Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Έλλειψη οργασμού

Ειμαι 30 χρονων σε σταθερη σχεση απο τα 19 μου με τον ιδιο αντρα, 20 χρονια μεγαλυτερο μου, κ ο σημειωτεον ηταν κ ειναι ο πρωτος μου... παρα την πολυετη σχεση μας ενα "σαρακι" τρωει τη σχεξουαλικη μας επαφη... δεν εχω οργασμο!!!! δυσαρεστο συναισθημα για μενα αλλα κ για το συντροφο μου που νιωθει ενοχες κ κατηγορει τον εαυτο του οτι ισως δεν κανει κατι εκεινος σωστα κ δε με καλυπτει....

δεν ξερω τι φταιει κ γιατι... η αληθεια ειναι πως στο μυαλο μου υπαρχουν πολλα, αλλα δεν υπηρχαν απο την αρχη τα προβληματα αυτα... η ανοργασμικη επαφη ομως υπηρχε κ εξακολουθει...

πανω σε αυτο θα ηθελα την επιστημονικη κ ανθρωπινη βοηθεια σας... τι φταιει;;;; ειναι ψυχολογικο; οργανικο; η θεμα προκαταρκτικων διαδικασιων;

εχω ερθει σε κλειτωριδικη κορυφωση καποιες φορες, ελαχιστες βεβαια :-( αλλα σε κολπικο οργασμο καμιαααααα

ο συντροφος μου θεωρει οτι δεν εκτωνονομαι κ δεν απολαμβανω το σεξ....ισως σε αυτο το κενο να οφειλονται τα πολλα νευρα...αχ δεν μπορω να βρω απαντηση...νιωθω "ελαττωματικη"...

Α.

 

Ο οργασμός μιας γυναίκας είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η έλλειψη οργασμού παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών –κάποιες μελέτες το αποδίδουν στο 30% - ενώ αρκετές είναι αυτές που έχουν δυσκολία στο θέμα ή δηλώνουν ανικανοποίητες από τη συχνότητα και την ποιότητα της λειτουργίας αυτής. Συχνότατα οι γυναίκες δεν αναφέρονται στο θέμα λόγω στερεοτύπων και μπορεί να προσποιούνται στο σύντροφό τους. Ευτυχώς, εσείς έχετε ειλικρίνεια μεταξύ σας και το αντιμετωπίζετε ως κοινό πρόβλημα, όπως και είναι.

Στη δική σου περίπτωση η δυσκολία είναι πρωτογενής (δηλ από την αρχή της ερωτικής ζωής) αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι εκλεκτική (δηλ αφορά μόνο το σεξ με τον συγκεκριμένο άντρα) ή γενικευμένη.

Η ανοργασμικότητα μιας γυναίκας σπανιότατα οφείλεται σε οργανικούς λόγους, όπως νευρολογικές νόσοι, ορθοπεδικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα, διαβήτης, υπέρταση, χρήση ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ.
Οφείλεται κατά πολύ μεγάλη πλειονότητα σε ψυχολογικούς λόγους που μπορεί να βρεθούν και να επιλυθούν μόνο με ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Κάποιες πιθανές ψυχολογικές αιτίες μπορεί να είναι:

·       Πολύ αυστηρή ανατροφή, που ενσωμάτωσε στο υποσυνείδητο την έννοια σεξ=αμαρτία, οπότε υπάρχουν αναστολές

·       Κάποιες άσχημες σεξουαλικές εμπειρίες ή παρενοχλήσεις σε μικρή ηλικία

·       Άσχημα πρότυπα ζευγαριών στην παιδική ηλικία

·       Μια προσωπικότητα πολύ δυναμική (που δε θέλει να χάσει το έλεγχο) ή καταθλιπτική/ ενοχική  (που δεν θέλει να χαρεί)

·       Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άσχημη εικόνα σώματος

·       Κάποια βαθύτερη δυσαρέσκεια με το σύντροφο

·       Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η σεξουαλική πράξη

·       Υπερβολικός φόβος εγκυμοσύνης ή αντίθετα υπερβολική επιθυμία τεκνοποίησης

·       Μεγάλο άγχος, κουραστικός ή/και ανθυγιεινός τρόπος ζωής

·       Έλλειψη σεξουαλικής παιδείας ή/και φόβος να διερευνήσει κάποια η ίδια το σώμα της

·       Σε περίπτωση εκλεκτικής δυσκολίας, μπορεί να οφείλεται στη σεξουαλική λειτουργία και συμπεριφορά του ερωτικού συντρόφου

Θα πρότεινα επίσκεψή σου σε ψυχολόγο, όπου θα διερευνηθούν τα πιθανά αίτια. Σε δεύτερη φάση, αν φανεί πως το θέμα αφορά και τους δυο σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό που θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις και τεχνικές ως ζευγάρι.  


Προ πάντων μην το θεωρείς ως… άθλημα στο οποίο πρέπει να φτάσεις ένα… σκορ. Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος, προσπάθησε να είσαι χαλαρή. Αποσύνδεσε το θέμα από τον εγωισμό του είμαι-δεν είμαι «ικανή». Έχετε ένα θέμα, κοινό με το σύντροφό σου, αλλά ανεξαρτήτως αυτού μπορείτε να έχετε μια όμορφη ερωτική ζωή μέχρι να το επιλύσετε.

