Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Διαδικτυακή γνωριμία εφήβου

Ο γιος μου πηγαίνει στη δευτέρα λυκείου και ασχολείται πολύ με τον υπολογιστή. Τελευταία έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο ένα κορίτσι της ηλικίας του και τώρα έχουν αποφασίσει να γνωριστούν από κοντά. Είμαι πολύ ανήσυχη. Ποιος εγγυάται πως το άτομο αυτό είναι πραγματικά αυτό που λέει; Φοβάμαι ποιον θα συναντήσει το παιδί μου και τι θα συμβεί. Ακόμη κι αν πρόκειται πραγματικά για ένα κορίτσι, τι κορίτσι είναι αυτό που κάνει τέτοιες γνωριμίες και συναντά αγνώστους; Δεν θέλουμε να του επιτρέψουμε αυτή τη συνάντηση, αλλά εκείνος αντιδρά άσχημα. Στο σπίτι έγινε φασαρία. Παρακαλώ απαντήστε μου γρήγορα αν γίνεται…
Ρ.

Δεν έχεις δίκιο να ανησυχείς τόσο. Στην ηλικία που είναι ο γιος σου εκτίθεται σε διάφορες επιρροές του περιβάλλοντος και έγκειται στην προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει (που έχει μεγάλη σχέση με την ανατροφή που έχει λάβει) το τι θα επιλέξει και το πώς θα το διαχειριστεί.
Οι διαδικτυακές γνωριμίες αποτελούν έναν σύγχρονο τρόπο συνάντησης των ανθρώπων που ίσως ξενίζει ακόμα κάποιους της δικής μας γενιάς. Είναι πολύ πιθανό η γνωριμία του γιου σου να είναι πραγματικά μια κοπελίτσα της ηλικίας του, όπως αυτές που γνωρίζει στα μαθήματά του ή στις εξόδους του. Απλώς ο τρόπος της πρώτης προσέγγισης είναι διαφορετικός γιατί έχουν αλλάξει οι καιροί. Συμβουλέψτε τον να μιλήσει στο τηλέφωνο με το κορίτσι πριν το συναντήσει, αν δεν το έχει κάνει. Όσο για το τι κορίτσι είναι αυτό που κάνει τέτοιες γνωριμίες, θα σου απαντήσω πως δεν διαφέρει σε τίποτα από το δικό σου γιο που επίσης κάνει τέτοιες γνωριμίες.
Αν πρόκειται για κάτι άλλο, αυτό θα διαπιστωθεί στην πρώτη συνάντηση και ο γιος σου θα πράξει ανάλογα. Κάποια ενήλικα άτομα που επιδιώκουν να παρασύρουν εφήβους δυστυχώς υπάρχουν σε όλα τα περιβάλλοντα και έγκειται στο παιδί πώς θα τους αποφύγει. Συζητήστε σοβαρά μαζί του αυτές τις πιθανές επικίνδυνες προοπτικές ώστε να είναι προϊδεασμένος, αν και πιστεύω πως και από μόνος του θα είναι. Είναι βασικό να μην πάει σε σπίτι ούτε να μπει σε αυτοκίνητο. Συμβουλέψτε τον να κάνει τη συνάντηση σε έναν ασφαλή δημόσιο χώρο που γνωρίζει, πχ. σε μια νεανική καφετέρια, κατά προτίμηση στην περιοχή σας ή κάπου στο κέντρο (αν το κορίτσι μένει μακριά). Μην ξεχνάς πως κατά πάσα πιθανότητα η αλήθεια είναι έτσι όπως παρουσιάζεται και έχει κι εκείνη μια μητέρα που ανησυχεί εξίσου…
Αν, παρ’ ελπίδα, ο γιος σου συναντήσει κάτι άλλο στο ραντεβού αυτό, μπορεί να απλώς σηκωθεί και να φύγει. Ούτε θα τον απαγάγουν ούτε θα τον κακοποιήσουν σε έναν δημόσιο χώρο.
Το άγχος και η υπερπροστασία δεν αποβαίνουν θετικά στην ανατροφή ενός εφήβου, ούτε και τα στερεότυπα που είχαν οι δικοί μας γονείς. Προσπαθήστε να έχετε πραγματική επικοινωνία με το παιδί σας και αν το έχετε αναθρέψει σωστά, η ανατροφή αυτή θα αποδώσει.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.