Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ζήλεια για την πρώην

Είμαι 23 χρονών. Έχω τρεις μήνες σχέση με τον Β., 26 ετών, και όλα φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά. Το μόνο που με ενοχλεί είναι η πρώην του η Λ. Είχαν τρία χρόνια σχέση και χώρισαν ένα χρόνο πριν τα φτιάξουμε εμείς. Υποτίθεται πως έμειναν πολύ καλοί φίλοι. Εγώ όμως δεν πιστεύω σε τέτοιες φιλίες. Εσείς τι γνώμη έχετε; Τηλεφωνιούνται καθημερινά, ανταλλάσσουν μηνύματα και μερικές φορές βγαίνουν μόνοι τους για καφέ. Σε ό,τι θέλει να κάνει ο Β. μετράει πολύ τη γνώμη της. Βέβαια ανήκουν και οι δυο σε μια  παρέα στην οποία τώρα έχω μπει κι εγώ. Βγαίνουμε όλοι μαζί και η Λ. μου φέρεται φιλικά, αλλά εμένα κάτι με ενοχλεί. Για παράδειγμα, προχθές το βράδυ είχαμε κανονίσει με τον Β. να πάμε σε μια εκδήλωση και το ακύρωσε γιατί η φίλη του ήταν στεναχωρημένη και έκλαιγε, οπότε έπρεπε να πάει στο σπίτι της να την παρηγορήσει. Μου είπε βέβαια να πάμε μαζί αλλά αρνήθηκα. Λέτε να της μιλήσω;
Κ.
Το θέμα που σε απασχολεί αφορά εσένα και το φίλο σου και όχι την κοπέλα. Με το φίλο σου λοιπόν πρέπει να μιλήσεις.
Του έχεις πει ειλικρινά και ήρεμα πως σε πειράζει η κατάσταση; Λες πως δεν πιστεύεις σε τέτοιες φιλίες και είναι πιθανό αυτό να σε κάνει να βλέπεις την κατάσταση με καχυποψία. Με ρωτάς αν μπορεί να υπάρχει φιλία μεταξύ των πρώην. Η άποψή μου είναι πως οι περιπτώσεις είναι όσες και οι άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που το θεωρούν αδιανόητο και άλλοι που το θεωρούν φυσικό. Το θέμα είναι αν ταιριάζουν οι απόψεις των μελών ενός ζευγαριού, απόψεις που υπαγορεύουν και τη στάση του καθενός προς το θέμα.
Φαίνεται πως με το φίλο σου έχετε διάσταση απόψεων στο ζήτημα αυτό, γιατί αυτός προφανώς πιστεύει στη στενή φιλία μεταξύ των πρώην. Το ότι εσένα σε πειράζει η φιλία αυτή δεν θα τον κάνει να αλλάξει τις απόψεις του, γιατί κανένας δεν αλλάζει τις απόψεις του για να ταιριάξει με τον άλλον. Αυτό γίνεται μόνο αν και όταν ο ίδιος το αισθανθεί.
Αυτά που μπορείς να διεκδικήσεις βρίσκονται στο επίπεδο της συμπεριφοράς. Μπορείς να του πεις πως σε πειράζει να παρεμβαίνει η φίλη του στη σχέση σας και να αλλάζετε για χάρη της το πρόγραμμά σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει για χάρη ενός στενού φίλου μόνο αν πρόκειται για μια πραγματικά έκτακτη και επείγουσα περίσταση. Για παράδειγμα, ο Β. θα μπορούσε να ακυρώσει την έξοδό σας για να επισκεφτεί τη φίλη του μόνο σε περίπτωση που η στεναχώρια της οφειλόταν σε ένα πραγματικά έκτακτο και επείγον θέμα, όπως μια σημαντική απώλεια ή ένα πρόβλημα υγείας. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να την επισκεφτεί την επομένη. Επίσης, αν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές σε ενοχλούν (μεγάλη διαχυτικότητα, υπονοούμενα, έντονες αναφορές στο κοινό παρελθόν κ.ά.) μπορείς να διεκδικήσεις να σταματήσουν.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ποια είσαι εσύ, τι γνώμη έχεις για τον εαυτό σου, πώς είναι η υπόλοιπη ζωή σου και τι ζητάς από τη σχέση σου. Αν η αυτοπεποίθησή σου είναι μειωμένη, αν η ζωή σου είναι επικεντρωμένη στο φίλο σου και αν εσύ δεν έχεις σημαντικές σχέσεις στο παρελθόν σου τότε είναι πολύ πιθανότερο να ζηλεύεις. Αν εσύ δεν έχεις διατηρήσει ούτε μια τυπική επαφή με κάποιον πρώην, σου είναι πιο δύσκολο να κατανοήσεις πώς το κάνει ο φίλος σου. Αν επίσης θέλεις τη συνεχή αμέριστη προσοχή του και να είστε «αυτοκόλλητοι», τα πράγματα δυσκολεύουν.
Συζήτησε ήρεμα με το φίλο σου την κατάσταση σε μια άσχετη στιγμή και όχι πάνω σε μια διαμάχη σας. Διατηρήστε ο καθένας τις απόψεις του αλλά φροντίστε να κάνετε διορθωτικές παρεμβάσεις στη συμπεριφορά σας. Μπορεί και ο Β. να έχει παράπονα από τη στάση σου προς τη φιλία του, οπότε θα του δοθεί η ευκαιρία να τα εκφράσει.
Μην αφήνεις το παρελθόν να επηρεάζει το μέλλον. Αν ο Β. ήθελε να είναι με την πρώην του είχε όλες τις ευκαιρίες να είναι με αυτή και δεν θα ήταν με εσένα.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.