Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τι να κάνω μετά το ΤΕΙ;

Ειμαι 22 χρονων ,τελειωσα την σχολη "Πληροφορικη στην Διοικηση & Οικονομια" και αυτη την στιγμη κανω την πρακτικη μου σε ενα λογιστικο γραφειο. Εψαξα σε πολλες δουλειες πριν διαλεξω τα λογιστικα…αλλα ακομα και να ηθελα να παω καπου αλλου ,κανενας δεν ενδιαφεροταν για την σχολη μου...  Ακουγεται καπως ειρωνικο στο οτι ο υπευθυνος της πρακτικης στο ΤΕΙ με ειχε διαβεβαιωσει με e-mail πως θα μπορουσα να απασχοληθω σε οποιαδηποτε επιχειρηση και οργανισμο…
Τελοσπαντων για καλη μου τυχη , τελευταια στιγμη βρηκα ενα λογιστικο γραφειο,στο οποιο ο εργοδοτης με πηρε λογω του οτι εκεινη την περιοδο χρειαζοταν αμεσα προσωπικο!
Στην αρχη ηταν ολα καλα ,επειτα ομως οταν καταλαβα πως δεν ειναι και τοσο οργανωτικος στην δουλεια του και οτι τρεχαμε τελευταια στιγμη για τα παντα  ...κ αυτό αρχισε αυτο να μου δημιουργει αγχος! Συν οτι δεν ηξερα καλη λογιστικη..μιας και μονο ενα μαθημα ειχαμε κανει στο ΤΕΙ !
Αρχικα ,αρχισα να ψαχνω σεμιναρια ( σε ιδιωτικα κεντρα ) για να τα βαλω ολα σε μια σειρα...αλλά όταν ενημερωθηκα για τις τιμες…απογοητευτηκα πολύ και ειπα να το αφησω προσωρινα μεχρι να κατασταλαξω αν τελικα θα συνεχισω αυτό το επαγγελμα ή όχι…μην πανε χαμενα και τα λεφτα δηλαδη..
Ο προβληματισμος μου είναι ο εξης…ότι συνεχιζω να μην ξερω τι θελω! Μου αρεσει πολύ να ψαχνω συνταγες στο ιντερνετ και να παιρνω θετικα σχολια από την οικογενεια μου, από την άλλη ο φιλος μου λεει ότι κανω καλο μασαζ..και επισης ειμαι ανησυχο πνευμα και μου αρεσει πολυ να ψαχνω διαφορα πραγματα στο ιντερνετ και να φτιαχνω τα παντα μονη μου!!!
Εχει περασει απο το μυαλο μου να συνεχιζα με καποιο μεταπτυχιακο (για να εχω περισσοτερες ευκαιριες εργασιας)..αλλα επειδη σχεδιαζουμε με τον φιλο μου να μεινουμε σε επαρχια..φοβαμαι μηπως επενδυσω καπου και δεν το αξιοποιησω ποτε.. 
Συγνωμη για το μεγαλο κειμενο…δεν σας ζητω να παρετε εσεις την αποφαση..απλα με ολα αυτά που σας ειπα.. τι θα με συβουλευατε. Πως να λυσω ολο αυτο το κουβαρι απο το μυαλο μου; Τελος του μηνα τελειωνω την πρακτικη μου και δεν ξερω ακομα τι πρεπει να κανω

Μ

 

Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται πολλά νέα παιδιά που έχουν τελειώσει μια σχολή. Ας βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά.
Η σχολή που τέλειωσες είναι γενικής φύσης και, όπως λέει ο τίτλος της, μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην αγορά εργασίας. Πχ έχω γνωρίσει απόφοιτο της σχολής σου που εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής σε γυμνάσιο. Θεωρητικά δίκιο έχει ο καθηγητής σου για τις δυνατότητες της σχολής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι δυνατότητες αυτές θα βρεθούν μπροστά σου στις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας. Επιπλέον αυτή η σχολή είναι απλώς ένα ΤΕΙ κι εσύ είσαι μια νεαρή απόφοιτη. Υπάρχουν πιο έμπειροι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και με μεταπτυχιακά, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Προς Θεού, μη νομίσεις πως εγώ προσωπικά υποτιμώ εσένα ή τα ΤΕΙ. Απλώς εκφράζω την άποψη που επικρατεί γενικά στην αγορά εργασίας, λαμβανομένου υπόψη πως υπάρχει υπερ-προσφορά μορφωμένων υποψηφίων και οικονομική στενότητα.
Η λογιστική δεν ήταν μέσα στα θέματα που διδάχτηκες, αλλά βρήκες να κάνεις πρακτική σε λογιστικό γραφείο. Δες την κατάσταση θετικά. Ακόμη κι αν δεν σου αρέσει η λογιστική, είναι καλό που θα πάρεις πρακτικές γνώσεις που μπορεί να σου χρησιμεύσουν αργότερα.
Ο εργοδότης δεν είναι οργανωτικός και τρέχετε την τελευταία στιγμή. Καλωσόρισες στον κόσμο της εργασίας! Δυστυχώς στις περισσότερες δουλειές αυτό γίνεται και θα πρέπει να μάθεις να το αντιμετωπίζεις χωρίς να αγχώνεσαι πολύ. Και ίσως αργότερα, όταν θα έχεις τα προσόντα και την εμπειρία, να συμβάλεις εσύ στην οργάνωση ενός επαγγελματικού χώρου.
Σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να αυξήσεις τα προσόντα σου και σε τι δουλειές να στραφείς στην επαρχία που θα πάτε.
Η άποψή μου για τον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι ο νέος να στραφεί εκεί που του αρέσει κι όχι εκεί που υποτίθεται πως θα υπάρχει ζήτηση. Στις σημερινές συνθήκες αστάθειας της αγοράς εργασίας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη ζήτηση. Επιπλέον, εκεί που σου αρέσει θα γίνεις πολύ καλή και σήμερα μόνο οι πολύ καλοί επιβιώνουν επαγγελματικά. Και το κυριότερο, εκεί θα είσαι ευχαριστημένη και ψυχικά υγιής.
Άρα, ρώτησε τον εαυτό σου τι σε ενθουσιάζει: Αν είναι αυτό που σπούδασες, κάνε σχετικά σεμινάρια ή μεταπτυχιακό και στην επαρχία που θα ζήσετε θα ζητήσεις δουλειά σε κάποια επιχείρηση, γραφείο ή κατάστημα. Αν είναι το μασάζ, αισθητική κτλ, φρόντισε να πάς σε μια σχετική ιδιωτική σχολή ή ακόμη και ΙΕΚ όσο είστε ακόμη Αθήνα. Αν σε ενθουσιάζει η μαγειρική, πήγαινε σε σχολή μαγειρικής. Είναι στερεότυπο να αναζητάμε δουλειά μόνο στον τομέα που σπουδάσαμε. Σήμερα πολλοί δουλεύουν σε άσχετες δουλειές. Το πτυχίο σου δεν σου το παίρνει κανένας και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία στο μέλλον.
Για νέες σπουδές ή σεμινάρια θα χρειαστεί να πληρώσεις και κανείς δεν σου εξασφαλίζει πως απαραίτητα η επένδυση αυτή θα αποδώσει. Θα πρέπει να ρισκάρεις, γι αυτό σου λέω να το κάνεις μόνο γι αυτό που αγαπάς. Μια ανέξοδη λύση είναι κάποιο δημόσιο ΙΕΚ. Γνωρίζω κοπέλα, απόφοιτη Παντείου (Πολιτικών Επιστημών) που λόγω της αγάπης της στα παιδιά έβγαλε ΙΕΚ νηπιοκομίας και σήμερα δουλεύει σε παιδικούς σταθμούς. Και συμφοιτήτρια της η οποία σπουδάζει σχέδιο μόδας και εργάζεται ήδη ως μοδίστρα (το πάθος της είναι η μόδα και τα ρούχα). Μόνο αν επενδύσεις χρόνο και χρήμα εκεί που σου αρέσει και τα καταφέρνεις, μόνο τότε η επένδυση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποδώσει.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να σου επισημάνω είναι πως οι σπουδές και η προσπάθεια για καριέρα είναι μια συνεχής διαδικασία και μ αυτές θα ασχολείσαι συνεχώς. Οπότε μη νομίζεις πως σ αυτή τη φάση θα πάρεις οριστικές αποφάσεις ζωής. Φρόντισε προς το παρόν να βρεις οποιαδήποτε δουλειά και δώσε χρόνο στον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.