Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο πατέρας μου έχει ερωμένη

Πριν από 2 χρόνια βρισκόμουν καλοκαίρι στο χωριό μου. Εκεί άκουσα τον πατέρα μου να κάνει ένα πονηρό τηλεφώνημα. Αμέσως του επιτέθηκα και έγινε μεγάλη φασαρία, την οποία αντελήφθη και η τότε 16 ετών αδελφή μου. Ο πατέρας μου αρνήθηκε τα πάντα και με κατηγόρησε. Την επόμενη μέρα έφυγα για την πόλη που σπούδασα και εργαζόμουν.

Πέρασε ο καιρός, αρραβωνιάστηκα, και μοιραία μαλάκωσαν οι σχέσεις και με τον πατέρα μου. Πίστεψα ότι μπορεί όντως να είχα κάνει λάθος, άλλωστε του είχα αδυναμία!

Πριν λίγους μήνες ήρθε στο σπίτι μου η μητέρα μου να μας δει και παράλληλα να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Η μικρή έμεινε στο νησί με τον μπαμπά καθώς φέτος δίνει πανελλήνιες. Μου τηλεφώνησε έξαλλη για κάποιο ύποπτο τηλεφώνημά του. Είχε κρατήσει και τον αριθμό. Την καθησυχάζω και της λέω θα αναλάβω εγώ.

Πίσω από αυτό τον αριθμό κρυβόταν μια γυναίκα, πρώην φίλη της μαμάς που είχαν διακόψει σχέσεις πριν χρόνια όταν της πήρε τη δουλειά της. Τότε είχε δημιουργήσει φήμες εναντίον της και  ενοχλούσε την οικογένειά μας με πολλούς τρόπους.  Οι δύο οικογένειες δεν ξαναμίλησαν ποτέ, σχολιάστηκαν σε όλο το χωριό και από τότε όλοι θεωρούν τη γυναίκα αυτή θρασύτατη, κακιά και προβληματική.

Πάλι το προσπέρασα λέγοντας μέσα μου ότι η ζωή τους ανήκει και ότι ίσως να μην εχω θέση σε όλο αυτό. Είδαμε μόνο κλήσεις και θα μπορούσε να είναι κάτι που απλά δεν φανταζόμαστε.

Προχθές, που η μαμά είναι πάλι εδώ για επανάληψη των εξετάσεων, η αδελφή μου μου έστειλε ένα μήνυμα από τα απεσταλμένα του πατέρα μας που περιγράφει με τον πιο χυδαίο τρόπο τον έρωτα του για την άλλη. Τον τελευταίο καιρό η μικρή παρακολουθούσε από μόνη της τον πατέρα μας ενώ εγώ δεν το γνώριζα. Ποτέ δεν της είπα ότι ξέρω ποια είναι. Δεν πρέπει να μάθει ποια είναι γιατί την βλέπει καθημερινά και δεν θα το διαχειριστεί σωστά. Της θυμίζω ότι πρέπει να μείνει πιστή στον στόχο της και για όλα τα άλλα θα βρούμε λύση μαζί.

Η μαμα είναι ακόμα εδώ, περιμένει να περάσουν οι μέρες να γυρίσει στον άντρα της, του αγοράζει δωράκια κτλ. ενώ παράλληλα πνίγει το άγχος της για την επόμενη εξέταση στον γιατρό. Η μικρή καταρρέει ψυχικά, δεν κοιμάται, κρύβει όλα τα συναισθήματα της από τον πατέρα.

Εγώ έχω χάσει την ηρεμία μου, το μυαλό μου και το μόνο συναίσθημα που έχω είναι το μίσος. Είμαι ανάμεσα στα δικά μου συναισθήματα και στην συναισθηματική και ψυχική προστασία της αδερφής και της μαμάς μου. Θέλω την άποψη σας, να μιλήσω στην μητέρα μου; Να μιλήσω σε εκείνον; Ποια η θέση μου προς την μικρή μου αδερφή. Πονάω να την ακούω έτσι και να είμαι μακριά.

Ν.

