Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Φιλία μεταξύ ετεροφύλων


Ποια ειναι η αποψη σου για την φιλια αναμεσα στα δυο φυλα; Ειναι υπαρκτη;

Αν βρεις καποιον που εχετε πολλα κοινα σε τοσα επιπεδα, "αναγκαστικα" καποια στιγμη το ενδιαφερον σου δε θα ξεπερασει το φιλικο;

Β.

 

Πιστεύω πως όλες οι πιθανότητες σχέσεων μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα δυο φύλα. Μεγάλη σημασία έχει το να βλέπουν οι δυο εμπλεκόμενοι το θέμα με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν άτομα του άλλου φύλου τελείως φιλικά. Εγώ προσωπικά μπορώ να το κάνω αυτό και οι καλύτεροι φίλοι μου είναι άντρες. Για να γίνει αυτό, το άτομο πρέπει να μην αισθάνεται καμιά σεξουαλική έλξη για το φίλο του. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο έχει συνείδηση των συναισθημάτων του και δεν είναι ανασφαλές ώστε σε μια περίπτωση μοναξιάς ή συναισθηματικής φόρτισης να παρασυρθεί από ακάλυπτες ανάγκες και να στραφεί στην «έτοιμη λύση». Επίσης, αν το άτομο έχει ικανοποιητική συναισθηματική-ερωτική ζωή, τότε είναι καλυμμένο και δεν «ψάχνεται» στο κοντινό του περιβάλλον.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση μια σχέση να ξεκινήσει από φιλία και να εξελιχθεί σε έρωτα και από τις δυο πλευρές. Οπότε τότε η φιλία ήταν προθάλαμος της ερωτικής σχέσης. Πολλές σχέσεις έχουν εξελιχτεί έτσι, ειδικά αν το χρονικό διάστημα της φιλίας δεν είναι πολύ μεγάλο.

Η δυσκολία είναι όταν ο ένας από τους δυο αλλάζει τον τρόπο που βλέπει το φίλο του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε επειδή αναπτύχθηκαν πραγματικά ερωτικά συναισθήματα είτε επειδή το άτομο βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή, έχει ψυχολογικές ή ερωτικές ελλείψεις και βρίσκει καταφύγιο σε μια «έτοιμη» σχέση. Σε τέτοια περίπτωση η σχέση συνήθως δεν αντέχει. Το άλλο άτομο μπορεί να εξακολουθήσει να βλέπει το φίλο φιλικά και να αρνηθεί να προχωρήσει ερωτικά ή αντίθετα μπορεί να υποκύψει σε μια ερωτική προσφορά χωρίς να το εννοεί. Και στις δυο περιπτώσεις, η φιλία έχει καταστραφεί και επειδή και η  ερωτική σχέση δεν κρατά πολύ με τέτοιους όρους, οι άνθρωποι αυτοί κατά κανόνα χάνονται. Επισημαίνω λοιπόν σε όλους μας να μην «χρησιμοποιούμε» τις φιλίες μας με τέτοιο τρόπο γιατί τις χαλάμε.

Άσχημη κατάσταση είναι όταν εξαρχής ο ένας βλέπει τον άλλον φιλικά, ενώ ο άλλος είναι ερωτευμένος. Ο ερωτευμένος δέχεται τη φιλία για να μη χάσει τον άλλον, προσαρμόζεται και προσδοκά να τον αλλάξει. Αυτό μπορεί να καθηλώσει τον ερωτευμένο για μεγάλο διάστημα σε μια σχέση που θα είναι ανειλικρινής, σε κάποιες περιπτώσεις επίπονη (πχ αν ο άλλος διηγείται τα ερωτικά του ή εμφανίζει ερωτικούς συντρόφους) και ίσως πιεστική για τον μη ερωτευμένο. Σε τέτοια περίπτωση καλό είναι ο ερωτευμένος να αναλογιστεί ποιες προσωπικές του ελλείψεις ή φόβους που τον κάνουν να προσαρμόζεται σε μια σχέση που δεν τον ικανοποιεί.

Έχω συναντήσει και ένα ιδιαίτερο είδος φιλίας-ελεύθερης σχέσης. Πρόκειται για άτομα που συνδέονται φιλικά, αλλά λόγω του ότι και οι δυο έχουν ακάλυπτες ερωτικές ανάγκες (ενώ δεν επιθυμούν σταθερή ερωτική σχέση, τουλάχιστον όχι και οι δυο) κάποιες φορές κάνουν και σεξ. Αυτή είναι μια μεσοβέζικη κατάσταση, που μάλλον ως ελεύθερη σχέση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Δεν έχει σημασία όμως το όνομα. Αν βέβαια η σχέση είναι ξεκάθαρη και συμφωνούν και οι δυο πλευρές χωρίς άλλες προσδοκίες, τότε όλα είναι δεκτά. Αρκεί βέβαια τα άτομα πίσω από τέτοιες σχέσεις να μην κρύβουν το φόβο τους για ουσιαστικότερες σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.