 
 

4 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση κ τις συμβουλες! Ομολογω οτι αναγνωριζω στον εαυτο μου αρκετα απο τα πιθανα ψυχολογικα αιτια που αναφερετε παραπανω. Ως εκ τουτου θεωρω οτι το πιθανοτερο ειναι καπου σε αυτα να βρισκετε η απαντηση μου... Θα προσπαθησω σε πρωτη φαση να αποβαλω απο τη σκεψη μου καθε αρνητικη αιτια...να δωσω μια πινελια στις συνθηκες της σεξουαλικης μας πραξης...
    Σαφως κ δεν εχω ερωτικες εμπειριες, καθως ο συντροφος μου ειναι ο πρωτος κ μοναδικος, ομως με το συγκεκριμενο ανθρωπο εχουμε ενεργη σεξουαλικη ζωη με μοναδικο "ελαττωμα" την ελλειψη δικης μου ικανοποιησης, γεγονος που ο ιδιος επισημανε... Ευελπιστω να ωφελησει σε κατι η προσπαθεια μου, αν οχι σαφως θα ακολουθησω κ τη συμβουλη σας περι επισλεψης σε ψυχολογο...
    Κ παλι ευχαριστω για το χρονο σας κ τις πολυτιμες συμβουλες σας.
    Με εκτιμηση,
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όπως γράφει κι ο Μπουκάι στο βιβλίο Ο Δρόμος της Συνάντησης Φύλλα Πορείας ΙΙ:

    "Πόσο διαρκεί ο οργασμός; Δέκα δευτερόλεπτα, δεκαπέντε, είκοσι, κι αν είσαι πολύ τυχερός τριάντα;
    Αν θεωρείς ότι το μόνο που αξίζει από την επαφή είναι τα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα, πραγματικά αυτό είναι δυστυχία. Αν θεωρείς πως όλη η ιστορία της σεξουαλικής επαφής γίνεται για εκείνα τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα, τότε είσαι δυστυχισμένος...
    Ούτε μπορεί κι ούτε είναι πραγματικά έτσι.
    Καθώς είναι βέβαιο - όπως λένε οι τεχνικοί - ότι μια σεξουαλική επαφή έχει κατά μέσο όρο διάρκεια είκοσι ένα λεπτά, σ' αυτόν τον χρόνο μπορούν και θα έπρεπε να συμβούν πολλά πράγματα.
    Το σεξ έχει να κάνει με ΟΛΑ αυτά τα πράγματα μαζί, και παρόλο που ένα απ' αυτά είναι ο οργασμός, εντούτοις δεν είναι το μόνο, και ενδεχομένως ούτε καν το πιο σημαντικό."

    Δεν ξέρω αλλά εμένα αυτές οι γραμμές αλλά και όλο το βιβλίο με απελευθέρωσε στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να έχω οργασμό... Δεν αγωνιώ, δεν απογοητεύομαι. Απολαμβάνω την ηδονή της όλης διαδικασίας κι αν έρθει κι ο οργασμός καλώς... αλλιώς δεν πειράζει. Κι όχι, δεν έχω συχνά κολπικό οργασμό. :)
    Βέβαια, σίγουρα όπως έγραψε και η Κατερίνα θα πρέπει να δεις ποιες είναι οι ψυχολογικές αιτίες και να δουλέψεις με έναν ψυχολόγο, αλλά είναι βασικό και να χαλαρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ! Αυτό εννοώ όταν λέω "ανεξαρτήτως αυτού μπορείτε να έχετε μια όμορφη ερωτική ζωή". Πολύ χρήσιμο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό το κείμενο του χορχε αλλα η φίλη δεν έχει έρθει σε οργασμό για πανω απο 10 έτη. Δεν είναι οτι μια περίοδο απλως δυσκολεύεται. Και ολοι ξέρουμε οτι γυναίκα που δεν τελειώνει ειναι αστο καλύτερα. Δε μας αναφέρει βέβαια μονη της τι έκανε οταν ηταν έφηβη, πριν κάνει τη σχέση.
    Το μάτι μου έπεσε ομως στο οτι είσαι απο τα 19 μεχρι σήμερα με κάποιον που σε περναει 20 χρόνια και αυτη η διαφορά για μένα είναι προβληματική και ενδεικτικη σε κάποιο βαθμό πολλών πραγμάτων. Μου φαίνεται μεγάλο το διάστημα και μεγάλη η διαφορά και υποψιάζομαι μήπως έχει να κάνει και αυτό με το πρόβλημα. Για μενα παίζουν τα 1,5 και 6 που λέει η κυρία Κατερίνα και ο παρτενέρ. Θεωρώ οτι με αλλον παρτενέρ θα τελειώσεις, είναι τεχνικό το θέμα αφου διασφαλίσουμε οτι είσαι σε μια νορμαλ ψυχολογία. Δ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.