Η θέση σου είναι όντως δύσκολη. Η ζωή των γονέων σου τους ανήκει και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε εξαρχής να μιλήσεις στον πατέρα σου, να του πεις πως γνωρίζεις την ιστορία του και να του περιγράψεις τα συναισθήματά σου. Θα μπορούσες να μιλήσεις για τον εαυτό σου, ποια προβλήματα δημιουργεί όλο αυτό στην ψυχική σου κατάσταση και σ’ εκείνη της αδελφής σου. Δεν θα ήταν σκόπιμο να αποκαλύψεις στη μητέρα σου την κατάσταση και να βρεθείς στη μέση. Ας είχε εκείνη τα μάτια της ανοιχτά να δει τι γίνεται μέσα στο στενό της περιβάλλον τόσα χρόνια και να θέσει όρους στο σύζυγό της ή να αποχωρήσει. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για το ποιον διαλέγει ως σύντροφο ζωής και ποιον διατηρεί κοντά του με την πάροδο των χρόνων.

Τώρα η κατάσταση δυσκολεύει γιατί επηρεάζεται πολύ άσχημα η μικρή, η οποία επιπλέον μπορεί να αποκαλύψει ηθελημένα ή αθέλητα τα πάντα στη μητέρα σου με άκομψο τρόπο. Ακόμη περισσότερο, η μητέρα βρίσκεται μέσα σε προβλήματα υγείας και πρέπει να είναι απερίσπαστη στην προσοχή του εαυτού της. Δεν θα πάθει και τίποτα αν μείνει με τις πλάνες της κάποιο διάστημα ακόμα, αυτή η ιστορία χρονολογείται τουλάχιστον 2 χρόνια…

Σε τέτοια περίπτωση μιλάμε με τον άμεσα εμπλεκόμενο. Τηλεφωνείς στον πατέρα σου, του λες πως γνωρίζεις τα πάντα, πως έχει πέσει τελείως στα μάτια σου και πως θέλεις να προστατέψεις τη μητέρα και την αδελφή σου, αφού ο ίδιος προφανώς δεν τις υπολογίζει. Τον καλείς να διακόψει τη σχέση του και να φροντίσει να ενταχθεί ξανά εκεί που του υπαγορεύει  ο ρόλος του. Ή, αν πια τόσο έχει ερωτευτεί την άλλη, να φανεί έντιμος και να αποχωρήσει από το γάμο αυτό. Να περιμένει όμως με ηρεμία μέχρι η μικρή να δώσει εξετάσεις και η μαμά να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας.

Και κόβεις τελείως τις σχέσεις μαζί του μέχρι να γίνει κάτι από αυτά τα δυο. Στη μητέρα μπορείς να πεις πως διακόπτεις σχέσεις μαζί του γιατί μαλώσατε άσχημα για προσωπικό σας θέμα αλλά είσαι ενήλικη και έχεις δικαίωμα να μην αποκαλύψεις το λόγο. Στη μικρή πες πως ανέλαβες εσύ και να αποτραβηχτεί. Μίλησε για το ποιον ακριβώς όρο έθεσες στον πατέρα σου και τόνωσέ την να συγκεντρωθεί στο στόχο της. Μην της αποκαλύψεις την ταυτότητα της γυναίκας αυτής, αναφέρσου απλώς αόριστα στη σχέση του πατέρα και πες της πως δεν έχει νόημα να παίζει τον ντετέκτιβ, η στάση του πατέρα σας είναι το πρόβλημα και όχι η ταυτότητα της ερωμένης. Πες της να είναι απλώς ψυχρή με τον πατέρα και να μη δημιουργήσει προς το παρόν άλλα θέματα.

Άφησε τη μαμά να επιστρέψει ήσυχη στο χωριό, να ασχοληθεί με την υγεία της και να πιέζει τον πατέρα για το τι έγινε μεταξύ σας και κόψατε σχέσεις. 

Το καλό θα ήταν να διατηρηθεί μια ηρεμία μέχρι τις εξετάσεις της μικρής. Μετά θα είναι  ενήλικη και θα φύγει από το χωριό, οπότε μπορεί κι αυτή να κόψει σχέσεις με τον πατέρα. Ας ελπίσουμε πως ως τότε θα έχει συνέλθει και η μαμά. Τότε καλό είναι να αποτραβηχτείτε και να τους αφήσετε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Με δυο κόρες που έχουν κόψει σχέσεις, η μητέρα θα προβληματιστεί πολύ, θα τον ρωτά, θα δημιουργηθούν φασαρίες, θα έχει τα μάτια της ανοιχτά στη συμπεριφορά του. Η κατάσταση θα πιέσει τον πατέρα ή να νουθετηθεί ή να ομολογήσει και αποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.