Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Κλεπτομανία και συσσώρευση

Θα θελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι ερμηνείες της κλεπτομανίας για περιπτώσεις ατόμων που έχουν χρήματα. Το υποκατάστατο αγάπης που λέτε δεν το κατάλαβα. Για ενηλίκους ποιες άλλες εξηγήσεις υπάρχουν? Αν μπορείτε να σας ρωτήσω και τι μπορεί να φανερώνει το να γίνει κάποιος συλλέκτης αντικειμένων που δεν έχουν μεγάλη χρηματική αξία? Προσωπικά με έχει πιάσει να συλλέγω κέρματα. Εννοώ ευρώ. Κάνω όλα τα χοντρά σε κέρματα και συγκεκριμένα του μισού ευρώ. Αρχικά το έκανα γιατί τα χρησιμοποιούσα σε ένα μηχάνημα στη δουλειά μου, όμως με έχει πιάσει εμμονή και έχω μαζέψει πάρα πολλά και συνεχίζω να το κάνω.
Χ
 
Η κλεπτομανία αποτελεί μια σημαντική ψυχική διαταραχή και εντάσσεται στις λεγόμενες Διαταραχές Ελέγχου της Παρόρμησης, δηλαδή το άτομο έχει χάσει την ικανότητα να ελέγχει την παρόρμησή του να κλέψει. Γνωρίζει πως διαπράττει αξιόποινη πράξη, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στην έντονη παρόρμησή του. Όταν την εκτελέσει, αισθάνεται έντονη ικανοποίηση και στη συνέχεια ενοχές.
Έχει μια ακατανίκητη παρόρμηση να κλέψει αντικείμενα, τα οποία όμως δεν του χρειάζονται ή έχουν ασήμαντη οικονομική αξία. Ο κλεπτομανής κατά κανόνα έχει τα χρήματα να αγοράσει αυτό που κλέβει. Αν μάλιστα συλληφθεί να κλέβει, συνήθως προσφέρεται να πληρώσει τα κλοπιμαία, προκειμένου να μη διωχθεί. Συνήθως δεν υπολογίζει την πιθανότητα να συλληφθεί, δεν κλέβει προσχεδιασμένα, ούτε σε συνεργασία με άλλους.

Η ευχαρίστηση στην περίπτωση της κλεπτομανίας προέρχεται κυρίως από τη συγκεκριμένη πράξη που διαπράττεται και όχι από τα αντικείμενα που αποκομίζονται. Το άτομο βιώνει ενοχές για την πράξη του και μπορεί να δωρίζει τα κλοπιμαία ή να προσφέρει κάτι άλλο στον άνθρωπο ή στο χώρο όπου άσκησε την κλοπή ή κάπου αλλού.

Ο κλεπτομανία δείχνει ψυχικά προβλήματα. Συνήθως συνυπάρχει με κατάθλιψη ή με άλλες διαταραχές νευρωσικής φύσης. Ο δράστης βιώνει μια γενικότερη αίσθηση απώλειας και «κενού» στη ζωή του. Η κλοπή είναι μια συμβολική πράξη κάλυψης του κενού αυτού, που μπορεί να σημαίνει:


·         Αναζήτηση αγάπης ή ισχύος: Αφού δεν μπορώ να τα έχω, τα κλέβω με μια συμβολική πράξη. Μια κοπέλα που βρισκόταν σε φάση χωρισμού από το σύντροφό της, του έκλεβε κατά σύστημα ασήμαντα ποσά από το πορτοφόλι του (έκλεβε αγάπη). Ένας άλλος έκλεβε καφέ, ζάχαρη και άλλα μικρο-αναλώσιμα από το χώρο εργασίας του όπου καταπιεζόταν (έκλεβε ισχύ).
·         Επίδειξη διαφορετικότητας και «ηρωικής» πράξης: Κάνω κάτι που οι άλλοι δεν κάνουν, και μάλιστα με επιτυχία. Ένας αντικοινωνικός έφηβος που ένιωθε αποτυχημένος στο σχολείο, συνήθιζε να κλέβει μικροπράγματα από το σούπερ μάρκετ
·         Ξεγελώ «το σύστημα» το οποίο μου έχει επιβληθεί και με έχει καταπιέσει. Μια κυρία που ήταν πολύ καταπιεσμένη ανάμεσα σε μια αυστηρή οικογένεια και μια πληκτική δουλειά, αρεσκόταν να κλέβει μικρο-καλλυντικά από πολυκαταστήματα
·         Τα καταφέρνω, είμαι ικανός, είμαι ο καλύτερος, είμαι «μάγκας». Κάποιοι νεαροί χρήστες ουσιών διαγωνίζονταν σε μικροκλοπές σε καταστήματα, ως μέρος της «τελετουργίας» της χρήσης
·         Τιμωρώ τον εαυτό μου θέτοντάς τον σε κίνδυνο και βιώνοντας ενοχές. Τα άτομα αυτά είναι πιο ριψοκίνδυνα και φροντίζουν να κλέβουν σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος να πιαστούν είναι υψηλός.
·         Βιώνω το ενδιαφέρον του κινδύνου. Αυτό συνήθως συμβαίνει και με μικρο-παραβάσεις, πχ. ταχύτητας

Όταν το άτομο γίνεται συλλέκτης ασήμαντων πραγμάτων, αυτή η «συσσώρευση» δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής. Πχ μια ηλικιωμένη κυρία που είχε μείνει μόνη στη ζωή συγκέντρωνε με μανία πλαστικές σακούλες από τα ψώνια.
Τόσο η κλεπτομανία όσο και η συσσώρευση είναι συμπτώματα μια βαθύτερης παθολογίας που μπορεί να διερευνηθεί μόνο μέσα από ψυχοθεραπευτική διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.