Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Οι παλιές φιλίες


Το πρόβλημα μου είναι η παλιά φίλη Μ με την οποία τα έχουμε τσουγκρίσει εδώ και 5 χρόνια. Είχαμε γνωριστεί στο πρώτο έτος των σπουδών μας και παρόλο που καταγόμαστε απο διαφορικές πόλεις εξακολουθήσαμε να κάνουμε παρέα ακόμα και αφού πήραμε τα πτυχία μας.
Πριν απο 5 χρόνια έγινε μια παρεξήγηση (μέσω sms) πάνω στην οποία εγώ πέταξα κάποια πράγματα τα οποία είχαν γίνει στο παρελθόν τα οποία δεν τα είχα πει ποτέ και τα κρατούσα μέσα μου. Ανταλλάξαμε κάποια θυμωμένα μηνύματα και διακόψαμε επικοινωνία. Μια κοινή φίλη λέει πως κάθε φορά που συναντιούνται την ρωτάει για μένα το ίδιο κάνω και εγώ. Επίσης να προσθέσω πως είχαμε μαλώσει ακόμα μια φορά ως φοιτήτριες και δεν μιλιόμασταν για αρκετό καιρό αλλά το ξεπεράσαμε, ίσως επειδή ήμασταν στην ίδια πόλη και πολύ συχνά στους ίδιους χώρους.
Αναγνωρίζω πως σίγουρα είχα άδικο γιατί δεν εξέφρασα ποτέ κάποια παράπονά μου αλλά και αυτή θεωρώ πως δεν έπρεπε να το κρατήσει τόσο πολύ. Το πρόβλημα μου είναι ότι αμφιταλαντεύομαι για το αν πρέπει να την πάρω τηλ (γιατί έμαθα πως γέννησε πρόσφατα, πριν 2 μήνες) που αυτό σημαίνει ότι θα ρίξω τα μούτρα μου ή αν θα πρέπει τελικά να το αφήσω πίσω μου οριστικά.
Ε

Οι εφηβικές και νεανικές φιλίες δεν συνεχίζονται απαραίτητα και στην ενήλικη ζωή. Η κάθε φιλία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται σύμφωνα με την εξέλιξη των μελών της.  Κάποιες φορές τα μέλη εξελίσσονται παράλληλα οπότε η φιλία διατηρείται, αλλά τις περισσότερες φορές τα μέλη παίρνουν στην ενηλικίωση διαφορετικούς δρόμους και χάνονται.
Στη δική σας περίπτωση η διακοπή της φιλίας έγινε λόγω παρεξήγησης και μάλιστα παρεξήγησης για τα παλιά. Φαίνεται πως η σχέση σας είχε από παλιά μια έντονη δυναμική, όπως δείχνει και ο φοιτητικός σας τσακωμός. Ταυτόχρονα όμως η σχέση σας φαίνεται να είχε γερές βάσεις, αφού διατηρήθηκε κάποιο διάστημα από μακριά μετά τη φοιτητική ζωή.
Έχετε να μιλήσετε 5 χρόνια, οπότε θεωρώ πως η όποια παρεξήγηση πρέπει να έχει ξεθωριάσει. Πώς νιώθεις; σου έχουν περάσει τα αρνητικά συναισθήματα; θα ήθελες να τα ξαναβρείτε; θα την ήθελες πάλι στη ζωή σου; Αν ναι, μη διστάζεις! Τι θα πει να «ρίξεις τα μούτρα σου»; Αν νιώθεις την επιθυμία να την φέρεις ξανά κοντά σου, κάνε το πρώτο βήμα χωρίς εγωισμούς.
Είναι προτιμότερο να της στείλεις ένα μήνυμα, όπου να της εύχεσαι για το μωρό και να δηλώνεις πως θέλεις να επανακτήσετε επικοινωνία. Μην επαναφέρεις το θέμα που σας χώρισε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Και το μήνυμα είναι προτιμότερο από το τηλεφώνημα, γιατί μπορεί να τη βρεις σε ακατάλληλη στιγμή. Αν ανταποκριθεί καλώς, αν όχι, μην επιμένεις γιατί αυτά δεν γίνονται με πίεση.
Τι σε δίδαξε αυτή η ιστορία; Ίσως να εκφράζεσαι περισσότερο στους φίλους, ώστε να μην τα «μαζεύεις» και ξεσπάς μετά; Ίσως να καλλιεργείς και να προσέχεις περισσότερο τις καλές σου φιλίες; ίσως να ξεπερνάς τον εγωισμό σου;
Όποια εξέλιξη κι αν έχει η σχέση σου με τη Μ, η ιστορία σας έχει σίγουρα κάτι να σε διδάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.