Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τα στερεότυπα της οικογένειας

Είμαι 24 ετών. Παρά την ηλικία μου δε έχω συνάψει ποτέ σχέση και δεν έχω κάνει ακόμα σεξ. Αυτό από μόνο του μου δημιουργεί ανασφάλεια για το πώς θα αντιδράσει κάποιος που ίσως με γνωρίσει στο μέλλον (ότι είμαι ακόμα παρθένα, όταν το πω σε κάποιον θα φύγει αμέσως!).

Ομολογώ ότι είμαι αρκετά ως πολύ ρομαντικό άτομο για την εποχή μας (ίσως και αυτό να είναι η πηγή του προβλήματός μου). Δεν είμαι ο τύπος της γυναίκας που θα αναζητήσει την εμπειρία της ερωτικής απόλαυσης μέσα από εφήμερες σχέσεις. Δεν τις κατακρίνω, απλώς εγώ δε θέλω μια άνευ ουσίας σχέση. Θα ήθελα να βρω ένα άτομο που να με εκτιμήσει, να με ερωτευτεί πραγματικά όπως και εγώ το ίδιο και να συνάψουμε σοβαρή σχέση με προοπτική το γάμο. Αυτό βέβαια μου φαίνεται αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να γίνει, δυστυχώς το βλέπω ότι στην πραγματικότητα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Και υποθέτω πως ακόμα πιο δύσκολο είναι το γεγονός να "ολοκληρώσω" μια σχέση κατόπιν επισημοποίησης της. Το ξέρω πως αυτό ακούγεται άκρως συντηρητικό για την εποχή μας και ίσως σε αυτό να φταίει το γεγονός ότι μεγάλωσα σε συντηρητική οικογένεια με τις ανάλογες ιδέες της.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σχετικά με το θέμα της "ολοκλήρωσης" το εξής: θα ήθελα στον άνθρωπο που θα αγαπήσω να δώσω τα πάντα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ίδιος να μου έχει δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς ώστε να αξίζει να τον εμπιστευτώ. Δε θα ήθελα ποτέ στη ζωή μου να μου συμβεί να δώσω τα πάντα σε έναν άνθρωπο που θα τον αγαπήσω με όλη μου τη ψυχή, με όλο μου το είναι και εκείνος να μου πει κάποια στιγμή: "ξέρεις κάτι κατάλαβα ότι δεν τραβάει άλλο με μας....". Δε νομίζω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσα να το αντέξω, ειλικρινά σας μιλάω. Ίσως αυτή η επιλογή μου να είναι και ένας τρόπος άμυνας απέναντι στο 'λάθος" άνθρωπο.

Καταλαβαίνω ότι το να κάνεις σεξ σε μια σχέση είναι άμεση προϋπόθεση για να δουν οι άνθρωποι αν ταιριάζουν στο ερωτικό τομέα. Εγώ όμως έχω την εξής απορία: αν δυο άτομα αγαπιούνται αληθινά είναι ποτέ δυνατόν ποτέ να μην ταιριάξουν εκεί; εφόσον όταν το σεξ γίνεται από δυο ερωτευμένους ανθρώπους είναι κάτι παραπάνω από σωματική επαφή (κάνω λάθος;;;).

Και επειδή σας κούρασα με το μονόλογό μου θα σας πω τέλος και κάτι τελευταίο που με έχει απελπίσει τελείως. Στη σχολή έτυχε να γνωρίσω ένα τολμώ να πω πολύ καλό παιδί που πληρούσε τα "δικά" μου κριτήρια. Δεν έτυχε να γνωριστούμε περεταίρω γιατί τόσο εγώ όσο και αυτός ήμασταν ντροπαλοί. Δυστυχώς με αυτό το άτομο έχω νιώσει πολύ έντονα συναισθήματα, τόσο πολύ που θα μπορούσα να κάνω τα πάντα! ειλικρινά σας μιλάω, νομίζω ότι είναι ο ιδανικός για μένα. Τον σκέφτομαι συνέχεια ακόμα και στον ύπνο μου τον βλέπω, αν και δεν έχει σημασία, πλέον δεν μπορεί να γίνει πια τίποτα. Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι με αυτόν τον άνθρωπο θα μπορούσα να κάνω τα πάντα! Ειλικρινά δεν ξέρω τι μου συμβαίνει, δεν ξέρω τι να κάνω, δεν αναγνωρίζω πια τον εαυτό μου.

Λ.

