Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αναβλητικότητα και φόβοι

Αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας διότι με παρότρυνε φίλος μου που βοηθήθηκε από εσάς.Εχω ένα η δύο κατακρίβεια μεγάλα προβλήματα και δεν μπορώ να πάω σε ψυχολόγο λόγω οικονομικού προβλήματος.
1. Είμαι φοβερά αναβλητικός άνθρωπος!!!Παρόλο που ξέρω ότι έχω ικανότητες για πολλά πάντοτε αναβάλλω τα πάντα.Θέλω να γράψω βιβλίο αλλά εδώ χρόνια το αναβάλλω.Μπορεί να έχω εμπνευση για να γράφω ποιήματα και ξεκινώ αλλά σταματώ.Εχω αγοράσει πολλά βιβλία αλλά δεν λέω να τα διαβάσω. Ακόμα χειρότερα ότι δεν πάω σε συνέντευξη για δουλειά η δεν βγαίνω έξω μόνος όπως κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι όταν το έχουν ανάγκη.

2.Σκέφτομαι πάντα το αποτέλεσμα.Το τι θα γίνει μετά.Θέλω να προτείνω σε κοπέλα να βγούμε και το αναβάλλω γιατί μπορει να με τρελάνει στα τεστ η να μου αρνηθεί.Ειμαι με το αν......
Φοβάμαι να αλλάξω κάτι πάνω μου γιατί σκέφτομαι τα σχόλια των γύρω μου.Θέλω επίσης να βγω φιλικά με κοπέλες η με ζευγάρια αλλα σκεφτομαι οτι θα με κοροιδευουν επειδη δεν εχω δεσμευση.Ντρεπομαι επισης που ζητω συμβουλες απο τις αδερφες, η τις φιλες μου για ερωτικα θέματα.
Ψάχνω σοβαρη συμβουλη αλλα οσες φορες συμβουλεύτηκα...μεγαλύτερους η απλά εμπειρότερους απλα αρκέστηκαν στο να με κατηγορησουν ως αναποφάσιστο η δειλό.
Μπορείτε εσείς να μου βρείτε τις λύσεις για αυτά τα δύο προβλήματα που μου σκοτώνουν την ψυχική υγεία αλλά και το μέλλον μου?
X

H αλλαγή στάσης σε βασικά θέματα προσωπικότητας, όπως αυτά που αναφέρεις, γίνεται μόνο με συνεπή ψυχοθεραπευτική δουλειά και όχι με μακρόθεν συμβουλές. Ωστόσο οι παρακάτω σκέψεις ίσως σε βοηθήσουν να σκεφτείς τα θέματά σου καλύτερα:
1.    Ακόμη κι αν αποδεχτείς πως όντως δείχνεις αναποφασιστικότητα, δειλία ή τεμπελιά (όπως σου καταλογίζουν), κάποιος λόγος θα υπάρχει. Η αναβλητικότητα δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όπως το παιδάκι που φοβάται κάτι κρύβεται, έτσι κι εσύ κρύβεσαι από τη ζωή γιατί πιθανότατα τη φοβάσαι. Φοβάσαι την αποτυχία γιατί δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Το γεγονός πως έχεις υψηλές προδιαγραφές (πχ να γίνεις συγγραφέας) κάνει την κατάσταση χειρότερη. Μήπως θέτεις υψηλές προδιαγραφές για να έχεις μια δικαιολογία που δεν τις φτάνεις; Μπορείς να εντοπίσεις καταστάσεις στη ζωή σου μου σου μείωσαν την αυτοεκτίμηση; Και τι γινόταν ή γίνεται όταν κάτι συνεχώς το αναβάλλεις; Ποιος το λύνει; Μήπως συνήθισες να σου λύνουν τα προβλήματα πχ οι γονείς σου; Κάποια πράγματα, όπως η συγγραφή ενός βιβλίου, δεν χρειάζονται μόνο ταλέντο. Χρειάζονται και σκληρή δουλειά. Πίστεψέ με, το ξέρω από πρώτο χέρι!
2.   Αν σκέφτεσαι πάντα την άσχημη εξέλιξη, τότε δεν θα τολμήσεις τίποτα στη ζωή σου… Είναι και αυτό θέμα ανασφάλειας και υψηλών προδιαγραφών. Πώς αντιμετωπιζόταν η «αποτυχία» από την οικογένειά σου; Μήπως έχεις βιώσει τραυματικά κάποια αποτυχία στη ζωή σου; Και τι θα γίνει δηλαδή αν μια κοπέλα δεν δεχτεί να βγει μαζί σου; Όλοι στη ζωή έχουμε απορριφθεί και απορρίψει, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τη γενική αξία μας ως ανθρώπων. Όλοι έχουμε αποτύχει σε κάποιο μάθημα, χάσει κάποια δουλειά, υποστεί σχόλια από το περιβάλλον κτλ. Σε διαβεβαιώνω πως δεν πάθαμε τίποτα καταστροφικό. Στεναχωρηθήκαμε, νευριάσαμε ίσως, αλλά μας πέρασε, επιζήσαμε και επιπλέον διδαχτήκαμε. Αυτός είναι κανόνας της ζωής και δεν βλέπω γιατί δεν θα πρέπει να ισχύσει και για σένα.
3.   Τα στερεότυπά σου είναι πολύ άκαμπτα. Να μη σε σχολιάσουν, να μη σε κοροιδέψουν, να μην πουν (ακόμη και αγαπητά σου πρόσωπα) πως έχεις ανάγκη συμβουλών…. Πώς αντιμετωπίζονταν τα στερεότυπα στην οικογένειά σου; Εκτός από ψυχολογική δουλειά με τον εαυτό σου, είναι και θέμα συνειδητής απόφασης να τα παραβλέψεις.
4.   Απευθύνεσαι σε διάφορα άτομα για να σου δώσουν συμβουλές, αλλά η απάντησή τους είναι αρνητικοί για σένα χαρακτηρισμοί. Σε κάθε αρνητικό χαρακτηρισμό που μας δίνει κάποιος, ας μη γινόμαστε αμυντικοί. Αξίζει να σταθούμε και να τον σκεφτούμε. Είναι πιθανό να έχει κάποιο σπέρμα αλήθειας και να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι.

Δυστυχώς δεν μπορώ να «σου βρω λύσεις» εδώ. Αυτές θα τις βρεις ο ίδιος δουλεύοντας με τον εαυτό σου και με τη συμβολή των ανθρώπων που σε αγαπούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.