Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το κουίζ

Κάποιοι φίλοι απάντησαν στο κουίζ με σχόλια ή μηνύματα και έδωσαν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους απαντήσεις. Όλοι συμφωνούν πως η τελευταία αναφορά στο δωμάτιο είναι ανάρμοστη. Τι συμβούλευσα εγώ τη συγεκριμένη κοπέλα:

Θεωρώ αρκετά φυσική την πρώτη αναφορά, αν γίνει. Εξάλλου  στα μέρη που έχει πάει ο ένας από τους δυο, γίνεται συνήθως από τον άλλον η ερώτηση "πότε ήρθες, με ποιά παρέα", οπότε μια απάντηση της μορφής "ήρθα πριν 2 χρόνια με τη Χ" είναι φυσική.

Στο ξενοδοχείο εκείνος δεν χρειαζόταν να κάνει καμιά αναφορά. Η κοπέλα δεν είναι χαζή. Αφού ο φίλος της είχε πάει στο μέρος εκείνο πριν 2 χρόνια με τη Χ, από πού αλλού μπορεί να ξέρει το ξενοδοχείο; Οπότε βλακεία του να το επισημάνει. Η κοπέλα εδώ καλό είναι να μη σχολιάσει, αλλά να έχει το νου της να δει πού θα το πάει ο άλλος. Αν πάλι την πειράζει, μπορεί να του πει ανοιχτά πως προτιμά να μείνουν κάπου αλλού ώστε κανένας από τους δυο να μην έχει αναμνήσεις.  

Η τρίτη αναφορά είναι απαράδεκτη. Μπορεί ο άντρας να θέλει να "επιδείξει" το παρελθόν του, μπορεί να είναι ακόμη συναισθηματικά κολλημένος με τη Χ ή μπορεί απλώς να είναι αγενής ή απερίσκεπτος. Η κοπέλα μπορεί (αν είναι ήρεμος τύπος) να πει πως "πολύ αναφερθήκαμε σήμερα στη Χ και καλό είναι να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε να περάσουμε ωραία στο παρόν".  Ή "με πειράζει αυτή η συνεχής αναφορά στη Χ".

Δεν συμβουλεύω να γίνει καβγάς ή έντονες καταστάσεις με την αφορμή αυτή. Ούτε να αρχίσει και η κοπέλα να του ανταποδίδει τα ίσα αναφερόμενη σε ταξίδια με πρώην. Στην αρχή μιας σχέσης, όπως βρίσκεται το ζευγάρι αυτό, πιο πολύ παρατηρούμε και μαθαίνουμε τον άλλον, για να δούμε τι θα κάνουμε μαζί του. Καλό είναι που αφέθηκε ο άντρας να κάνει και τις τρεις αναφορές, για να δει η κοπέλα τη στάση του προς το παρελθόν του. Καλό είναι επίσης, όταν ξεπεράστηκε αυτό που η κοπέλα θεωρεί "όριο", να του το επισημάνει χωρίς καβγάδες. Η στάση του από κει και πέρα θα κρίνει τη συνέχεια. Αν αυτός εξακολουθήσει τις αναφορές, το ζευγάρι δεν ταιριάζει. Αν τις σταματήσει, δείχνει τουλάχιστον πως σέβεται τις επιθυμίες της.

Όλοι στις σχέσεις μας θέλουμε ο άλλος να καταλαβαίνει τις επιθυμίες μας και να τις καλύπτει χωρίς να το ζητήσουμε. Αυτό είναι το ιδανικό. Το δεύτερο καλυτερο πράγμα είναι να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας και ο άλλος να μας τις καλύψει. Και το τρίτο και χειρότερο είναι να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας κι ο άλλος να αδιαφορήσει ή να μην τις εκφράσουμε καθόλου και να... σκάσουμε. Θεωρώ λοιπόν πως στην αρχή μιας σχέσης είναι καλό να γίνονται ψύχραιμες αναφορές που οριοθετούν τις επιθυμίες του καθενός, δοκιμάζεται η συμβατότητα και βλέπουμε αν θα προχωρήσουμε. Αν στα βασικά ταιριάζουμε και προχωρήσουμε, τότε τα δευτερεύονται μπορούν να "δουλευτούν"με τον καιρό. Αν όμως πρόκειται για μια σχέση που δεν ξέρουμε ακόμα αν πάει να γίνει σημαντική, γιατί να σπαταλάμε ενέργεια να "φτιάξουμε"τον άλλον και να "φτιαχτούμε" για χάρη του, όπου αυτό είναι εφικτό;

Υπάρχουν βέβαια και άτομα που μιλούν συνεχώς και ανοιχτά για το παρελθόν τους και αν βρουν σύντροφο με την ανάλογη στάση, τότε εμάς δεν μας πέφτει λόγος!

Και για την ιστορία: Η κοπέλα του κουίζ δεν είχε αντιδράσει στην τρίτη αναφορά και ... έβραζε στο ζουμί της όλο το Σαββατοκύριακο (όπου έγιναν και κάποιες αναφορές σε μια Ψ). Όταν επέστρεψε και κάναμε τη συνεδρία μας τη συμβούλευσα να πει ήρεμα στο φίλο της εκ των υστέρων  τι την είχε πειράξει στην εκδρομή, να εκφράσει τα συναισθήματά της και να δηλώσει τη δική της άποψη για την αντιμετώπιση του παρελθόντος. Εκείνος δήλωσε πως δεν είχε καταλάβει πως την πείραξε κάτι και πως οι αναφορές του ήταν τυχαίες γιατί είναι από τη φύση του ομιλιτικός και αυθόρμητος. Επιπλέον είπε πως στον κύκλο του θεωρούνται φυσικές τέτοιες αναφορές μεταξύ ζευγαριών και δεν θεωρούσε πως θα την πείραζε. Της ζήτησε συγγνώμη και δεν το επανέλβε. Happy end!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.