Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Είμαι 19 χρόνων. Στη Σχολή που έχω περάσει αντιμετωπίζω πρόβλημα απόκτησης φίλων. Αυτό σίγουρα οφείλεται στο γεγονός οτι είμαι ομοφυλόφιλος και στο λιγο μπουλινγκ που δέχτηκα. Ενώ ήμουν παιδί με αυτοπεποίθηση όταν μπήκα στην εφηβεία και άρχισα να καταλαβαίνω τι γίνεται όλα άλλαξαν. Άρχισα να κλείνομαι, να μην αποδέχομαι τον ευατό μου και να γίνομαι ευάλωτος στα σχόλια των άλλων.
Στο σχολείο υπήρχε μια παρέα 3-4 ατόμων ενοχλούσε την υπόλοιπη τάξη. Από εμένα σίγουρα υπήρχαν παιδιά τους ασκούσαν περισσότερο μπούλινγκ αλλά και άλλα που δεν τα πείραζαν τόσο. Θεωρώ πως βρισκόμουν κάπου στη μέση.
Ολα αυτά με έκαναν να απόκτησω κοινωνική φοβία. Εχω γύρω στους 4 φιλους και μία κολλητή στην οποία θα αποκαλυφθώ σε λίγα χρόνια . Στη σχολή έχουν κάνει προσπάθεια κάποια ατομα να με προσεγγίσουν αλλά δυστυχώς πολλές φορές τους απομακρύνω. Προτιμω να μη πηγαίνω στην σχολη. Συνήθως κάνω τρεξιμο και περπάτημα σε πολυ μεγάλες αποστάσεις.
Το προβλημα μου ειναι αν πρεπει να πηγαίνω σχολη ή οχι. Για ποιο λογο να πάω οταν ξερω πως δεν θα περάσω καλα και επειδη φοβαμαι να πλησίασω τους άλλους
Θα αναφέρω και ενα περιστατικό που έγινε χθες.  Ζήτησα απο ενα καινούργιο παιδι στη σχολη να μου δώσει ενα χαρτί για να σημειώσω . Αυτος μου ειπε για πλάκα οτι θέλει 20 λεπτα και μου έδωσε το χαρτί. Το συγκεκριμένο παιδι παρότι ηταν όμορφος και θα μπορούσε να εχει μια υπεροπτικη συμπεριφορά ηταν πολυ ευγενικός και φιλικός και μου εκανε τρομερή εντύπωση. Μετα απο λιγο είπα και εγω για πλάκα να πάω να του αφήσω ενα δεκάλεπτο. Φυσικά δεν ήθελε να το κρατήσει, μου εξηγουσε πωσ είχε κάνει πλάκα και φάνηκε να στενοχωρήθηκε. Αυτο το περιστατικό παρότι φαινεται ανούσιο για μένα σήμαινε πολλα γιατι ο τραμπουκος της τάξης μας ολη την ωρα απαιτούσε να του δίνουμε λεφτα.
Χ

 
Το θέμα σου είναι καθαρά θέμα αυτοεκτίμησης και κρίνω πως έχει άμεση σχέση με την ομοφυλοφιλία σου.
Δεν θεωρώ πως στα μαθητικά σου χρόνια υπέστης bulling. Σε κάθε σχολείο υπάρχουν κάποιοι εξυπνάκηδες που παίζουν το μάγκα και πειράζουν λίγο-πολύ όλα τα παιδιά. Και όλοι μας στα μαθητικά χρόνια κάπως τους φοβόμαστε. Αυτό όμως κατά κανόνα δεν μας δημιουργεί κοινωνική φοβία η οποία να διατηρηθεί ως το πανεπιστήμιο. Απλώς μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις παρέες μας και να προστατευόσαστε από τους εξυπνάκηδες.
Το γεγονός πως εσένα σε επηρέασε τόσο πολύ η κατάσταση των μαθητικών χρόνων έχει αν κάνει κυρίως με την ομοφυλοφιλία. Πολλά παιδιά όταν ανακαλύπτουν την προτίμησή τους ντρέπονται για αυτή, φροντίζουν να την κρύβουν και γίνονται υπερβολικά καχύποπτοι στη συμπεριφορά των άλλων. Κι εσύ δεν έχεις αποκαλύψει την προτίμησή σου στην κοπέλα που αποκαλείς κολλητή σου (άραγε τα 4 αγόρια φίλοι σου το ξέρουν;), οπότε αυτό δείχνει πως έχεις πρόβλημα με την προτίμηση αυτή.
Σχετικά με την ομοφυλοφιλία, έχω να σου πω πως δεν χρειάζεται να βάλεις ταμπέλα στον εαυτό σου από τα 19. Βρίσκεσαι στο στάδιο των πειραματισμών και κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει στο μέλλον. Ο,τι όμως και να προκύψει, θα πρέπει να το αποδεχτείς και να το διεκδικήσεις. Δεν θα το ανακοινώσεις σε όλους, αλλά οι άνθρωποι που θεωρείς φίλους είναι καλό να ξέρουν την αλήθεια για σένα. Όποιος σε συμπαθεί και σε κάνει παρέα θα σε κάνει γι αυτό που είσαι. Σε όποιους δεν αρέσεις υποθέτω πως απλώς δεν θα ασχοληθούν μαζί σου. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και ο καθένας μας κάνει παρέα κυρίως με έναν κύκλο όπου υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και αποδοχή.
Η έλλειψη κοινωνικοποίησης δεν πρέπει να σε εμποδίζει να παρακολουθείς τη σχολή σου. Στα μαθήματα δεν πηγαίνουμε μόνο για να περάσουμε καλά, αλλά κυρίως για να μάθουμε. Επιπλέον, η συνεχής τριβή με τα άλλα παιδιά της ηλικίας σου θα σε κάνει να κοινωνικοποιηθείς κάπως.
Ο τρόπος που αντιμετώπισες το αστειάκι του συμφοιτητή σου δείχνει πόσο καχύποπτος είσαι και πόση δυσκολία έχεις σε μια κανονική φοιτητική κατάσταση.
Χρειάζεται να ενταχτείς άμεσα σε συμβουλευτική διαδικασία για να φτιάξεις την αυτοπεποίθησή σου, να ξεκαθαρίσεις και να αποδεχτείς τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις, οπότε θα μπορέσεις και να κοινωνικοποιηθείς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.