Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Bulling

Είμαι 24 ετών. Ένας τύπος με εκμεταλλεύεται αρκετά χρόνια. Με το συγκεκριμένο άτομο όλα ξεκίνησαν στο γυμνάσιο που ως συμμαθητής μου, είχαμε αρχίσει να κάνουμε παρέα.  Κέρδισε την εμπιστοσύνη μου, μου μίλαγε καλά, καθόμασταν μαζί στο θρανίο, συζητάγαμε για θέματα που απασχολούν παιδιά σε αυτήν την ηλικία, βγαίναμε τα απογεύματα. Όμως τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν. Απαιτούσε από μένα να μην  παίρνω καλούς βαθμούς και να μην έχω λεφτά στο σχολείο. Φοβήθηκα γιατί με χτυπούσε πολλές φορές και χτυπούσε κι άλλα παιδιά άλλωστε και έκανα ότι μου έλεγε. Όταν με χτυπούσε εμένα έλεγε ότι το κάνει για πλάκα και ότι θα με υποστήριζε αν άλλοι μου έκαναν κακό στο σχολείο, αφού όπως έλεγε δεν είμαι μάγκας. Τέλος πάντων άλλαξα σχολείο την επόμενη χρονιά και βρισκόμασταν μόνο τυχαία.  
Στο λύκειο ξαναβρεθήκαμε, τα πρώτα χρόνια δεν μιλάγαμε, όταν όμως έμεινε σε κάτι μαθήματα με προσέγγισε. Μου ζήτησε συγνώμη και είπε πως ότι είχε γίνει παλιά ήταν λάθος. Μου επέστρεψε κάτι λεφτά που μου είχε πάρει από το γυμνάσιο και μου πρότεινε να γίνουμε φίλοι και  είπε ότι έχει αλλάξει.... Συμφώνησα γίναμε φίλοι και πάλι... αλλά πάλι τα ίδια. Μου έκανε πλάκες ότι θα με βιάσει και σε αυτό τον βοηθούσαν και 3 τσιράκια. Σκοπός του ήταν να μην με αφήνει να κάνω παρέες με άλλους, μου έκανε πλάκες που με μειώνανε σαν άνθρωπο ... φυσικά ισχυριζόταν για πλάκα. Όταν του έδινα λεφτά ησύχαζε. Φυσικά κανείς δεν ήξερε ότι με πειράζει αυτός με την βοήθεια των άλλων που προείπα, από το κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου και των γνωστών και φίλων.
Δεν του ξαναμίλησα μετά από κάποια φάση γιατί πήγα για δουλειά σε νησί. Του πα στο τηλέφωνο πως δεν θα ξαναγυρίσω. Άρχισε να κλαίει. Μου είπε ότι είμαι προδότης και που έφυγα και που δεν κανόνισα να δουλέψει κι αυτός(!!!!). Δεν του ξαναμίλησα. 
Μετά το τέλος της σεζόν γύρισα με την ελπίδα πως θα έχουν ξεχαστεί όλα. Όμως αυτός και η τριάδα με είχαν διαβάλλει σε όλους -όλους γνωστούς και φίλους από το σχολείο από παντού! Με είχαν παρουσιάσει ως τέρας και προδότη!! Είχαν πάρει το δίκιο με το μέρος τους... Θέλει πάλι να με βρει να μου κάνει το φίλο και το χειρότερο... με έχει διαβάλλει. Αισθάνομαι απαίσια... έχω σκεφτεί μέχρι και να αυτοκτονήσω... Γιατί να καταπιέζομαι έτσι...; Έχω φερθεί καλά εγώ δεν έχω πειράξει κανέναν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σίγουρα έχω ευθύνη... αλλά τώρα τι γίνεται; Που μπορώ να απευθυνθώ, ώστε να μην ξαναενοχληθώ; 
Β

 
Η περίπτωσή σου είναι αρκετά ιδιάζουσα. Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις bulling σε κάποια σχολεία, αλλά η δική σου περίπτωση είναι έντονη και κρατά αρκετά χρόνια μετά το σχολείο.
Αρχικά, όταν σε ένα σχολείο ένα παιδί γίνεται θύμα τέτοιας εκμετάλλευσης, θα πρέπει να απευθύνεται στη διεύθυνση του σχολείου και στους γονείς του. Οι γονείς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γονείς του άλλου παιδιού μέσω της διεύθυνσης του σχολείου, και έτσι γονείς και σχολείο (οι βασικοί φορείς κοινωνικοποίησης, ανατροφής και ελέγχου του παιδιού στη σχολική ηλικία) θα προστατεύσουν το θύμα και θα νουθετήσουν το θύτη. Πού ήταν οι γονείς σου και το σχολείο σε όλο αυτό; Είναι δυνατόν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα, ακόμη κι αν δεν το είπες;
Πολλά παιδιά αποκρύπτουν την κατάσταση, για να μη φανούν «μαμόθρεφτα». Αυτή είναι και η δική σου περίπτωση και το πλήρωσες ακριβά.
Στην ενήλικη ζωή επέλεξες να εξαφανιστείς για κάποιο διάστημα, πιστεύοντας πως έτσι θα ξεμπέρδευες. Όμως αυτό δεν είναι λύση.
Αυτό που σε συμβουλεύω τώρα είναι να κόψεις μαχαίρι οποιαδήποτε επικοινωνία με το συγκεκριμένο άτομο και με όλες τις παλιές παρέες. Όποιοι πίστεψαν τις διαβολές του, δεν αξίζουν να είναι φίλοι σου. Θα πρέπει να βρεις νέους φίλους, να κλείσεις φβ και να ξεκινήσεις μια νέα ζωή.
Έρχομαι τώρα σε σένα: Για να αφήσεις να γίνουν όλα αυτά σημαίνει πως η αυτοεκτίμησή σου είναι μειωμένη. Επίσης οι σκέψεις αυτοκτονίας δείχνουν έναν αδύναμο χαρακτήρα. Ούτε να το σκέφτεσαι να βάλεις σε κίνδυνο τη ζωή σου για έναν απατεώνα και για κανέναν στον κόσμο. Και μόνο το γεγονός πως το σκέφτεσαι είναι μάλλον μια υποσυνείδητη έκκληση για βοήθεια από το περιβάλλον σου.
Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ενταχθείς σε ψυχοθεραπεία για να ενδυναμώσεις την προσωπικότητά σου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.