Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ο πατέρας μου έχει εξωσυζυγική σχέση

Είμαι 32 ετών, πρόσφατα παντρεμένη και μητέρα ενός μωρού. Μένω με τον άντρα μου και το παιδί μου στο νησί καταγωγής μας, στο ίδιο κτίριο με τους γονείς μου. Οι γονείς μου είναι νέοι, γύρω στα 60 και οι δυο, ήταν πάντα πολύ αγαπημένοι και δουλεύουν μαζί στο κατάστημα που έχουμε. Έχω έναν μικρότερο αδελφό που σπούδασε και ζει στη Θεσσαλονίκη, αρραβωνιασμένος με μια κοπέλα από κει.

Εδώ και δυο χρόνια ο πατέρας μου. για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έπληξε τη δουλειά του, ανοίχτηκε σε κάποιο νέο είδος εμπορίου που απαιτεί πολλά ταξίδια στην Αθήνα. Μέσα στα χρόνια αυτά άλλαξε πολύ. Περνά όλο και μεγαλύτερα διαστήματα στην Αθήνα, βελτίωσε την εμφάνισή του, έγινε πιο δραστήριος και κεφάτος. Με τη μητέρα μου εξακολουθεί να δείχνει αγαπημένος. Πρόσφατα έμαθα από συγγενή μας που μένει στην Αθήνα πως ο πατέρας μου διατηρεί εκεί σχέση με μια πολύ μικρότερή του γυναίκα, παντρεμένη. Αυτή παίζει μαζί του και του τρώει λεφτά.

Μου ήρθε κεραυνός! Δεν ξέρω τι να κάνω. Η μητέρα μου δεν έχει υποψιαστεί τίποτα. Να της το πω; Δε θέλω να διαλυθεί η οικογένειά μου και θέλω να με συμβουλεύσετε πώς να αντιδράσω.

Σ.

Η οικογένειά σου δεν έχει πλέον τη μορφή που είχε: οι γονείς και τα δυο παιδιά. Εσύ έχεις πλέον τη δική σου οικογένεια, ο αδελφός σου χάραξε κι αυτός το δρόμο του και οι γονείς απέμειναν και πάλι ζευγάρι, όσο κι αν ζουν σε στενή συνάφεια με τη δική σου οικογένεια. Προφανώς λοιπόν, με την αλλαγή του οικογενειακού συστήματος και την έναρξη της ώριμης ηλικίας, το ζευγάρι των γονέων περνά την κρίση του.  Πολλές φορές μια τέτοια κρίση εκφράζεται μόνο στο ένα μέλος του ζευγαριού, ενώ το άλλο δεν την αντιλαμβάνεται ή πείθει τον εαυτό του πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το τι συμβαίνει στη σχέση των γονέων σου αφορά άμεσα μόνο τους ίδιους και θα ήταν καταστροφικό να αποκαλύψεις εσύ στη μητέρα σου την κατάσταση. Δεν μπορείς όμως και να αδιαφορήσεις και να φέρεσαι στον πατέρα σου σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Προτείνω να του μιλήσεις ιδιαιτέρως, να του πεις τι έμαθες και από ποιόν. Όποιος κάνει μια τέτοια αποκάλυψη, αναγκαστικά παίρνει θέση και δεν μπορεί να παραμείνει «μυστικός». Μια πιθανότητα είναι ο συγγενής που σου αποκάλυψε την κατάσταση να έχει άδικο ή να υπερτίμησε κάποια πράγματα. Να εκφράσεις στον πατέρα σου τις απόψεις σου και τα συναισθήματά σου για την κατάσταση και να τον ρωτήσεις τι ακριβώς συμβαίνει και τι σκοπούς έχει.

Προς θεού, μην τον απειλήσεις πως θα αποκαλύψεις τη σχέση του. Αν ο πατέρας σου τη διακόψει λόγω απειλών, μη νομίσεις πως ο γάμος του θα αποκατασταθεί, πως θα φέρεται στη μητέρα σου καλά και πως δεν θα έχει σκοπό κάποια στιγμή να την απατήσει ξανά.

