Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ο πρώην και το παιδί μου


Χήρεψα στην ηλικια των 29 η κορη μου τοτε 16 μηνων,με την συμβουλη ειδικου οσο μπορουσα αποφυγαμε καταστασεις ασχημες...μετα την πενταετια ξαναπαντρευτηκα εναν πολυ καλο ανθρωπο που μας στηριζε και τις δυο.(δευτεροπαντρεμενος με ενα παιδακι και αυτος που το βλεπαμε τρεις φορες τον χρονο λογω αποστασης και οικονομικων).

ξαφνικα με το που εμεινα εγκυος αρχισε να φερεται ασχημα στο παιδι και σε μενα με επικρισεις κατακρισεις και γενικα η συμπεριφορα του δεν ητανε αυτη που ειχε τον πρωτο καιρο..παρολα ταυτα εκανα υπομονη για περιπου ενα χρονο καικατι χωρις να υπαρχει βελτιωση...χωρισα πριν λιγο καιρο..το παιδακι που εκανα μαζι του το βλεπει αλλα νομιζω και αυτο απο υποχρεωση

το θεμα μου ειναι το εξης:δεν ξερω πως να χειριστω την κορη μου, 10 ετών σήμερα,  καθοσον οταν χωρισαμε μου ειπε οτι θελει να τον δει σκοτωμενο (ητανε σε αρκετα μπροστα σε αρκετά άσχημα περιστατικα). Όταν συναντιούνται είναι ψυχροί, λέει ότι ενιωσε μπερδεμενα συναισθηματα οργης θυμου αλλα και χαρας. χθες που μιλησαμε μου ειπε οτι ..εγω τον ειχα σαν μπαμπα μου και αυτος με πληγωσε πολυ....αυτες οι κουβεντες τις με σκοτωνουν ..την μια της λεω αρνητικα πραγματα και την αλλη θετικα γιατι δεν θελω να νομιζει οτι ολοι οι συζυγοι πατερες ειναι η φερονται κατα αυτο τον τροπο....ειμαι μπερδεμενη γιατι βλεπει το ενα παιδι και το αλλο ειναι παρουσια του ..εκεινο το αγκαλιαζει και το φιλαει και ασχολειτε οσο ασχολειτε τελωςπαντων..

Δ

 

Πρέπει να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με το παιδί –φαίνεται ώριμο- και να της εξηγήσεις πως ο πρώην πατριός έχει πολλά θετικά σαν άνθρωπος αλλά εσείς τελικά δεν ταιριάξατε. Και όταν ένα ζευγάρι δεν ταιριάζει, δυστυχώς γίνονται καυγάδες όπου ο καθένας βγάζει έναν πολύ άσχημο εαυτό. Πως στεναχωρήθηκες κι εσύ με το χωρισμό αλλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, δεν άντεξες τους τσακωμούς και τη στενοχώρια...

Πες της πως όταν δυο άνθρωποι χωρίζουν, δεν ξέρουν να φερθούν στο παιδί του άλλου, που κάποτε θεωρούσαν σαν παιδί τους. Μετά όμως από τον πρώτο καιρό τα πράγματα συνήθως τακτοποιούνται και οι σχέσεις βελτιώνονται. Όταν μένατε όλοι μαζί την αγαπούσε πραγματικά αλλά τώρα όταν τη βλέπει δεν ξέρει πώς να φερθεί. Κι εσύ δεν ξέρεις πώς να φερθείς για αυτό θα καθήσετε όλοι μαζί να συζητήσετε. Ενημέρωσε τον πρώην για το τι είπες στην μικρή και προετοιμαστείτε μαζι για τη συζήτηση των τριών σας. Προτιμότερο να κάνεις ή να κάνετε μαζί λίγες επισκέψεις σε ψυχολόγο για να καθοδηγηθείτε σε σχέση με τις ειδικές συνθήκες της περίπτωσής σας που θα επηρεάσουν και το άλλο σου παιδί.

Εννοείται πως οι όποιοι καβγάδες και διεκδικήσεις με τον πρώην δεν πρέπει να γίνονται μπροστά στα παιδιά. Όταν εκείνος σας επισκέπτεται, καλό είναι να κάνετε και κάποιες δραστηριότητες όλοι μαζί, πχ να πάτε μια βόλτα ή ακόμη και εκείνος μόνος του να πάει μια βόλτα με τα 2 παιδιά.

Όλα αυτά βέβαια αν ο πρώην είναι συνεννοήσιμος και νοιάζεται για τα παιδιά. Αν όχι είναι προτιμότερο να πεις στην κόρη σου πως ο Χ δεν σας αγαπά πια και τις δυο λόγω του χωρισμού και να αποφεύγεις να έρχεται σε επαφή  με το κορίτσι. Θα έπρεπε να ξέρω περισσότερα για τον πρώην και για την κατάσταση για να συμβουλεύσω πιο επακριβως. Όπως και να εχει η κατάσταση, πρόσεξε τη δική σου ψυχική ισορροπία γιατί επηρεάζει πολύ τα  παιδιά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.