Το πότε θα ξεκινήσει μια κοπέλα τη σεξουαλική της ζωή είναι καθαρά προσωπικό θέμα και δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Αν δημιουργήσεις μια σχέση θα πεις με απλότητα στο φίλο σου πως δεν έχεις ακόμη γνωρίσει το σεξ και αν σε απορρίψει γι’ αυτό τότε σημαίνει πως είναι κολλημένος σε στερεότυπα και ούτως ή άλλως δεν άξιζε να μείνεις μαζί του.

Έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις το σεξ να συνδυάζεται με συναίσθημα. Δεν μπορείς όμως να έχεις και τη διαβεβαίωση πως αν συμβεί αυτό η σχέση θα συνεχιστεί ομαλά και μάλιστα θα καταλήξει σε γάμο. Αυτό κανείς δεν μπορεί να σου το εγγυηθεί και πρέπει να προσαρμοστείς στο ρίσκο που εμπεριέχουν οι σχέσεις. Αλλιώς θα μείνεις για πάντα μόνη.

Όσο για να κάνεις σεξ μετά το γάμο, θα πρέπει να βρεις κάποιον με τις ίδιες ιδέες και αρχές με σένα. Δεν νομίζω όμως πως υπάρχουν σήμερα νεαροί άντρες που θα προσαρμοστούν σε τέτοιους όρους, εκτός αν πρόκειται για ακραία θρησκευόμενα άτομα ή αν πρόκειται για προξενιό με συγκεκριμένους όρους.

Αν δυο άτομα ταιριάζουν συναισθηματικά λες πως σίγουρα θα ταιριάζουν και σεξουαλικά. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα. Υπάρχει και η πιθανότητα κάποιο άτομο να έχει σεξουαλικές ιδιαιτερότητες τις οποίες ο σύντροφός του να μην μπορεί να ανεχτεί. Εξάλλου σεξ και συναίσθημα ανατροφοδοτούνται σε μια σχέση και την κάνουν να εξελιχθεί.

Σχετικά με το αγόρι που σε ενδιαφέρει, οι αντιλήψεις σου σε έκαναν να μην το προσεγγίσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια κοπέλα να δείξει διακριτικά την προτίμησή της για ένα αγόρι. Αφού μάλιστα βρίσκεστε σε φοιτητικό περιβάλλον τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Μπορείς να τον προσεγγίσεις μέσα σε παρέες συμφοιτητών, να του πιάσεις συζήτηση και μέσα σ’ αυτήν να του προτείνεις να πιείτε έναν καφέ ή να πάτε σε ένα θέαμα. Αν ανταποκριθεί, τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Το αγόρι αυτό σε ενδιαφέρει πολύ αλλά παρουσιάζεις την κατάσταση ανέλπιδη. Τι έγινε δηλαδή; Μόνο αν  συνδέθηκε σοβαρά και φανερά με κάποια άλλη κοπέλα πρέπει να υποχωρήσεις. Αν συμβαίνει οτιδήποτε άλλο, προτείνω να προσπαθήσεις. Καλό όμως είναι να διατηρήσεις πιο χαμηλούς τόνους. Αν δεν γνωρίσεις από κοντά κάποιον, αν δεν συνδεθείς μαζί του σοβαρά, πώς είναι δυνατό να λες πως γι’ αυτόν θα έκανες τα πάντα; Τότε για τον σύντροφο της ζωής σου τι θα κάνεις, εσύ μάλιστα που πιστεύεις στο γάμο; Ναι μεν είσαι ρομαντική, αλλά χρειάζεσαι ένα μέτρο για να μπορέσεις να επιβιώσεις συναισθηματικά.

Πιστεύω πως έχεις κολλήσει στα στερεότυπα των γονέων σου. Αν όλοι μέναμε κολλημένοι εκεί, θα ζούσαμε ακόμη στο μεσαίωνα! Χρειάζεσαι δουλειά προσωπικής ανάπτυξης για να μπορέσεις να διαμορφώσεις τις προσωπικές σου απόψεις, να τις υποστηρίξεις και να μπορέσεις να ζήσεις σύμφωνα μ’ αυτές. Κατά βάθος ίσως φοβάσαι τις σχέσεις, γεγονός που μπορεί να προέρχεται από άσχημα παιδικά πρότυπα και βιώματα. Η τωρινή κατάσταση σού δυσκολεύει τη ζωή και καλό είναι να την ξεπεράσεις το συντομότερο για να προλάβεις να απολαύσεις τα νεανικά σου χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.