Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Οι απατεώνες του fb

Είμαι 24 ετών και γνώρισα κάποιον μέσω fb και skype. Ζει στο εξωτερικό και έρχεται μόνο στις διακοπές στην πόλη καταγωγής του. Στη αρχή ήμουν δύσπιστη και επιφυλακτική και τον έβλεπα φιλικά. Μετά από καιρό άρχισα να τον βλέπω αλλιώς γιατί με φλέρταρε πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα ηλεκτρονικής γνωριμίας και συνεχίσαμε φιλικά και ερωτικά μαζί. Με συμβούλεψε εξαρχής να μην έχω εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές γνωριμίες και είπε πως είμαι ευαίσθητο και καλό κορίτσι, πως ο ίδιος είναι αλήτης και γυναικάς, δεν θέλει να με πληγώσει και να μη συναντηθούμε. Μετά το μετάνιωσε και είπε καλύτερα να είχαμε συναντηθεί. Από κάποια δείγματα στο χώρο του και σε φωτογραφίες υποψιάστηκα πως μπορεί να είναι παντρεμένος, τον ρώτησα και θύμωσε, αλλά μετά τα ξαναβρήκαμε.

Το θέμα είναι ότι μπήκα το λογαριασμό του και ανακάλυψα πως μου είπε ψέματα ότι είναι 34 χρονών και ελεύθερος, ενώ τις πληροφορίες (που φαίνονται μόνο στον ίδιο) είναι 10 χρόνια μεγαλύτερος και κατάσταση σχέσης παντρεμένος. Έπαθα σοκ, μπερδεύτηκα και μετά σκέφτηκα μήπως είναι ψεύτικα στοιχεία για πλάκα, όπως οι περισσότεροι χρηστές βάζουν ό,τι θέλουν. Και είδα email ότι έχει μιλήσει με άλλες γυναίκες (από όλες ηλικίες, 21 έως 47, ελεύθερες και παντρεμένες ) και ότι μένει με γονείς . Τώρα είμαι πάρα πολύ μπερδεμένη και στενοχωρημένη και δεν του έχω εμπιστοσύνη πια. Δεν ξέρει καθόλου ότι το ανακάλυψα κατά κάποιο τρόπο και κάνω σαν να μην συνέβη και μιλάμε κανονικά και θέλει να βρεθούμε για καφέ από κοντά. Ποια είναι η γνώμη σας για εκείνον; Λέτε να είναι στα αλήθεια παντρεμένος ; Τι να κάνω εγώ; Μήπως είναι καλή ιδέα να βγω για καφέ και να ανακαλύψω τη αλήθεια; Και θα μπορέσω να καταλάβω τα σημάδια αν είναι στα αλήθεια παντρεμένος ;

Ε.

Ξαφνιάζομαι που ακόμα θέλεις να επιμένεις στην υπόθεση αυτή και θεωρείς πως είστε ερωτικά μαζί. Οι ηλεκτρονικές γνωριμίες, όσο παραμένουν μόνο ηλεκτρονικές, δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια και η πραγματικότητά τους αρχίζει να φαίνεται μόνο μετά την κατά πρόσωπο γνωριμία. Στη δική σου περίπτωση όμως, το πράγμα μιλάει από μόνο του! Οι δικοί του χαρακτηρισμοί για τον εαυτό του, το ότι δεν θέλησε ως τώρα να συναντηθείτε και αυτά που ανακάλυψες, κάνουν πάνω από φανερό πως το άτομο είναι απατεώνας. Καταλαβαίνω πως σου αρέσει και θέλεις να διατηρείς αυταπάτες… Το θεωρώ περιττό να τον γνωρίσεις γιατί τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Τι θα δεις στην πρώτη γνωριμία; Έναν άντρα μεγαλύτερο από ό,τι περιμένεις, που θα αποκρύψει την προσωπική του ζωή μέχρι τουλάχιστον να σε πάει στο κρεβάτι.  Φύγε όσο πιο μακριά μπορείς!

Θα ασχοληθώ όμως κυρίως με το ποια είσαι εσύ η ίδια και τι θέλεις από τη ζωή. Για ποιο λόγο προσκολλάσαι σε μια τόσο αβέβαιη ηλεκτρονική γνωριμία, το παίζεις hacker και αγνοείς τα προφανή σημάδια; Δεν έχεις ζωή, δουλειά ή σπουδές, φίλους, ενδιαφέροντα; Δεν υπάρχουν άντρες γύρω σου να φλερτάρεις, να βγεις και να δοκιμάσεις σχέσεις; Όταν βλέπεις τόσα επικίνδυνα σημάδια, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να προστατεύσεις τον εαυτό σου; Ακόμη και όλα να ήταν μια χαρά, πώς μπορείς να ασχολείσαι έντονα και να θεωρείς πως έχεις ερωτική σχέση με έναν άντρα που -υποτίθεται- ζει σε άλλη χώρα και δεν τον έχεις ακόμα γνωρίσει;

Υπάρχουν όλα τα είδη των ανθρώπων στον κόσμο και έγκειται σε μας να τους ξεχωρίζουμε και να προστατευόμαστε, κάτι που εσύ φαίνεται πως ακόμα δεν έμαθες, Μια συνεργασία με ψυχολόγο μπορεί να σε βοηθήσει.

