Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανωριμότητες και κλισέ…

Είμαι 31 ετών. Πριν από ενάμισι χρόνο σε μια φιλική παρέα ήρθα κοντά με ένα παιδί που ήδη γνώριζα κάποια χρόνια. Υπήρξε αμοιβαία έλξη και πολύ γρήγορα προχωρήσαμε.  Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι εκείνος μόλις πριν τρεις μήνες είχε φύγει από το σπίτι του και ήτανε σε διάσταση με τη γυναίκα του. Αυτός 25 τότε, είχε κάνει ένα βιαστικό γάμο λόγω εγκυμοσύνης.

Πάντα επέμενε ότι είχε πολύ μικρό μερίδιο ευθύνης  για το γάμο του και τον πίστεψα γιατί είχα ήδη τσιμπηθεί. Μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έπρεπε να αποκαλύψουμε αυτό που είχαμε μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαζυγίου. Ήταν Οκτωβρης και ειχε πει οτι μετα τις γιορτες θα είχε ξεμπλέξει.

Ζούμε στην επαρχία όμως και το πράγμα μαθεύτηκε. Η μάνα του με συνάντησε κάπου τυχαία και είπε να κοιτάξω τη ζωή μου γιατί θα αργούσανε. Του είχε πει πως δε θέλει άλλη γυναίκα στο σπίτι πριν βγει το διαζύγιο.  Έπρεπε να κλείσουν 2 χρόνια σε διάσταση και μετά να γίνει αγωγή. Μην ξεχνάμε και το μωρό που έπρεπε να γίνει τεστ dna.

Ωστόσο εμείς συνεχίσαμε. Τρεις φορές έκανε πίσω αυτός για να ηρεμίσουμε επειδή εγώ απαιτούσα πιο πολύ χρονο, μετα πάλι ερχομασταν  κοντα. Συνέχιζα απ την πλευρά μου την πίεση και τη ζήλια, ήθελα να μαι μέρος στη ζωή του. Εκεινος απαιτουσε να τον περιμενω. Δεν άντεξα άλλο και έπειτα απο καβγάδες του ζήτησα να μείνουμε χώρια και αμα θέλει να με βρεί οταν ελευθερωθεί. Αυτο ακόμα μου το χτυπάει, όπως και τα τηλέφωνα που του ειχε κανει η μαμα μου η οποία ανησυχουσε επειδή με έβλεπε χάλια.

Τώρα δεν πιστεύει ότι τον αγάπησα, μου λέει: τώρα θυμήθηκες ότι μ αγαπάς;  και εγώ του λέω: όποιος αγαπάει ξέρει να συγχωρεί! Πριν μια βδομάδα έριξα τον εγωισμό μου και πήγα στο χώρο εργασίας του και του ζήτησα ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Με το που ζήτησε χρόνο να σκεφτεί αμέσως κατάλαβα ότι θα έκανε πίσω. Δεν μπορεί να ξεχάσει τα παλιά μου λέει. Εγώ όμως πόσες φορές τον έχω συγχωρέσει;


Τώρα θα τον περιφρονήσω, δεν αντέχω να πέφτω στα πόδια ενός ανθρώπου που είναι τόσο σκληρός! Εγώ φταίω πάνω από όλα, που τον πίστεψα όταν πριν μήνες με παρακαλούσε να τα βρούμε. Τα σ’ αγαπώ τότε μου τα λεγε απανωτα!!

Χ.

Ήταν εξαρχής λάθος σου να αναμιχθείς σε μια τόσο μπερδεμένη υπόθεση και θεωρώ πως δεν προστάτευσες αρκετά τον εαυτό σου. Αν ο νεαρός σου άρεσε, θα μπορούσες να έχεις μια ευκαιριακή κατάσταση μαζί του, αλλά όχι να κάνεις σοβαρή σχέση με προοπτική.

Έκανες σχέση με ένα παιδί 5 χρόνια μικρότερό σου (στις νεαρές ηλικίες όπως η δική του, ακόμη και 1-2 χρόνια κάνουν σημαντική διαφορά στην ωριμότητα του ατόμου), μικροπαντρεμένο λόγω εγκυμοσύνης, που είναι σε διάσταση και έχει ήδη επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι. Υπάρχει μωρό για την πατρότητα του οποίου δεν είναι σίγουρος και ένα μελλοντικό διαζύγιο που οι διαδικασίες του δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Εκείνος ισχυρίζεται ως θα «ξεμπερδέψει» (=θα ξεκινήσει;) σε 4 μήνες, ενώ η μητέρα του λέει πως αυτό θα ξεκινήσει σε 2 χρόνια, επίκειται δε και το τεστ πατρότητας.

