Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Φιλίες στη νεαρή ηλικία


Η φίλη Σ μας γράφει για τα προβλήματα της φιλίας 3 πρωτοετών φοιτητριών:

 Η Α. είναι από ένα χωριό, κάνει πολλή οικονομία και μιλάει για την οικονομική της δυσχέρεια συχνά, είναι πολύ κλειστή, συντηρητική, ζηλιάρα και παραπονείται για τα πάντα στη ζωή της.
Η Ρ. κάνει παρέα στην Α και της συμπαραστέκεται σε όλα.
Στην παρέα μπήκε πρόσφατα και η Χ., που η στάση ζωής της μοιάζει με αυτή της Α.
Για κάποιο λόγο έγινε κάτι και Ρ. ένοιωσε προσβεβλημένη θεωρώντας υποκριτική τη συμπεριφορά των άλλων κοριτσιών απέναντί της και το έδειξε με τον τρόπο της στις άλλες. Η Α. της έκανε αναπάντητες, αλλά η Ρ. δεν πήρε πίσω. Έστειλε μήνυμα στο fb, ήρθε και χτυπούσε το κουδούνι της Ρ. αλλά αυτή δεν άνοιξε και τελικά την απέφυγε προφασιζόμενη ένα ψέμα.

Η Ρ. τώρα νιώθει μόνη έχει τύψεις και δεν ξέρει αν έτσι όπως πάει θα κάνει ποτέ φίλους. Κάποιοι της λένε να μην είναι τόσο δοτική και να μάθει να ελίσσεται γιατί δεν πρόκειται να βρει ποτέ ανθρώπους όπως τους θέλει αυτή, ότι πρέπει να μιλά ευθέως από την αρχή κλπ. Η παραπάνω ιστορία πώς θα έπρεπε να είχε πάει δηλαδή;
Σ.

Αρχικά να διευκρινίσω πως οι κοπελίτσες της ιστορίας είναι πολύ νέες και είναι φυσικό να κάνουν στις σχέσεις τους λάθη. Αυτά είναι που θα τις εκπαιδεύσουν σε μια καλύτερη αντιμετώπιση των ανθρώπων στο μέλλον.
Τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα:

·         Η Ρ να μην επέλεγε φίλες κλειστές και γκρινιάρες, στις οποίες πιο πολύ να προσφέρει παρά να δέχεται. Οι ανισότιμες σχέσεις δεν κρατούν πολύ και συνήθως διαλύονται άδοξα.

·         Η Α και η Χ φαίνεται να έχουν προσωπικά προβλήματα. Αν κάποιος δεν είναι καλά με τον εαυτό του τότε δεν μπορεί να είναι σωστός στις σχέσεις του.

·         «Για κάποιο λόγο έγινε κάτι και Ρ. ένοιωσε προσβεβλημένη θεωρώντας υποκριτική τη συμπεριφορά των άλλων κοριτσιών απέναντί της και το έδειξε με τον τρόπο της στις άλλες». Αυτό μου ακούγεται πολύ αόριστο. Γιατί οι φίλες δεν συζήτησαν μεταξύ τους αυτό το «κάτι»; Μήπως η Ρ προσβάλλεται εύκολα; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε στις φίλες τους για την υποκριτική τους συμπεριφορά; Γιατί δεν κάθισαν να μιλήσουν ειλικρινά και να το λύσουν; Αν δεν μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά με τους φίλους μας, τότε ποια η έννοια της φιλίας;

·         Η Ρ προτίμησε να εξαφανιστεί. Αυτό μπορεί αρχικά να δικαιολογηθεί ως παρορμητική αντίδραση. Όταν όμως οι φίλες της την αναζήτησαν, έπρεπε να τις συναντήσει και να εξηγηθούν.

·         Το γεγονός πως η Ρ μάλωσε με τις φίλες της, δεν σημαίνει πως πλέον δεν θα ξαναμιλήσουν. Μπορούν να συναντηθούν τώρα και να ξεκαθαρίσουν.

·         Ακόμη και αν η φιλία αυτή διαλυθεί, αυτό δεν σημαίνει πως οι κοπέλες δεν θα ξανακάνουν άλλες φιλίες. Θα έχουν μάλιστα διδαχτεί από τη διάλυση της φιλίας αυτής. Στο μέλλον αν τα άτομα που επιλέξουν είναι ισότιμα και τα αντιμετωπίσουν με ευθύτητα και ειλικρίνεια, σίγουρα η φιλία θα εξελιχθεί καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.