Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κι άλλη εξωσυζυγική περιπέτεια

Είμαι 48 χρονών, παντρεμένος, με μια κόρη που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Με τη γυναίκα μου είμαστε μαζί από φοιτητές και έχουμε 20 χρόνια παντρεμένοι. Πέρυσι το καλοκαίρι ξανασυνάντησα στη γενέτειρά μου έναν παλιό μου συμμαθητή και αρχίσαμε να κάνουμε παρέα οικογενειακώς. Εγώ και η γυναίκα του η Μ. αισθανθήκαμε έλξη από την πρώτη στιγμή και ξεκίνησε μια σχέση μεταξύ μας. Στην αρχή δεν την πήραμε σοβαρά, αλλά όσο περνά ο καιρός αισθανόμαστε όλο και πιο ερωτευμένοι. Εγώ με τη γυναίκα μου έχω μια «χλιαρή» σχέση (δεν την είχα απατήσει ποτέ πριν) και η Μ. με τον άντρα της δεν περνά καλά αλλά μένει για τα δυο μικρά παιδιά που έχουν. Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κάνουμε. Η κατάσταση όμως αποκαλύφτηκε με το χειρότερο τρόπο. Η κόρη μου με είδε σε ιδιωτική στιγμή με τη Μ. ένα τριήμερο που περάσαμε στο εξοχικό μας όλοι μαζί. Αντέδρασε πολύ άσχημα και έφυγε αμέσως για την πόλη που σπουδάζει χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Δεν ξέρω τι να κάνω. Η κόρη μου πληγώθηκε και μπορεί να το πει στη γυναίκα μου.Λ.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Κάποιες από αυτές αποτελούν μια παρένθεση που δεν επηρεάζει την οικογένεια των ατόμων. Εννοώ πως δεν την επηρεάζει πρακτικά, γιατί ουσιαστικά τόσο μια εξωσυζυγική σχέση όσο και μια σχετική επιθυμία που δεν πραγματοποιείται σημαίνει πως ο γάμος είναι ήδη φθαρμένος. Άλλες πάλι εξωσυζυγικές σχέσεις αποτελούν την αφορμή για να χαλάσει ένας ή και δυο γάμοι. Στη δική σου περίπτωση δεν είχε ακόμη κριθεί τι από τα δυο θα γινόταν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό στο οποίο έκανες μεγάλο λάθος ήταν ο τρόπος που αντιμετώπισες την εξωσυζυγική σχέση στην πράξη. Η στενή φιλική παρέα με την οικογένεια της φίλης σου και προ πάντων οι ιδιωτικές στιγμές μαζί της πίσω από την πλάτη όλων προσβάλλει φανερά κι εσάς ως άτομα και τις οικογένειές σας. Όμως αυτό πλέον έγινε και μάλιστα μάρτυρας ήταν η κόρη σου.
Προς το παρόν αυτό που πρωτεύει είναι η ψυχική υγεία της κοπέλας και η σχέση σου μαζί της. Πρέπει να τη βρεις και να συζητήσεις μαζί της ειλικρινά. Θα πρότεινα να πας άμεσα να τη βρεις στην πόλη που σπουδάζει και να της ζητήσεις να σε ακούσει ήρεμα. Δεν έχει καμιά έννοια να προσπαθήσεις να την ξεγελάσεις, αυτό θα την προσέβαλε ακόμη περισσότερο.
Πες της πως πραγματικά διατηρείς αυτή την εξωσυζυγική σχέση που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει. Η αποκάλυψη από μέρους της θα σε κάνει να το αποφασίσεις πολύ σύντομα. Μίλησέ της για τη χαλάρωση της σχέσης σου με τη μητέρα της, δείχνοντας όμως εκτίμηση και σεβασμό για εκείνη. Τόνισε πως δεν την είχες απατήσει ποτέ πριν. Μίλησέ της και για τη σχέση σου με τη Μ., που σου έδωσε κάτι που σου έλειπε ώστε να παραβλέψεις το ρόλο σου ως σύζυγος και πατέρας. Ανάλαβε τις ευθύνες σου και μην κατηγορήσεις τη Μ., ούτε να δώσεις λεπτομέρειες. Παραδέξου πως ήταν μεγάλο σου λάθος να μην είσαι τουλάχιστον διακριτικός και ζήτησέ της συγνώμη για τη δοκιμασία στην οποία την υπέβαλες.
Στο μεταξύ ζήτησε από την κόρη σου λίγο χρόνο και σκέψου τι θα κάνεις με τη σχέση σου:
  • τη διαλύεις αμέσως, διακόπτεις τις πολλές επαφές με την άλλη οικογένεια και ζητάς από την κόρη σου να μην αποκαλύψει την κατάσταση στη μητέρα της. Διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και παίρνεις την απόφαση να παραμείνεις με την οικογένειά σου. Ίσως μάλιστα η κατάσταση αυτή αποτελέσει την αφορμή να ξαναδείς με άλλο μάτι τη γυναίκα σου και να ξαναπροσπαθήσεις μαζί της. Κρίνε αν θέλεις να της αποκαλύψεις την περιπέτειά σου για να είσαι ειλικρινής μαζί της και για να μη διακινδυνεύσεις αυτό να γίνει κάποια στιγμή από την κόρη σου.
  • Παίρνεις την πολύ σοβαρή απόφαση του διαζυγίου. Ζητάς από την κόρη σου να σε αφήσει να χειριστείς ο ίδιος την κατάσταση
Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να υποσχεθείς στην κόρη σου πως η περιπέτεια τέλειωσε, να της ζητήσεις να μην αποκαλύψει την κατάσταση, παρόλα αυτά εσύ να συνεχίσεις τη σχέση σου λαμβάνοντας μεγαλύτερες προφυλάξεις. Αυτό θα βλάψει ανεπανόρθωτα τη σχέση σου με την κόρη σου, έστω κι αν αυτή είναι μακριά και είναι δύσκολο να ξέρει την αλήθεια. Ένα ψέμα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται λειτουργεί πολύ άσχημα ακόμα κι αν δεν αποκαλυφθεί ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βασικό να ξαναφτιάξεις τη σχέση σου μαζί της και να ξανακερδίσεις την εμπιστοσύνη της, πράγμα που θέλει χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κι από τους δυο σας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.