Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δυσμηνόρροια

Η κόρη μου είναι 21 χρονών, φοιτήτρια. Από την εφηβεία η περίοδός της ήταν επίπονη και αυτό εξακολουθεί μέχρι τώρα. Πήγαμε στον γυναικολόγο μου και είπε πως αυτό θα τακτοποιηθεί όταν μεγαλώσει και γεννήσει. Της έδωσε σπασμολυτικά τα οποία την ανακουφίζουν λίγο. Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε; Το κορίτσι υποφέρει και συχνά την πρώτη μέρα μένει στο κρεβάτι. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε;

Κ.
Η δυσμηνόρροια μπορεί να οφείλεται κυρίως σε μικρές διαταραχές στην έκκριση των βασικών γυναικείων ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, που μπορεί να είναι πιο έντονες σε μερικές γυναίκες δημιουργώντας σωματικά συμπτώματα όπως σπασμούς λείων μυϊκών ινών του εντέρου και άλλων οργάνων της κοιλιάς, πριξίματα και άλλες σωματικές ενοχλήσεις, όπως και νευροψυχικές.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, οι ορμόνες συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση. Αν η κόρη σου είναι αγχώδης ή έχει κάποια ανεπίλυτα θέματα της νεανικής ηλικίας, αυτό μπορεί να την επηρεάζει. Επιπλέον, κάποιες γυναίκες δεν έχουν αποδεχτεί τη φυσιολογικότητα της εμμηνορρυσίας και είναι πιθανό υποσυνείδητα να αντιδρούν στους μικρούς περιορισμούς που αυτή επιβάλλει στη ζωή τους. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια κοπέλα στην εφηβεία να έχει κάποια δυσκολία να αποδεχτεί το γυναικείο της ρόλο που εκφράζεται από την εμμηναρχή και η οποία χρονικά συμπίπτει με την απώλεια της παιδικότητας και της ανεμελιάς. Σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, η εμμηνορρυσία μπορεί να εκφράζει την «ταλαιπωρία» και τον πόνο που γενιές γυναικών έχουν βιώσει στο παρελθόν λόγω της γυναικείας τους φύσης και της θέσης που η γυναίκα είχε στην κοινωνία, θέση που επέτρεπε πολλά φαινόμενα εκμετάλλευσής της από τους άντρες.
Από σωματικής πλευράς, η δυσμηνόρροια μπορεί να έχει σχέση με την ύπαρξη σπαστικής κολίτιδας (η οποία είναι ψυχοσωματικό φαινόμενο), πολυκυστικές ωοθήκες και άλλες γυναικολογικές καταστάσεις που κι αυτές είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών.
Στην αντιμετώπιση του θέματος, πριν φτάσουμε στα σπασμολυτικά και τα αναλγητικά, μπορούν να βοηθήσουν:
  • Οτιδήποτε βοηθά στη γενικότερη χαλάρωση του οργανισμού (γιόγκα, αναπνοές, διαλογισμός κ.ά),
  • Θερμά επιθέματα στην κοιλιά,
  • Λήψη τροφικών συμπληρωμάτων που επηρεάζουν θετικά την ορμονική ισορροπία της γυναίκας. Τέτοια είναι το λάδι νυχτολούλουδου (evening primrose oil), που καλό θα ήταν να λαμβάνεται καθημερινά για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, το Μαγνήσιο και τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Κατερίνα-Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.