτό.

Πιστεύω πως δεν πρέπει να ακολουθούμε τυφλά τους φίλους μας στις επιλογές τους. Και φυσικά θα πούμε τη γνώμη μας και φυσικά θα κάνουμε ανταλλαγή επιχειρηματολογίας, ίσως και έντονα. Αν ο ένας δεν πείσει τον άλλον, κρατά ο καθένας την άποψή του και ενεργεί σύμφωνα με αυτή. Πώς όμως επιδρά αυτό στη φιλία;

Είπες τη φράση-κλειδί: «εξαρτάται από τη σοβαρότητα του θέματος». Αν κάποιος έκανε στη φίλη σου κάτι που κι εσύ θεωρείς σοβαρό, τότε δικαίως να τον εχθρεύεσαι. Μια αντίθεση όμως στην αντιμετώπιση ενός νεαρού που δεν είναι στενή σας παρέα και είπε μια κουβέντα στη φίλη σου, δεν αποτελεί θέμα να τον απορρίψεις. Εξάλλου, δεν βλέπεστε συχνά με το παιδί αυτό και από ό,τι κατάλαβα πρόκειται απλώς για επιφανειακή επαφή σε κοινωνικούς χώρους.

Δήλωσε λοιπόν όλα αυτά στη φίλη σου, πες της πως λυπάσαι αν τη στεναχωρείς, αλλά πρόκειται για ιδεολογικό θέμα και δεν θέλεις να το παραβλέψεις. Είναι και μια ευκαιρία να βάλετε τη φιλία σας σε καλύτερες βάσεις.

ΥΓ. Θυμάμαι πως στα φοιτητικά μου χρόνια είχα χωρίσει για ένα τέτοιο θέμα με ένα φλερτ μου. Αυτός το πήγαινε πιο αντιφεμινιστικά το ζήτημα: Ισχυριζόταν πως η κοπέλα που έχει μια σχέση δεν πρέπει να δρα αντίθετα από το αγόρι της σε κοινωνικές επαφές. Στην ερώτηση αν ισχύει το αντίστροφο, δεν ήθελε να απαντήσει…. Τέτοιες διαφωνίες στις νεαρές ηλικίες δοκιμάζουν την αξία των σχέσεων και διαμορφώνουν την ιδεολογία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.