Βλέποντας την κατάσταση αντικειμενικά, καταλαβαίνεις κι εσύ πως μπλέχτηκες σε μια πολύ προβληματική ιστορία, και μάλιστα σε ένα επαρχιακό περιβάλλον στο οποίο οι μαμάδες παίζουν ηγετικό ρόλο! Στην κατάσταση αυτή υπήρχαν οι εξής λύσεις:

·         Φεύγεις γιατί δεν μπορείς να έχεις μια σχέση όπως τη θέλεις. Όταν ο φίλος σου ελευθερωθεί, αν η σχέση σας ήταν δυνατή, μπορεί να σε ξανα-αναζητήσει και αν είσαι ελεύθερη το ξαναβλέπετε

·         Προσαρμόζεσαι στα δεδομένα του φίλου σου, τα οποία εξ αρχής γνώριζες, και τον περιμένεις χωρίς να έχεις απαιτήσεις και ζήλειες.

Εσύ επεδίωκες από το φίλο σου πράγματα που δεν μπορούσε να σου δώσει και τελικά επέλεξες τη πρώτη λύση, ενώ ο φίλος σου επιθυμούσε τη δεύτερη. Μετάνιωσες, του ζήτησες συγγνώμη αλλά εκείνος δεν επιστρέφει. Και οι δυο σας καταφεύγετε σε κλισέ στερεοτυπικών απόψεων για την αγάπη και τη συγχώρεση και κάνετε πείσματα.

Πιστεύω πως είστε και οι δυο ανώριμοι να χειριστείτε μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση. Το καλύτερο είναι να μείνετε κάποιο διάστημα χωριστά, να ηρεμήσετε και να δείτε πόσο σημαντική είναι για σας αυτή η σχέση. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα τα ξαναβρείτε. Αν αυτό γίνει, θα πρέπει εξαρχής να μπουν κάποιοι όροι: πώς και πόσο θα βλέπεστε, ποιους θα αφήνετε να αναμιχθούν στη ζωή σας, ποιος είναι ο πραγματικός χρονικός ορίζοντας της σχέσης και τι συναισθήματα και στόχους έχει ο καθένας σας από αυτή. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της σχέσης, εσύ σαν άτομο πρέπει να δεις ποιες ανάγκες σε έκαναν να επιλέξεις μια προβληματική κατάσταση και γιατί δεν φρόντισες να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

4 σχόλια:

  1. Μίλησα για μια τελευταία φορά μαζι του...του ειπα ότι έχει δίκιο και ότι δε θα τον ξαναενοχλήσω. Ομως δε θα μπορέσω να κρατήσω καμμια επάφη μαζί του γιατι θα στεναχωριέμαι. Καλύτερα δυο ξένοι από και μπρος.
    Εκείνος είπε ότι και να μ αγαπάει ακόμα, θα το ξεπεράσει και να πάμε παρακάτω. Δε νομίζω και ο χρόνος να βοήθησει σε κάτι...ειναι τελειωμένο. όπως είπατε και σεις δεν είχαμε και οι δυο την ωριμότητα να κάνουμ αυτή τη σχέση να αντέξει. σας ευχαριστω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το τεστ dna τι έγινε? Και το διαζύγιο το πήρε τελικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πηρε....αλλα προτιμά να μείνει ελεύθερος τωρα! Και παρολαυτά είναι ανένδοτος να συνεχίσει μαζί μου! με συγχώρεσε αλλά δεν ξεχνά ότι όλο αυτό το διαστημα τον αμφισβητούσα και δεν πίστευα ότι θα το έπαιρνε. Το τεστ δεν έχει γίνει ακόμη. Εκρεμμεί αυτό το δικαστήριο γιατί η κοπέλα αρνιοταν να το κάνει. Και έτσι έφερε και αυτό το εμπόδιο για να μην είμαστε μαζί. Εγώ πιστευω ότι ή υπάρχει άλλη ή θέλει την ελευθερία του χωρίς δεσμεύσεις απλα να περνά καλα και μόνο. Αλλα ποτέ δεν το έλεγε. Αφηνε σε εμένα την ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλά ήθελε να του μιλαει...είχε το θαρρος γιατι τον γνώριζε από μικρό παιδι!Για το καλό του πιο πολύ το έκανε και επειδή με έβλεπε στεναχωρημένη και εξαγριωμέμενη. όμως και κείνη τον αμφισβητούσε...δεν μπορώ να γραφω τώρα λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.