Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δεν ζω την «κανονική» ζωή της ηλικίας μου

Είμαι 19 ετών. Σπουδάζω σε μια καλή σχολή μακριά από το σπίτι μου και ενδιαφέρομαι για τις σπουδές μου. Δεν κατάφερα σήμερα να πάω στο πανεπιστήμιο σήμερα ούτε στη βιβλιοθήκη για να διαβάσω. Κάθισα σπίτι με τις πιτζάμες τρώγοντας ό,τι υπήρχε στο ψυγείο.

Ως μαθήτρια μόνο διάβαζα, δεν έβγαινα και η ζωή μου ήταν σχολείο-σπίτι. Μέχρι και το τέλος του λυκείου δεν έκανα ούτε παρέα με αγόρια, και καλημέρα να τους έλεγα, που δεν τους έλεγα, με έπιανε άγχος, ήθελα να πάω να κρυφτώ να μη με βλέπουν γιατί νόμιζα ότι σίγουρα θα με σχολιάζουν άσχημα από μέσα τους, θα μιλάνε άσχημα για την εμφάνισή μου. Νόμιζα ότι είναι απαγορευμένο να κάνεις παρέα με αγόρι.

Υπήρχε βία στην οικογένειά μου. Ο πατέρας μου χτυπούσε τη μητέρα μου. Έχω πολλές αναμνήσεις με φωνές στριγκλιές, απειλές, πολύ κλάμα και απειλές για χωρισμό. Έκλαιγε η μητέρα μου, έκλαιγα και εγώ, παιδάκι δημοτικού τότε. Είχα αδυναμία στη μαμά έκανα ότι μου έλεγε, σε αντίθεση με την αδελφή μου.

Η μητέρα μου ήταν ψυχαναγκαστική με την τάξη και την καθαριότητα. Δεν ήθελε να κάνουμε σχέσεις πριν το πανεπιστήμιο και έτσι εγώ μέχρι τώρα είμαι παντελώς ανέγγιχτη. Εξάλλου πού να τα βρω τα αγόρια αφού δεν έβγαινα από το σπίτι!

Οι γονείς μου πέρα από αυτές τις καταστάσεις που με έκαναν να αντιμετωπίζω μου έδωσαν πολλά εφόδια. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι και πήρα διαφορετικά καλά πράγματα από αυτούς. Οι γονείς μου και οι καθηγητές μου με έχουν βοηθήσει ανεκτίμητα και υπερβολικά πολύ, στις σχέσεις μου με τους άλλους και στη σταδιοδρομία μου.

Όμως δεν με εισήγαγε κανείς στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Με τη μητέρα μου δεν έχω συζητήσει ποτέ για κάποιο αγόρι ή για το σεξ. Ό,τι ξέρω είναι από το ιντερνέτ, από φίλες και από κάποιο σεμινάριο στο σχολείο.

Οι αντιδράσεις μου όταν μιλάω με κάποιο αγόρι είναι εξίσου αγχωτικές όπως όταν ήμουν μαθήτρια. Θέλω να αλλάξω και να ζήσω μια φυσιολογική ζωή της ηλικίας μου.

Κ.



Δυστυχώς κάποιες άσχημες καταστάσεις της παιδικής και εφηβικής σου ηλικίας σου έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου και στη ζωή. Αυτό σε οδήγησε σε ένα κλείσιμο στον εαυτό σου και ουσιαστική αποχή από τη φυσιολογική ζωή της ηλικίας σου.

Είναι απαραίτητη μια διαδικασία αυτογνωσίας και βελτίωσης της αυτοεκτίμησής σου. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και την «τοποθέτησή» σου απέναντι σε καταστάσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Στην οικογένειά σου υπήρξε ένα κακό παρελθόν (το παρόν πώς είναι;) αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζεις πως έχεις αποκομίσει πολύ καλά πράγματα. Οι σπουδές σου είναι δύσκολες, τις κατέκτησες με κόπο και σε ενδιαφέρουν, κάποιες φορές όμως κάθεσαι στο σπίτι με τις πυτζάμες αντί να πας στο μάθημα. Σε κάθε κατάσταση υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, θα πρέπει αν τα αναγνωρίσεις και να τοποθετηθείς απέναντί τους.

