Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Θέλει να παντρευτεί για να φύγει με τον αγαπημένο της

Διάβασα την προηγούμενη ανάρτησή σας για τη «μικροπαντρεμένη» φοιτήτρια και συμφωνώ μαζί σας. Εγώ έχω το αντίθετο πρόβλημα. Η κόρη μου είναι 21 ετών,   τριτοετής φοιτήτρια σε μια σχολή γενικού περιεχομένου που δεν της αρέσει, αλλά λέει πως θα την τελειώσει για να έχει ένα τυπικό προσόν. Έχει γνωρίσει ένα νεαρό 27 ετών, έλληνα που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Βέλγιο, τον έχει ερωτευτεί τρελά και λέει πως θέλει να πάει να ζήσει μαζί του. Εμείς φέρνουμε αντιρρήσεις. Δεν θέλουμε να αφήσει τις σπουδές της, το παιδί φαίνεται καλό αλλά δεν εμπιστευόμαστε ακόμη να φύγει σε ξένη χώρα μαζί του. Οικονομικά δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε στο εξωτερικό. Εκείνη διαμαρτύρεται και λέει πως θα τον παντρευτεί για να μπορέσει να φύγει μαζί του. Δεν θέλω η κόρη μου να κάνει ένα βιαστικό γάμο και αύριο να τον διαλύσει. Αν στο μέλλον όλα πάνε καλά, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να ζήσει όπου θέλει.

Τ.

Συμφωνώ μαζί σου πως τα άτομα δεν πρέπει να παντρεύονται πολύ νέα, για τους λόγους που έχω αναλύσει σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις. Δεν ξέρω τις απόψεις της κόρης σου για το γάμο, αλλά είτε πιστεύει στο θεσμό (με τα σημερινά της κριτήρια) είτε θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να πετύχει το σημερινό της στόχο, δεν είναι καλό να πάρει στην ηλικία αυτή απόφαση ζωής.

Σας συμβουλεύω να την αφήσετε να κάνει αυτό που θέλει, με κάποιους όρους όμως:

·         Στο εξωτερικό είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο ένας νέος να ζει για 1-2 χρόνια σε ξένη χώρα, για να ανεξαρτητοποιηθεί, να συγκεντρώσει εμπειρίες και να μάθει να τα βγάζει πέρα μόνος του. Αυτό συνήθως γίνεται αμέσως πριν ή μετά από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Η δική σας κόρη ας το κάνει στη μέση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα την υποστηρίξετε οικονομικά σε κάτι που δεν συμφωνείτε και δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Ξεκαθαρίστε της πως δεν μπορείτε να βοηθήσετε οικονομικά και στο Βέλγιο θα πρέπει να εργαστεί για τα έξοδά της. Αν ο φίλος της προσφέρεται να τα καλύψει, να της επιστήσετε την προσοχή για το πόσο αυτό μπορεί να αποβεί αρνητικό για την ίδια και τη σχέση της.

·         Αφού δεν αγαπά τις σπουδές της, υποθέτω πως δεν πιέζεται γι’ αυτές ούτε όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. Επειδή όμως έχει δεσμευτεί πως θα τελειώσει και επειδή εσείς ως οικογένεια έχετε καταβάλει κόπο γι’ αυτές, ζητήστε της να δεσμευτεί χρονικά για το πώς και πότε θα αποφοιτήσει. Υποδείξτε της, σε περίπτωση που δεν το ξέρει, πως υπάρχουν πλέον χρονικοί περιορισμοί για τη λήψη του πτυχίου.

·         Δείτε το όλοι θετικά. Θα είναι και καλή εμπειρία γι’ αυτήν να ζήσει ένα χρόνο στο εξωτερικό και να δοκιμάσει τη σχέση της. Ταυτόχρονα θα εργαστεί, θα μάθει τη γλώσσα και θα διερευνήσει τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών  σε κάτι που πιθανώς την ενδιαφέρει. Αν η σχέση της εξελιχτεί καλά, αποφασίζει πιο μόνιμη παραμονής στο Βέλγιο, με επισκέψεις βέβαια στην Ελλάδα για να δίνει τα μαθήματά της. Το θέμα του γάμου ας το αφήσει για πολύ αργότερα, αν όλα πάνε καλά.

Είναι καλό που δεν σας τρομάζει η πιθανή μόνιμη παραμονή της κόρης σας στο Βέλγιο. Ίσως αν γίνει κάτι τέτοιο να μπορέσει να βρει και δουλειά ευκολότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, δηλώστε της πως, όσο κι αν δεν συμφωνείτε με την επιλογή της, θα είστε συναισθηματικά μαζί της για να την πραγματοποιήσει και αν τα πράγματα δεν της έρθουν όπως τα ονειρεύεται, η οικογένειά της θα την περιμένει με αγάπη να συνεχίσει την παλιά της ζωή.

 

 

 

2 σχόλια:

  1. Που τον γνωρισε τον τεν τεν και ποσο καιρο τα χουν? Δε μπορει να τελειωσει εδω τη σχολη κ μετα να το δει το θεμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μικρή γνώρισε τον Βέλγο πέρυσι το καλοκαίρι στις διακοπές. Ναι, φυσικά, το πιο λογικό είναι να τελειώσει τις σπουδές της (άλλα 2 χρόνια) κι ως τότε βλέπουν. Αλλά αυτή δεν ακούει, θέλει να φύγει άμεσα να είναι με τον αγαπημένο της, γι' αυτό και η μητέρα με συμβουλεύτηκε.

      Διαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.