Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η φίλη μου κάνει ψυχοθεραπεία

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙ ΑΥΤΗΝ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ. ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗΛ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ, ΠΙΝΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΑΣ ΚΛΠ. ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΦΑΣΕΙΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΛΛΗΣΕ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΜΕ ΠΕΡΝΕΙ ΤΗΛ. ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΕΦΥΓΕ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ, ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΞΑΦΝΙΑΖΕ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕ!

ΧΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ, ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΕΡΘΩ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗ ΧΑΣΩ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΟΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΧΕΙ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΑ ΠΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΕΙΝΩ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΩ. ΟΜΩΣ ΧΤΕΣ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΡΩΤΟΥΣΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ. «ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ? ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ? ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΡΟ?»

 

Παρακαλώ άλλη μια φορά τους φίλους που μου γράφουν να τηρούν τους όρους του blog. Όχι κεφαλαία γράμματα και όχι ερωτήματα στη θέση σχολίων αλλά μόνο στο triadaf@otenet.gr

Οι φιλίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και αλλάζουν μαζί με τις αλλαγές των μελών τους. Όταν ένα άτομο αρχίζει ψυχοθεραπεία, γίνονται στον ψυχισμό του μεγάλες μεταβολές που μπορεί να τον κάνουν να αναθεωρήσει τη ζωή του και τις σχέσεις του. Όσο οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, το άτομο μπορεί να φέρεται κάπως αναστατωμένα και παράξενα, μέχρι τα πράγματα να ηρεμήσουν σε μια νέα θέση ισορροπίας. Στη νέα αυτή θέση η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την αρχική: γάμοι ή φιλίες μπορεί να φτιάξουν ή να διαλυθούν, καινούργιες σχέσεις να δημιουργηθούν κτλ.

Πολλές φορές κάποιες συνεδρίες ενός ατόμου έχουν ως θέμα κάποιο άλλο άτομο σημαντικό γι’ αυτόν, σύντροφο, φίλο κτλ. Αλλά αυτό γίνεται κατόπιν ανάγκης του συμβουλευομένου και αυτός δεν πρέπει να αποδίδει ευθύνη στον άλλον για το ότι «έχασε» τη συνεδρία του.

Αν η φίλη σου σχολιάζει τη δική σου ζωή, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυο τρόπους:

·      Αν η σχέση είναι καλή και η κριτική καλοπροαίρετη, τα συζητάτε και μπορεί να ωφεληθείς

·      Αν η σχέση είναι σε κρίση και η κριτική κακοπροαίρετη, κόβεις τη συζήτηση και αν ενοχλήθηκες πολύ απομακρύνεσαι

Η παρέα της φίλης σου με την εύπορη συγγενή της είναι επιλογή της και δεν μπορείς να παρέμβεις. Μπορείς βέβαια να πεις την άποψή σου για το ότι η παρέα αυτή δεν την ωφελεί και, αν η σχέση σας είναι καλή και ειλικρινής, μπορεί η φίλη σου να ωφεληθεί. Οι φάσεις μεγαλομανίας και κακομοιριάς που περιγράφεις, όπως και κάποιες έντονες αντιδράσεις της, είναι προβλήματά της και μάλλον για κάτι τέτοια αποφάσισε ψυχοθεραπεία. Εσύ μπορείς να της τα υποδείξεις ευγενικά και δεν μπορείς να τα ανεχτείς απομακρύνεσαι.

Προτείνω να αποδεχτείς την περίοδο αυτή αλλαγών της φίλης σου και να κάνεις λίγο πίσω. Μπορείς να της πεις πως αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγών και αφήνεις σ’ εκείνη την πρωτοβουλία της επικοινωνίας.

Το πιο σημαντικό θέμα όμως που βλέπω στο μήνυμά σου είναι μια προσωπική ανασφάλεια. Η φίλη σου σε αμφισβήτησε κι εσύ αναρωτιέσαι αν είσαι τρελή και χρειάζεσαι γιατρό. Παρεμπιπτόντως, ψυχολόγο χρειαζόμαστε όλοι μας, είτε έχουμε ψυχολογικά προβλήματα είτε απλώς για προσωπική ανάπτυξη. Ίσως αυτό έχει συνειδητοποιήσει η φίλη σου και σου προτείνει να πας σε ψυχολόγο. Αν αυτό το πρότεινε καλοπροαίρετα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αν όμως εσύ με την όποια συμπεριφορά της φίλης νιώθεις ανασφαλής για τον εαυτό σου και διαταράσσεις την οικογένειά σου ρωτώντας τους αν είσαι τρελή, αυτό δείχνει ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιπλέον κάποια εξάρτηση από τη φίλη σου. Αυτά θα πρέπει να φροντίσεις να τα διορθώσεις και μόνο γι’ αυτά κάποιες συναντήσεις με ψυχολόγο θα μπορούσαν όντως να σου φανούν χρήσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.