Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η πρώτη σχέση και τα στερεότυπα

Είμαι 20 χρονών και δεν έχω κάνει μέχρι στιγμής κάποια σχέση. Στην αρχή γιατί δεν είχα βρει κάτι που να με γεμίζει και στη συνέχεια από επιλογή, καθώς αυτοί στους οποίους άρεσα δεν μου έκαναν αυτό το κλικ και δεν ήθελα να κάνω κάτι μαζί τους χωρίς να το αισθάνομαι.

Πρόσφατα γνώρισα ένα παιδί που με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική και να νιώσω τη χαρά να με ενδιαφέρει κάποιος, να τον σκέφτομαι και τα επακόλουθα, αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, καθώς δεν θέλω να κολλάω και να πληγωθώ όπως μου είχε συμβεί στο παρελθόν. Νιώθω πράγματα γι’ αυτόν όμορφα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια σχέση.

Το θέμα μου είναι, αν και εφόσον ταιριάξουμε και θελήσουμε να είμαστε μαζί (είναι αρχή της γνωριμίας μας ακόμη) πώς μέσα μου θα μπορέσω να ισορροπήσω με μια σχέση η οποία θα θέλει χρόνο. Ξέρω, καλό είναι να αφεθώ και να μη σκέφτομαι, απλώς επειδή δεν το έχω ξανακάνει νιώθω ότι θα θέλω το χώρο μου και ο άλλος μπορεί να το πάρει στραβά. Από την άλλη μένουμε και στην ίδια πόλη, εσείς πιστεύετε πως πρέπει να βλεπόμαστε κάθε μέρα ή να κάνουμε ό,τι νιώθουμε;

Επίσης αυτό που με προβληματίζει λιγάκι είναι πώς να φερθώ στον άλλον… Μέσα μου νιώθω πολύ δυνατή, αλλά δεν ξέρω πώς να νιώσω «θεά» μέσα σε μια σχέση με έναν άλλον άνθρωπο. Φοβάμαι πως οι ανασφάλειές μου θα φανούν και το γεγονός ότι δεν είχα καμιά επαφή μέχρι τώρα με άντρα θα φανεί και θα χαλάσει την εικόνα που έχει ο άλλος για μένα και που παίζει μεγάλο ρόλο για την αυτοπεποίθησή μου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για να ξεμπλοκάρω.

Ν.

 Λες πως δεν έχεις κάνει καμιά σχέση ως τώρα αλλά παρακάτω αναφέρεις πως δεν θέλεις να πληγωθείς όπως στο παρελθόν. Υποθέτω λοιπόν πως και στο παρελθόν πήγε να γίνει κάτι αλλά απογοητεύτηκες και δεν έγινε τελικά. Το γεγονός όμως πως πληγώθηκες από κάποιον (με τα δικά σου κριτήρια πάντα) δεν σημαίνει πως θα πρέπει να είσαι τόσο διστακτική στο εξής. Κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα. Είσαι πολύ νέα και στην ηλικία σου θα πρέπει να πρωτεύει η συγκέντρωση εμπειριών που θα σε προετοιμάσουν για πιο οριστικές επιλογές στο μέλλον. Και αν δεν τολμήσεις να μπεις σε καταστάσεις, δεν θα αποκτήσεις εμπειρία.

Αναρωτιέσαι πώς θα ισορροπήσεις μια σχέση με τη δική σου ζωή, το χώρο σου και το χρόνο σου. Είσαι τόσο πολυάσχολη στα 20; Οι σχέσεις είναι κομμάτι της ζωής μας. Εκτιμώ το ότι δεν θέλεις να εξαρτηθείς από το φίλο σου, αλλά αυτό μπορείς να του το πεις και να του το δείξεις από την αρχή για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο συχνά θα βλέπεται ένα ζευγάρι. Αυτό εξαρτάται από τις πρακτικές συνθήκες και τις επιθυμίες του κάθε μέλους και το θέμα είναι τα δυο μέλη να συμφωνούν. Αν δεν συμφωνούν συζητούν κι αν δεν το λύσουν χωρίζουν. Μήπως όμως πίσω από τους δισταγμούς σου αυτούς βρίσκεται ο φόβος σου να κάνεις σχέση και πιθανώς να πληγωθείς;

Αναρωτιέσαι επίσης πώς πρέπει να φέρεσαι. Δεν υπάρχει άλλος κανόνας παρά να είσαι ο εαυτός σου. Είναι η πρώτη σου σχέση, έχεις τόσο τις ανασφάλειές σου όσο και τα δυνατά σου σημεία και δεν είσαι θεά αλλά μια χαριτωμένη νέα κοπέλα. Αυτή είσαι, έτσι θα πρέπει να σε δεχτεί και για να ενδιαφέρεται σημαίνει πως τουλάχιστον μέχρι στιγμής του αρέσει αυτό που βλέπει. Μην ξεχνάς πως ακόμη κι αν προσποιηθείς σε κάποια θέματα, μέσα σε μια σχέση κάποια στιγμή θα φανεί η αλήθεια. Ακόμη κι αν ο φίλος σου μετά από ένα διάστημα σχέσης σε απορρίψει (όπως μπορεί εξάλλου να κάνεις κι εσύ σ’ αυτόν) δεν έγινε καμιά καταστροφή ούτε πρέπει αν θιγεί η αυτοπεποίθησή σου. Όλοι έχουμε απορρίψει και έχουμε απορριφθεί στη ζωή μας, αυτός είναι ένας κανόνας των σχέσεων και ισχύει μέχρι να βρούμε σύντροφο ζωής, πράγμα δύσκολο, χρονοβόρο και που πρέπει να μας απασχολεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μη σκέφτεσαι με στερεοτυπικούς και εγωιστικούς όρους. Κάνε τη σχέση σου με το αγόρι που σου αρέσει, δείξε τον πραγματικό σου εαυτό και δες πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Να είσαι προετοιμασμένη πως οι νεανικές σχέσεις κατά κανόνα δεν κρατούν πολύ και αυτό που πρωτεύει είναι η συγκέντρωση εμπειριών και το να περνάς όμορφα.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.