Το πρότυπο ζευγαριού που στα παιδικά σου χρόνια αποκόμισες από τους γονείς σου είναι πολύ αρνητικό και η μητέρα σου, που της είχες αδυναμία, είναι φανερό πως είχε ψυχολογικά θέματα. Είναι φυσικό λοιπόν να έχεις μια υποσυνείδητη απώθηση προς τις σχέσεις και την υπόστασή σου ως γυναίκα, όσο κι αν συνειδητά θέλεις να ζήσεις το φλερτ και τον έρωτα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν αναφέρονται στα «συμπτώματα» που σήμερα σε εμποδίζουν από μια κανονική ζωή. Για να δεις όμως ουσιαστικές βελτιώσεις πρέπει να δουλευτούν τα αίτια, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συνεπή ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είναι καλό να εκφράσεις στους γονείς σου τα προβλήματά σου και να τους ζητήσεις να καλύψουν οικονομικά τις συνεδρίες σου με ψυχολόγο στην πόλη που σπουδάζεις. Μήπως το πανεπιστήμιό σου παρέχει κάποιες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης;

-      Κοινωνικοποιήσου αρχικά με κοπέλες της ηλικίας σου. Έτσι θα μπεις στο πνεύμα της εποχής σου και να ενταχθείς σε παρέες συνομηλίκων. Λες πως έχεις φίλες. Αξιοποίησέ τες!

-      Πρόσεξε την εμφάνισή σου και φρόντισε να είσαι πάντα περιποιημένη, πρώτα για να αρέσεις στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. Μη διστάζεις να κάνεις αλλαγές πχ. ένα καινούργιο κούρεμα, προσοχή στη διατροφή σου, κάποιο σπορ ή άσκηση, κάποιες αλλαγές στο ντύσιμό σου κτλ. Συζήτησε με φίλες για τις αλλαγές αυτές και φροντίστε να κάνετε κάτι σχετικό μαζί πχ. είναι προτιμότερο να πας στο κομμωτήριο ή στα μαγαζιά με μια φίλη και να συζητήσετε τις επιλογές σας.

-      Πρόσεξε τις σπουδές σου. Βάλε στόχο να μην τις αμελείς και αναμίξου σε παράπλευρες δραστηριότητες που μπορεί να υπάρχουν στη φοιτητική κοινότητα.

-      Άρχισε να μιλάς με αγόρια φιλικά, χωρίς να σκέφτεσαι πώς σε βλέπουν σαν κοπέλα. Στόχος είναι να δεις πώς σκέφτονται και επικοινωνούν τα αγόρια και να μάθεις αρχικά να επικοινωνείς κι εσύ μαζί τους.  Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν είσαι με μια-δυο άλλες κοπέλες.

-      Δεν γνωρίζεις πολλά για το σεξ και δεν ενημερώθηκες από τη μητέρα σου. Σε πληροφορώ πως αυτό δεν είναι καταστροφή, απλώς είσαι μια γενιά πίσω! Εμείς οι μεγαλύτερες δεν συζητούσαμε τέτοια θέματα με τις μητέρες μας (ήταν ντροπή!) και ό,τι ξέραμε ήταν από φίλες και διάφορα έντυπα. Τότε δεν υπήρχε το ιντερνέτ και εγώ προσωπικά είχα μελετήσει κάποια εγκυκλοπαίδεια για να μάθω περί σεξ… επιστημονικά! Μπαίναμε στις σχέσεις με ελάχιστες γνώσεις, συχνά παραπλανητικές, και μαθαίναμε … στην πράξη. Έτσι θα μάθεις κι εσύ, όταν θα έρθει η ώρα.

-      Πίστεψε και εκτίμησε τον εαυτό σου, σκέψου τα επιτεύγματά σου και τα θετικά σου σημεία και κατάγραψέ τα. Αν δεν εκτιμήσεις εσύ τον ευατό σου δεν θα δε εκτιμήσουν εύκολα οι άλλοι.
           
            Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.