7 σχόλια:

  1. Οταν λες γνωρίστηκες μέσω φβ τι εννοεί? Τελείως τυχαία ή υπήρχε κάποιος κοινός φίλος? Πώς ακριβώς σε προσέγγισε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπηρχε κοινους φιλους και την κολλητη μου.Στην αρχη δεν τον γουσταρα γιατι τον εβλεπα τελειως φιλικα και αυτος με εβλεπε φιλικα και μιλουσαμε τελειως φιλικα και ωρες καθε μερα λεγοντας γενικα πραγματα.Και μετα μια μερα ξαφνικα αρχισε να με βλεπει ερωτικα και ολο μου ελεγε να προσεχω να μην ξεμυαλιστω μαζι σου γιατι εισαι πανεμορφη κτλ. και μου αρεσε ο τροπος που με φλερταρε παρ ολο που ειναι μετριος στην εμφανιση του και το καταφερε να με κανει να αλλαζω γνωμη και να τον δω φιλικα και ερωτικα μαζι.

      Διαγραφή
    2. Καταρχήν δε βλέπω το λόγο να κατηγορήσουμε το διαδίκτυο για την απατεωνιά. Θα μπορούσες να τον γνωρίσεις και με κάποια άλλη αφορμή και πάλι να σου σερβίρει ο,τι ψέμμα θέλει. Βεβαίως είναι πιο εύκολο μέσω διαδικτύου, αλλα υπήρχαν και κοινά άτομα, δεν ηταν ο τελείως τυχαίος. Γενικά η γνώμη μου για το διαδίκτυο είναι οτι θέλει επιφύλαξη αλλα οχι και δαιμονοποίηση. Και στην ανάπτυξη συναισθημάτων πιστεύω μέσω διαδικτύου αλλα πρέπει σύντομα σχετικά να έρχεται η γνωριμία στην πραγματική ζωή και το δίκτυο απλως να αποτελεί ένα τρόπο γνωριμίας που δεν υπήρχε παλιότερα. Συνοπτικά μιλάς για ενα ικανό διάστημα, διασταυρώνεις οσα στοιχεία μπορείς παραπάνω, οπως ηλικία, φωτογραφία, μιλάς μέσω skype, επάγγελμα, τηλεφωνα, τόπο διαμονής και ο,τι μπορεις παραπάνω. Βγαίνεις για καφε αφου εχεις ενημερώσει τους γονείς σου, μια φίλη σου κλπ και σταδιακά αν και απο κοντά αξίζει το προχωράς. Δεν πας σπίτι του, ουτε μπαίνεις στο αμάξι του απ την αρχή. Διαφωνώ εδν με την κυρία Τριανταφύλλου που λέει να μη το παιζουμε χάκερ. Ο,τι παραπάνω μπορείς να μάθεις καλό είναι.


      Οτι σου ειπε πως είναι αλήτης και γυναικάς και να μη του χεις εμπιστοσύνη, έπρεπε να καταλάβεις οτι αυτό είναι μια κλασσική τακτική για να σου δημιουργήσει έλξη. Πρώτο κρατούμενο εδω. Οτι θυμωσε οταν τον ρώτησες αν είναι παντρεμένος, δεύτερο κρατούμενο. Ενας που είναι αληθινός γιατι να θυμώσει? Ηδη ξέρεις βέβαια οτι μένει εξωτερικό, οποτε αυτομάτως δεν πρέπει να επενδύεις παρα μόνο για να περνάς ευχάριστα κάποιες ώρες, διοτι δεν υπάρχει στη ζωή αυτή σχέση εξ αποστάσεως. Είναι σχήμα οξύμωρο. Τριτο κρατούμενο αυτό.
      Επίσης δεν υπάρχει τα χουμε απ το skype. Τεταρτο κρατούμενο αυτό.

      Σε ποιο λογαριασμό του μπήκες? Στο μειλ? Στο φατσοβιβλίο? Πώς το έκανες? Σου χε δώσει τους κωδικούς?

      Για να είσαι σίγουρη οτι είναι παντρεμένος και που μένει, μπορείς να ρωτήσεις τους κοινούς γνωστούς ή να ψάξεις στο δήμο της περιοχής. Το τι μιλάει με αλλες μεσω διαδικτύου καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο οτι είσαι αλλη μια στην ουρά. Ρίχνω τα δίχτυα μου παντού και οπου πιάσει. Δεν είναι κακό να ψάχνεσαι για γνωριμίες στο διαδίκτυο, αλλα πρέπει να λες την αλήθεια. Να ανακαλύψεις στο καφε αν είναι παντρεμένος είναι δύσκολο. Αλλωστε σου πε τοσα ψέμματα που τι να εμπιστευτείς πλεον?