Όπως φαίνεται, ο πατέρας σου έχει βολευτεί στη νέα κατάσταση «και η πίτα πίτα και ο σκύλος χορτάτος», όπως συμβαίνει σε πολλούς άντρες στην ηλικία αυτή. Εξίσου έχει προφανώς βολευτεί και η κυρία, ειδικά αν τα περί οικονομικής εκμετάλλευσης αληθεύουν. Το πιθανότερο είναι αυτή η εξωσυζυγική σχέση να λήξει κάποια στιγμή και ο πατέρας σου να επανέλθει στη συζυγική εστία. Το τι θα κάνει με τη μητέρα σου, αν η σχέση του θα αποκαλυφθεί από άλλους ή θα την αποκαλύψει στη μητέρα σου ο ίδιος και κατά πόσο η κατάσταση αυτή πλήττει ή θα πλήξει το γάμο τους, θα φανεί στην πορεία. Αυτό είναι θέμα καθαρά δικό τους και κανείς δεν είναι καλό να αναμιχθεί. Υποθέτω πως κι εσύ δεν θα ήθελες την ανάμιξη των γονέων αν τυχόν –ό μη γένοιτο- περνούσες μια τέτοια κρίση με τον άντρα σου, ούτε ο άντρας σου να σου είναι πιστός λόγω απειλών.

Μίλησε λοιπόν στον πατέρα σου και αν θέλεις πες του τα επιχειρήματά σου για το πόσο άτοπο είναι αυτό που κάνει και τι συναισθήματα σου προκαλεί. Μην εκφράσεις απειλές, δείξε κατανόηση και ρώτησέ τον πώς νιώθει και αν θέλει κάποια συναισθηματική βοήθεια. Αν δεν σε ακούσει, είσαι ελεύθερη να διαμορφώσεις τη σχέση σου μαζί του όπως θέλεις πχ. να απομακρυνθείς συναισθηματικά αν έτσι νιώθεις. Περιόρισε το ρόλο σου σε αυτόν της κόρης και άφησε τους γονείς σου να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους στη νέα φάση ζωής που περνούν.

3 σχόλια:

  1. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη της ειδικού, διοτι είμαι υπερ της άποψης να το μαθαίνει κάποιος οταν ο σύντροφός του απιστεί και να μην κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ζώντας στο ευτυχισμένο υποκριτικό ροζ συννεφάκι. Κάνεις και συ ομως ένα ατόπημα. Λες οτι δε θέλεις να διαλυθεί η οικογένειά σου. Φαντάζομαι εννοείς των γοιών σου. Μα είναι ηδη διαλυμένη εφόσον υφίσταται απιστία. Κατα τη γνώμη μου πρέπει να αποκτήσεις ντοκουμέντα και μετα να μιλήσεις. Αν μιλήσεις. Δες τι μπορείς να κάνεις με αυτό και τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε συμφωνώ μαζί σου και ειδικά με την πρώτη σου πρόταση!

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα καλό είναι να μαθαίνει κανείς τι γίνεται στη σχέση του και να μη ζει σε κανένα συννεφάκι. Εδώ όμως πρόκειται η κόρη να αποκαλύψει στη μητέρα την απιστία του πατέρα, πράγμα που θα δημιουργήσει "μέτωπα" στη διευρυμένη οικογένεια και θα κάνει τη φίλη μας να αναλάβει βάρος που δεν της αναλογεί. Επιμένω πως πρέπει να μιλήσει με τον πατέρα της και να τον κάνει να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του και να επιλύσει την κατάσταση. Λες κι εσύ "αν μιλήσεις", πράγμα που δείχνει πως δεν το θεωρείς απαραίτητο να μιλήσει η κόρη στη μητέρα.
    Μια σχέση γάμου περίπου 35 ετών είναι πολύ πιθανό να μην είναι "ήδη διαλυμένη εφόσον υφίσταται απιστία", αλλά να έχει περιθώρια επαναπροσδιορισμού. Ειδικά αν ο πατέρας συνειδητοποιηθεί, μετανιώσει και διακόψει την εξωσυζυγική σχέση, είτε το ομολογήσει στη γυναίκα του είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.