Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Παιδικός αυνανισμός και κλεπτομανία

ΕΙΜΑΙ 34 ΕΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΧΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ. ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΗΤΑΝ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ.
ΣΤΑ 14 ΕΦΥΓΑ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ.ΕΓΙΝΑ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ.ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ  ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΙΝΟΥΜΕ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΛΟΓΙΑ.


ΕΧΩ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ.ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ 10-12 ΧΡΟΝΩΝ Μ’ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΑΥΝΑΝΙΖΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ 19. ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΗΤΑΝ 3 ΕΤΩΝ. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΙΔΕ ΝΑ ΑΥΝΑΝΙΖΟΜΑΙ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΜΕ ΦΙΛΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ. ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΑΝΕΛΑΒΑ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ, ΟΥΤΕ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΜΦΑΝΙΣΑ ΤΑΣΕΙΣ ΚΛΕΠΤΟΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ Ο,ΤΙ ΕΚΛΕΒΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΚΛΕΨΑ.


ΑΥΤΗ Η ΜΝΗΜΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ .ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.

Ε.

 Μεγάλωσες σε μια οικογένεια με προβλήματα και στην πρώτη εφηβεία έφυγες από το σπίτι για τους παππούδες. Και μόνο τα γεγονότα αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν σε ένα παιδί άσχημο ψυχολογικό υπόβαθρο και πιθανώς να το οδηγήσουν σε κάποιες πράξεις που ξεφεύγουν από το μέτρο.

Στο θέμα του αυνανισμού δεν θα δώσω έμφαση. Πάρα πολλά παιδιά από την προεφηβεία ακόμα αυνανίζονται και όλα αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό επειδή συγκρούεται με τους κοινωνικούς–ηθικούς κανόνες. Ψυχολογικά θεωρείται ως μια φυσιολογική εισαγωγή του παιδιού στη σεξουαλική ζωή και αν διατηρείται μέσα σε κάποια όρια δεν αποτελεί ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι διαφορετικό το παιδί να πειραματίζεται κάποιες φορές «παίζοντας» με τον εαυτό του και διαφορετικό να αυνανίζεται συνεχώς και αυτό να το έχει αποκόψει από την κοινωνική ζωή και τις ενασχολήσεις της ηλικίας του. Ανησυχητική είναι μόνο η δεύτερη περίπτωση. Σχετικά με το αν ο αυνανισμός αποτελεί αμαρτία, αυτό εξαρτάται από  την ιδεολογία του καθενός. Η θρησκεία το θεωρεί αμάρτημα, το οποίο ελαφρύνεται με την εξομολόγηση. Εγώ προσωπικά δεν είμαι θρησκευόμενη, οπότε διατηρώ για το θέμα την άποψη της ψυχολογίας: ο αυνανισμός εντός ορισμένων ορίων είναι μια φυσιολογική προκαταρκτική εξερεύνηση της σεξουαλικότητας του παιδιού.

Σχετικά τώρα με το θέμα της μικρής αδελφής. Υποθέτω πως δεν αυνανίστηκες σκόπιμα μπροστά της και ότι σε είδε κατά τύχη. Όμως ακόμη κι αν το έκανες σκόπιμα, αν αυτό έγινε μόνο μια φορά μπορεί να ενταχθεί μέσα στους φυσιολογικούς πειραματισμούς της ηλικίας αυτής. Το ίδιο και το φιλί.  Κάποιοι απλοί σεξουαλικοί πειραματισμοί που δεν έχουν συνέχεια και δεν ενέχουν εκμετάλλευση ή κακοποίηση του ενός παιδιού από το άλλο, είναι ένα συχνό, αναπόφευκτο φαινόμενο που δεν βλάπτει κανέναν. Αν δεν έχεις ξεπεράσει την ενοχή σου για το παιδικό αυτό συμβάν, μπορείς να το συζητήσεις τώρα με την αδελφή σου, ανάλογα και με τη σχέση που έχετε, να το βγάλεις από μέσα σου, να το ερμηνεύσετε με τον τρόπο που προτείνω και να το λύσετε.

Η κλεπτομανία με απασχολεί περισσότερο. ‘Ένα παιδί που κλέβει χωρίς μάλιστα να έχει ανάγκη, συνήθως το κάνει ως υποκατάστατο αγάπης ή σε μια προσπάθεια να "ξεγελάσει" το πιεστικό σύτημα που το περιβάλλει. Φαίνεται πως αυτό χρειαζόσουν εκείνη την εποχή… Το ότι αισθανόσουν άσχημα είναι δείγμα καλών αρχών. Σύμφωνα με τις θρησκευτικές σου αντιλήψεις, εξομολογήθηκες και το ξεπέρασες.

Δεν θα ασχοληθώ με το δίπολο «αμαρτία-τιμωρία από το Θεό», το οποίο αφορά τις προσωπικές σου αντιλήψεις. Θα επικεντρώσω στις ψυχολογικές ελλείψεις που προκάλεσαν αυτές τις παιδικές συμπεριφορές. Σήμερα έχεις ξεπεράσει τις καταστάσεις της παιδικής σου ηλικίας; Πώς είναι η ζωή σου; Πώς είναι η ψυχολογική σου κατάσταση; Προτείνω να τα διερευνήσεις με διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.