      Τι πιστεύω εγώ για σενα? Οτι δεν έχεις πολλές επιλογές γνωριμίας ουτε και φίλους. Τι πιστεύω γι αυτον? Οτι θέλει ευκαιριακό σεξ και τίποτα παραπάνω. Αν θες τα ιδια προχώρα, αλλιως ξεμπρόστιασέ τον.


      Διαγραφή
    3. Πολύ ωραία ανάλυση, ευχαριστούμε!
      Διαφωνώ μόνο στο θέμα hacker, τόσο στο fb ή στην πραγματική ζωή, πχ. να ψάξεις τα πράγματα του άλλου. Πιστεύω πως πρέπει να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα του άλλου γιατί το αντίθετο κατεβάζει εμας τους ίδιους. Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή η αλήθεια μιλά από μόνη της και γι' αυτό πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι μέχρι να μιλήσει...

      Διαγραφή
    4. Διαφωνώ ειδικά στην περίπτωση της διαδικτυακής γνωριμίας. Οσο καλές προθέσεις και να έχουμε είναι επιτακτική η ανάγκη για διασταύρωση καποιων στοιχείων προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα. Δε μιλάμε για μια σχέση εδραιωμένη και δοκιμασμένη, με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλα και γενικά στην έξω ζωη δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ως αληθές κατι για το οποιο δεν έχουμε τα αντίστοιχα τεκμήρια. Παντα κρατάμε πισινή που λεμε. επίσης μερικοί είναι τόσο καλοί απατεώνες που αν δεν ψάξεις δύσκολα θα βρισκες την αλήθεια. Αλλωστε αν δεν εχεις να φοβηθείς κατι γιατι να είσαι αρνητικός να ψάξει ο αλλος? Εγω για παράδειγμα ανα πασα στιγμή δίνω το κινητό μου ή το μειλ στην κοπέλα μου, διοτι είμαι καθαρός και δεν εχω κατι να κρύψω. Ουτε εχω κατι που να φοβάμαι ή να μην κανει να το δει. Συζητήσεις επαγγελματικές, με συγγενείς, με φίλους κλπ. Δε νιώθω λοιπον οτι θίγεται η ιδιωτικότητά μου γτ θεωρώ την κοπελα μου σαν να είμαστε ένα. Το ιδιο φυσικά απαιτώ κι απο κεινη.

      Διαγραφή
  2. Δεν μου εδωσε το κωδικο απλα ειχα μαζεψει πληροφοριες και μαθαινα τοσα που μου ελεγε γενικα και δεν ειμαι χακερ.ναι μπηκα μονο φβ τιποτα αλλο.Ξερω οτι δεν ειναι σωστο να μπαινω το λογαριασμο του αλλου απλα ηθελα μονο να μαθω πληροφοριες τιποτα αλλο.Δικαιουμαι μονο αληθεια για να αποφυγω τα χειροτερα...οχι μονο αλλα ξερω που μενει οταν ειναι ελλαδα αφου.Οταν ηταν ελλαδα ηθελε τη βοηθεια μου με ρωτησε πως να απενεργοποιησει το gps απο το φβ γιατι πηρε κινητο και δεν ηξερε πως να χρησημοποιησει για να αποφυγει τις αλλες γυναικες και εμπιστευτηκε εμενα.πριν 3 μερες πηγα στο μερος στη γειτονια του ενω ειναι εξωτερικο και ειδα το αριθμο της διευθυνσης οπως εδειχνε το gps και δεν εμαθα πολλα και μου φανηκε ερημια το σπιτι του εκτος αν μου ελεγε αληθεια οτι μενει συγγενης του εκει μονιμα ελλαδα γιατι ειδα μισο ανοιχτα παραθυρα τους δυο οροφους δεν ξερω ποιο οροφο μενει αλλα υπαρχουν 3-4 οροφους αλλα πως να μαθω στο περιπτερα που ειναι ακριβως διπλα απο σπιτι του? δεν θελω να προδοθω αμα ρωτησω. και ρωτησα τις κοινες φιλες αν τον ξερουν αν εχουν μιλησει με αυτον και μου λενε οχι δεν εχουμε μιλησει ποτε στο φβ αλλα τον βλεπουνε να συχναζει εξω σε καφετεριες οταν ειναι ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπηκα με κωδικο στο προφιλ του γιατι σαν φιλη στο φβ δεν φανηκαν πληροφοριες του και ηθελα να μαθω την αληθεια τα στοιχεια του τιποτα αλλο και δεν εβλαψα κατι κακο σε αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.